Daugiabučio renovacija – tik po mirties?

Miesto centre, Jūros gatvėje, esančio daugiabučio namo gyventojai jau penkerius metus laukia renovacijos. Klaipėdiečiai skundžiasi, jog gyvena nežinioje – niekas nepaaiškina, kodėl stringa procesas, o kiek tęsis tokia situacija, neaišku. Dalis gyventojų baiminasi, kad renovacijos apskritai nesulauks.

Darbus žadėjo pavasarį

80-metė Donata Aželienė pasakojo, kad penkių aukštų daugiabučiame name Jūros gatvėje  įsikūrė prieš maždaug penkerius metus.

Anot moters, būtent prieš tiek laiko parengtas ir pastato modernizacijos investicinis planas.

Klaipėdietė pasakojo, kad gyventojai pritarė daugiabučio namo renovacijai. Iš pradžių buvo kilę problemų dėl banko paskolos gavimo, bet jos buvo išspręstos.

"Praėjusių metų pabaigoje konkurso būdu buvo išrinkta ir įmonė, kuri atliks renovaciją. Administratorius žadėjo, kad pavasarį startuos darbai. Planuota, kad truks apie metus. Tačiau kovas jau baigėsi, balandis greitai persiris į kitą pusę, o niekas nevyksta", – atkreipė dėmesį klaipėdietė.

D.Aželienė pasakojo, kad periodiškai susisiekia su namą administruojančia įmone "Vitės valdos" ir domisi, kokia padėtis dėl renovacijos.

"Būdavo, paskambindavau kartą per mėnesį. Vis klausdavau apie namo renovaciją. Juokaudavau, kad Naujųjų metų sutiktuvių proga šampano taurę kelsime. Praėjusių metų pabaigoje buvo išrinktas rangovas. Tada administratorius aiškino, kad prasidėjo teisminiai procesai. Kažkas užprotestavo. Pastarąjį kartą kovo viduryje teigė, jog renovacija stringa dėl biurokratinių kliūčių, tačiau nedetalizavo – kokių. Esame nežinioje", – guodėsi moteris.

Nori remontuoti, bet negali

Pasak D.Aželienės, namo gyventojams nebeaišku, kas vyksta, kokie trukdžiai.

"Penkerius metus laukiame renovacijos, ir nieko. Darbai neaišku, kodėl tempiami, kas čia trukdo? Nebežinome, ką daryti, kur kreiptis, kad procesas išjudėtų. Gal taip yra dėl paties administratoriaus neveiklumo?" – svarstė moteris.

Gyventoja tvirtino, kad sąskaitos už šildymą yra tikrai nemažos. Už trijų kambarių buto, kurio plotas 53 kv. m, apšildymą moteris moka apie 80 eurų.

"Suma dar nėra didelė. Galima kentėti. Be to, tiek čia tos žiemos tebuvo. Tačiau norisi gyventi gražiai, tvarkingai, susitvarkyti savo būstą. Kol renovacija neatlikta, nieko negali daryti", – dėstė moteris.

Klaipėdietė pasakojo, kad norėtų įstiklinti balkoną, įsirengti dušo kabiną, nes jau darosi sudėtinga į vonią įlipti.

Išmirsime, kol pastatas bus sutvarkytas.

"Amžius ir sveikata nebe tie. Norisi susitvarkyti. Juk kiek čia beliko gyventi. O nieko negali daryti, kol nėra renovacijos. Susiremontuosi, montuos vamzdžius ir išgriaus. Viskas nueis perniek, o metai bėga. Mano amžius – ne jaunystė. Bijau, kad ir nesulauksiu tos renovacijos. Išmirsime, kol pastatas bus sutvarkytas. Pensininkų mūsų name daug gyvena", – teigė moteris.

Gyventojai patiria nuostolių

D.Aželienė atkreipė dėmesį, kad daugiabutis namas yra miesto centre.

Pro pastatą nuolat važiuoja turistų autobusai, vaizdas – tikrai prastas.

"Miesto centras, o namas – lyg čigonų taboras. Balkonai skirtingi, vieni įstiklinti, kiti ne, treti šiferiu apklijuoti. Fasadui ir reikia remonto. Tikrai negražiai atrodo", – įvertino moteris.

Renovacijos laukiantys namo gyventojai patiria ir nuostolių. Pasak D.Aželienės, nuo rudens jie moka už projekto administravimą.

"Suma nėra didelė. Aš moku apie septynis eurus, bet vis tiek nuostolis. Mokesčius mokame, o niekas nevyksta. Ne tik aš laukiu renovacijos pradžios, bet ir kaimynai. Juk visi pasikalbame", – tvirtino moteris.

Problema vijo problemą

Įmonės "Vitės valdos" direktoriui Vaidui Barakauskui Jūros gatvės 2-o daugiabučio namo situacija žinoma.

Vadovo teigimu, pastato ėjimo renovacijos link istorija ilga.

Pasak V.Barakausko, iš pradžių iš gyventojų buvo atėjusi iniciatyva statyti šeštą namo aukštą, o už tai gautas lėšas panaudoti pastatui atnaujinti.

"Iš pažiūros planai atrodė utopiniai, bet viskas galėjo būti įgyvendinta. Tik dauguma būsto savininkų tokiai idėjai nepritarė, nes sprendiniai gana brangūs. Pastačius šeštą namo aukštą, būtų reikėję įrengti liftą. Tad vizija numirė", – pasakojo vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Plėšikai vykdo renivacijas.UAB Būsto valda ,Kauno mieste už kamino remontą ,darbų sąmatą pateikė 2000,-€.Kada bus sustabdyta jų veikla Kaune?

>ezys

>ezys portretas
Tu nuosmauka , kokie tie tavo geri pavyzdziai? Pirmoji daugiabucio renovacija Klaipedoje Debreceno gatveje? Dar nepraejus 12 metu jau ja reikia daryti is naujo. Ir ne tik reikia , bet butina, nes termovizeriumi apziurejus pastata , jo siluminiai praradimai tragiski. Kas bus su tokias namais kaip Danes 37 , kur maziausiai 6 rusys polistireno naudotos fasadui siltinti. Ir ne atskirai cokoliui ir t.t. , bet ka gavome , ta dejome isplanavimu? Tad jei gali tik susikta komentara pavapaliot , neturedamas tam kompetencijos , tai geriau uzciaupk tuos liberastinius politikierio zabtus.

>Dede

>Dede portretas
pas mus bendrija ir ką?Viskas suversta gyventojams.Ir pirmininką su buhaltere tikrinti, aiškintis kas ką vagia, o pastebėjus sukčiavimus atiduoti teisėsmaukai.Kuri rankom ir kojom mosuoja nenorėdama nieko girdėti-,,bendrija pati sprendžia.."Žodžiu - bendrija tai visiškas sukčių monopolis.Jei netikit pasiklausinėkit pažistamu ten gyvenančiu.Ant valdų gali bent skundą į policiją ar miesto administracijai užritinti, paskui skūst aukščiau o čia...
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių