Dėl Atgimimo aikštės – kautynės

Aktyvūs klaipėdiečiai turi įtarimų, kad mieste prasidėjo iki šiol neregėti lobistiniai žaidimai, ir kai kas suinteresuotas užstatyti Atgimimo aikštę pastatais. Jau yra parengti keturi šios erdvės sutvarkymo variantai, tačiau miestiečiai viešose diskusijose aiškiai pareiškė, kad ten turi likti atvira poilsio erdvė.


 

Aktyvūs klaipėdiečiai turi įtarimų, kad mieste prasidėjo iki šiol neregėti lobistiniai žaidimai, ir kai kas suinteresuotas užstatyti Atgimimo aikštę pastatais. Jau yra parengti keturi šios erdvės sutvarkymo variantai, tačiau miestiečiai viešose diskusijose aiškiai pareiškė, kad ten turi likti atvira poilsio erdvė.

Dykrai siūlo išeitį

Kai tik šią savaitę prasidėjo svarstymai dėl Atgimimo aikštės sutvarkymo, dienraščio "Klaipėda" skaitytojai į redakcijos feisbuko paskyrą įkėlė savo versiją, kaip turi atrodyti pagrindinė miesto aikštė.

Miestiečių vizijoje jokių statinių – nei modernių, nei pseudoistorinių imitacijų nėra.

Aktyvūs klaipėdiečiai siūlo išeitį – aikštę modernizuoti, buvusioje Lenino paminklo vietoje turėtų atsirasti fontanas, aplinkui – patogūs suoliukai ir skoninga žaluma.

Savivaldybės pasamdyti projektuotojai, tarp kurių ir Klaipėdos miesto tarybos narės Ramunės Staševičiūtės bendrovė "Pilis", turi savo Atgimimo aikštės matymą – nuo užstatymo iki modernizavimo, bet visais atvejais turėtų būti įrengti požeminiai garažai, skirti net 200 automobilių.

Būtent automobilių stovėjimo aikštelė ir piktina klaipėdiečius, esą garažo miesto centre neturėtų būti.

Tačiau diskusijose R.Staševičiūtė vis prašė nevartoti šios "agresyvios" sąvokos, nes tai bus ne garažas, o tik laikino stovėjimo vieta mašinoms.

Vis tiek kas duobę

Klaipėdos kultūros paveldo visuomeninės komisijos narys istorikas Dainius Elertas suabejojo, ar Atgimimo aikštės vizijos vieši svarstymai nėra demokratijos imitacija, nes diskusija rengiama darbo metu, tad dauguma norinčiųjų ten dalyvauti neturi tam jokių galimybių.

Juolab diskutuoti yra apie ką, nes jau buvo surengti bent šeši panašūs pokalbiai, ir prie bendros nuomonės neprieita.

"Tos keturios vizijos nė vienoje diskusijoje neatlaikė kritikos. Mažiausiai diskusijų kėlė tie variantai, kai buvo siūloma tik sutvarkyti aikštės aplinką ir daugiau nesikišti. O kalbant apie statinių atstatymą, tai dauguma žmonių pritarė senojo Biržos pastato atkūrimui. Bet ne aikštėje, o prie Danės upės", – pabrėžė D.Elertas.

Esą toks objektas puikiausiai derėtų su aplinka, jį atstačius, paaiškėtų masteliai, ką toje aikštėje toliau daryti.

Vis dėlto esą nereikėtų pamiršti ypatingos svarbos objekto – miesto rotušės.

"Todėl rengiant visus tuos projektus, reikėtų atkreipti dėmesį į du svarbius dalykus – gatvių tinklą ir rotušės pastatą, kuris turėtų likti neužgožtas. Dėl kitų aikštėje buvusių pastatų atstatymo – diskutuotinas dalykas. Tačiau glumina kitkas. Beveik visuose projektuose yra siekiama iškasti duobę ir įrengti automobilių stovėjimo aikštelę", – stebėjosi D.Elertas.

Kieno ausys kyšo?

Klaipėdiečiai neabejoja, kad Atgimimo aikštės atnaujinimas rūpi ne tik aktyviems miestiečiams.

Neatmetama tikimybė, kad yra suinteresuotų asmenų grupė, kurie gerokai pasipelnys iš šio projekto – kai kas gaus projektų užsakymą, kai kas laimės atstatymo konkursą.

"Neabejoju, kad yra paslėptų interesų, bet aš jų nežinau, nes niekas jų viešai nedeklaravo. Stebina, kad iki šiol nėra koncepcijos, o kas gi tuose Atgimimo aikštėje atstatytuose pastatuose bus. Kai tai paaiškės, tada taptų aiškiau ir dėl tos pačios aikštės sutvarkymo, ir dėl jos paskirties", – įsitikinęs D.Elertas.

Planuotojai pabrėžia, kad ten galėtų būti savivaldybės pastatas arba daugiafunkcis statinys, kitaip tariant, dar vienas prekybos centras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

?

? portretas
Bendruomenių įstatymo, 7. … lygybės – bendruomeninės organizacijos pagal savo kompetenciją turi lygias galimybes dalyvauti priimant sprendimus ir įgyvendinant valstybės programas ar priemones. Jeigu jie neleidžia net pasisakyti tiesiogiai, kaip yra ir pagal konstituciją, tai jie pažeidžia įstatymus, bendruomenės įstatymą, konstituciją ir kitus, priimant sprendimus, nesiskaitant su visuomene. Tokia įsteigtoji valdžia kelia nepasitikėjimą ir turi būti atstatydinta, nes tai prieštarauja demokratijai.

Dėl parkingo muzikiniui?...

Dėl parkingo muzikiniui?... portretas
Klaipėdos įsisteigtoji “valdžia” užsiima savivale. Dar 2015 metais buvo nuspręsta kad jokių garažų Atgimimo aikštėje nebus. Visuomenė tam prieštarauja ir dabar. Vadinasi Klaipedos įsisteigtoji “valdžia” atstovauja tik save, visuomenės neatstovauja. Kodėl ji iki šiol nepaleista? Ar patys save įsisteigę, patys save gali ir paleisti? Visuomenei tokia teisė net nesuteikiama? Prokuratūra taip pat nebeturi teisės ginti viešojo intereso. Labai įdomu, kaip yra leidžiama susikurti tokius reglamentus demokratinėje valstybėje? Čia gi absoliučiai nieko bendro su demokratija, bet visiškai tam prieštarauja ir Konstitucijai, kuri dar galioja, ar jau nebe?

Inga

Inga portretas
Aikštės sąvoka vartojama apibrėžti visuomeninei sąveikai skirtoms miesto erdvėms. Reprezentacija reiškia atstovavimą, atvaizdavimą,kaip individualios ar kolektyvinės tapatybės (galios) reiškimas manipuliuojant kolektyvine atmintimi, vertybėmis, estetine pajauta. Žmogus turi pajausti pažinti jį supančią aplinką, architektūrą, kaip grožio estetikos objektą. Miestų žaliasis rūbas grynina orą, sulaiko dulkes, gatvių (transporto) triukšmą, veikia mikroklimatą, teikia estetinį pasigėrėjimą. Todėl aikštę reikia tik išlyginti kai kur įterpiant pušelių ir pastatant suoliukų. O kampe ties viešbučiu pastyti tai, kas simbolizuoja jūrą smėlį kopas ir senovinius laivus. Galbūt ant "seklumos" užplaukęs kuršių burlaivis kuriame galima rasti visą klaipėdos krašto istoriją nuo akmens amžiaus su nuorodomis kas kur yra. Taip pat aikštėje galėtų talpintis svarbi miesto informacija nes čia centras. Žodžiu žaluma fontanas laivas smėlio pilies imitacija ir visa istorija kurios nei keisti nei teisti negalima!.
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių