Daugiabučių kiemuose – daugiau vietų automobiliams

  • Teksto dydis:

Dienraštis "Klaipėda" tęsia rubriką "Klausk Klaipėdos valdžios drąsiai", kur tradiciškai skelbia miesto mero Vytauto Grubliausko ir savivaldybės administracijos atsakymus į skaitytojų klausimus.

Rubrikos tikslas – užtikrinti nuolatinį miestiečių bei vietos valdžios bendravimą. Klausimus siųskite e. paštu merui@kl.lt. Jų sulaukiama daugiau nei yra vietos puslapyje, tad dalis atsakoma asmeniškai, o aktualūs gausesnei skaitytojų grupei rubrikoje publikuojami vėliau. Dienraščio "Klaipėda" pirmadienio numeryje rubrika pasirodo du kartus per mėnesį.

– Automobilių stovėjimo vietų trūkumas kiemuose – tikriausiai viena didžiausių problemų, kamuojančių daugiabučiuose gyvenančius klaipėdiečius. Ar planuojama šią problemą spręsti?

– Tai, kad mieste labai trūksta automobilių stovėjimo vietų, pabrėžė ir kas antras klaipėdietis, apklaustas gegužę vykdyto gyventojų nuomonės tyrimo metu. Galiu patikinti, kad į šiuos miestiečių lūkesčius tikrai bus atsižvelgta bei per ateinančius penkerius metus daugiabučių kiemuose ketinama įrengti iki 2 tūkst. naujų automobilių stovėjimo vietų.

Kaip žinoma, daugiabučių namų gyventojams perdavus prievolę patiems tvarkytis savo kiemus, nuspręsta, kad miesto biudžeto lėšos, anksčiau naudotos kiemų tvarkymo darbams, bus skirtos būtent daugiabučių kiemų infrastruktūrai atnaujinti.

Tuo tikslu savivaldybė jau parengė uostamiesčio daugiabučių namų kiemų infrastruktūros gerinimo programą 2016–2021 m. Beje, programa parengta atsižvelgiant ir į pačių daugiabučių namų gyventojų, juos vienijančių bendruomenių, bendrijų bei daugiabučių namų administratorių siūlymus ir prašymus dėl, jų nuomone, svarbiausių infrastruktūros atnaujinimo darbų atlikimo. Atrenkant, kuriuos darbus privalu atlikti pirmiausia, prioritetas buvo skiriamas renovuotiems namams, taip pat vertinta kriminogeninė situacija, gyventojų koncentracija bei kt.

Iš viso iki 2021-ųjų į uostamiesčio daugiabučių namų kiemų infrastruktūros atnaujinimą ketinama investuoti daugiau nei 3,5 mln. eurų. Už šias lėšas kiemuose ne tik planuojama įrengti iki 2 tūkst. naujų stovėjimo vietų automobiliams, bet ir apie 8 km naujų apšvietimo tinklų, ne vieną naują vaikų žaidimų ir lauko sporto įrenginių aikštelę, sutvarkyti želdinius, šaligatvius, atlikti kitus kiemų infrastruktūros tvarkymo darbus.

Pažymėsiu, kad šiuo metu jau yra vykdomos daugiabučių namų kiemų apšvietimo projektavimo paslaugų pirkimo procedūros, o realius įrengimo darbus tikimasi pradėti šių metų pabaigoje ar kitų metų pradžioje. Pirmiausia naujas apšvietimas turėtų būti įrengtas Švyturio, Malūnininkų, J.Janonio gatvėse, Baltijos, Taikos prospektuose, Vaidaugų, Vingio, Lūžų, Mogiliovo, Debreceno, I.Simonaitytės, Minijos, Sulupės, Sausio 15-osios ir kitose miesto gatvėse esančiuose daugiabučių kiemuose.

Taip pat dar šiemet tikimasi pradėti projektuoti naujas automobilių stovėjimo aikšteles kiemuose, atlikti ir dalį didesnio pasiruošimo nereikalaujančių daugiabučių kiemų tvarkymo darbų.

– Klaipėdos senamiestis taptų daug gyvesnis, jei čia vyktų daugiau įvairių kultūrinių renginių, o ne tik didžiosios miesto šventės. Tad gal yra numatoma labiau skatinti įvairių kultūrinių renginių organizavimą senamiestyje?

– Šiemet mieste startavo nauja kultūrinių projektų dalinio finansavimo – Kultūros kvartalo įveiklinimo – programa. Šios programos vienas tikslų ir yra skatinti aktyvesnę kultūrinę veiklą senamiestyje bei taip didinti jo patrauklumą ir konkurencingumą. Dar tiksliau, siekiama, kad visas uostamiesčio senamiestis taptų savotišku kultūros kvartalu, kurio epicentras būtų fachverkinės architektūros pastatų kompleksas, kur jau šiuo metu veikia ne viena miesto kultūrinė įstaiga.

Bendrai šiemet šiai programai įgyvendinti miesto biudžete numatyti 28 tūkst. eurų bei dalinis finansavimas bus skirtas 8 skirtingiems kultūriniams projektams. Pavyzdžiui, vienas jų startuoja jau šią savaitę – Karlskronos aikštėje įsikurs Interaktyvi bibliotekos palapinė. Kartu su kitomis kultūros bei meno įstaigomis ir organizacijomis Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka sukurs kultūrinę-edukacinę laisvalaikio zoną po atviru dangumi mažiems ir dideliems. Beveik savaitę, kiekvieną rytą nuo 11 val. klaipėdiečių lauks naujausi laikraščiai ir šilta kava, įvairios kūrybinės dirbtuvės, o vakarais aikštę ir Danės krantinę užlies svajinga įvairių stilių muzika.

Pažymėsiu, kad šiemet Kultūros kvartalo įveiklinimo programa yra tik bandomoji, bei gerokai didesnį finansavimą senamiestyje įgyvendinamiems kultūriniams projektams ketinama skirti artėjančiais metais, kai Klaipėda taps Lietuvos kultūros sostine.

Lygiagrečiai yra investuojama ir į senamiesčio infrastruktūros atnaujinimą. Kaip žinome, šiuo metu rekonstruojama automobilių stovėjimo aikštelė Pilies gatvėje, vykdomi piliavietės šiaurinės kurtinos atstatymo darbai. Per artėjančius kelerius metus numatoma rekonstruoti Atgimimo aikštę, Danės skverą su krantine, fachverkinės architektūros pastatų kompleksą, Turgaus aikštę, sutvarkyti Jono kalnelį bei kt. Taip pat pastato rekonstrukcijai bei plėtrai ruošiasi Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras, artėja Šv. Jono bažnyčios atstatymo darbų pradžia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Whatever

Whatever portretas
to: Daina, ona Daugiabučius reikia griauti, retinti. ir padaryti tavrkingas aikšteles. nes dabar yra nesamoninga vienas prie kitos sustatyti. Žmonės tuose daugiabučiuose bezdėdami daugiau CO2 išskiria nei visi perdyti kiemai automobilių. Išeitis viena: Griauti senus 20metų statytus o jau gyvuojančius 30 ir daugiau daugiabučius.

Petras

Petras portretas
gyvenu vienbuciame name ir mano zvyruotoje aiksteleje kieme telpa du automobiliai, noreciau asfaltuotos ir erdvesnes aiksteles, kad tilptu 3-4 automobiliai. Gal gerbiama miesto valdzia sutvarkys mano kiema.

ona

ona portretas
Kiemuose nuo mašinų didelis triukšmas .Mašinos sustatytos po langais .Kaip gyventi pirmiems, antriems aukštams ,Darosi baisu ir negali apsiginti nuo mašinų, nes yra kaimynų , kurie turi ir po 3 mašinas.Jie nepatenkinti ir nori ardyti žolynus.Kur tada vaikams dėtis.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių