Dar neprasidėjęs Klaipėdos šviesų festivalis kelia aistras

Belaukiant jau ketvirtadienį uostamiestyje prasidėsiančio Šviesų festivalio, viešojoje erdvėje vėl verda diskusijos dėl jo meninės vertės ir kainos adekvatumo. Nepaisant nuomonių įvairovės, profesionalūs dizaineriai klaipėdiečiai šį projektą vertina santūriai ir korektiškai.

Internautus piktina "šecherezada"

Kai tik Turgaus gatvėje buvo pradėti montuoti pagrindinio Šviesų festivalio projekto "Širdis" įrenginiai, internete pasipylė įvairių žinučių. Klaipėdietis Romas savo feisbuko paskyroje parašė: "Kalbama, kad kelių dienų lempučių šecherezada mums kainuos jau apie 290 tūkst. eurų? Ar mums viskas gerai su tom galvom, ar čia tik man vienam varžteliai išsibarstė?" (Citatos kalba netaisyta – A.D.)

Jam antrino kita klaipėdietė: "Tikrai nevertos tos lemputės tiek iššvaistytų lėšų."

Kai kas festivalio išlaidas susiejo su viešojo sektoriaus problemomis: "Ar tik ne dėl to Klaipėdos savivaldybėje pritrūko eurų ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokytojų atlyginimams nuo sausio 1 d.?"

Galiausiai dar vienas internautas nukirto: "Nieko naujo. Kai savi kūrėjai valdžių negerbiami, tada pakišti, kad ir pigūs, vienadieniai, bet blizgantys užjūrio stikliukai čiabuviams tampa didele vertybe, o gaila."

Valstybės dienai netinka?

Klaipėdietis dizaineris Kęstutis Mickevičius neslepia, kad, jo manymu, Šviesų festivalis Klaipėdoje turi kičo elementų.

Juolab esą už miesto pinigus tokį dalyką organizuojant, reikėtų įvertinti ir jo meninę vertę.

"Lenkijoje, Torunėje, irgi buvo sumontuoti šie Šviesos vartai. Teko skaityti vietinių žmonių atsiliepimų. Lenkai aktyviai diskutavo, ar vertas dėmesio šis sumanymas. Ir vienas menininkas, profesorius, autoritetingas žmogus, suabejojo dėl festivalio, ar reikia vėl kviestis tuos italus. Pastebėjau, kad šiemet pas juos jau nebebuvo įrenginių, kuriuos pernai buvo atvežę italai", – kalbėjo K.Mickevičius.

Dizaineris klausė, kodėl viešai neakcentuojama, kad tai – ilgalaikis projektas, vežiojamas ir po kitus Europos miestus. Esą italai tą patį savo sumanymą eksploatuoja ne tik pas mus ir iš to pelnosi.

"Šviesų festivalis nėra blogas dalykas, bet pernai, švenčiant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, toks renginys Klaipėdoje tarsi į šoną pastūmė valstybės jubiliejų. Šitas italų renginys Turgaus gatvėje niekaip nederėjo su šimtmečio minėjimu. Vasario 16-oji, mano manymu, turėjo būti švenčiama kitaip. Torunėje tas pats šviesų renginys vadinosi "Renesanso rūmai", o į Klaipėdą atvežtas jau pavirto "Šimtmečio vartais". Pavadinimas buvo pritemptas, tai nėra gerai", – dėstė K.Mickevičius.

Rodiklis – žmonių nuomonė

K.Mickevičiaus kolega, dizaineris Vakaris Bernotas, vertindamas Šviesų festivalį, nebuvo kategoriškas. Jis mano, kad čia svarbesnė yra miestiečių, o ne profesionalių dizainerių nuomonė.

Akivaizdu, kad žmonėms reikia kažkokio džiaugsmo, šventės.

"Jeigu žmonėms reikia, jeigu jiems tai patinka, kodėl gi ne? Pavyzdžiui, pernai, kai važiavau į Šviesų festivalį, miestas buvo sausakimšas, neįmanoma buvo patekti į centrą. Tai liudijo didelį miestiečių susidomėjimą šiuo renginiu. Akivaizdu, kad žmonėms reikia kažkokio džiaugsmo, šventės. Ir jei jiems tai patinka, kodėl aš, kaip profesionalas, turėčiau jiems aiškinti kitaip", – teigė V.Bernotas.

Dar vienas autoritetingas Klaipėdos dizaineris Alvydas Klimas mano, kad Šviesų festivalio meninis vertinimas gali būti labai įvairus.

Ir tai esą priklauso pirmiausia nuo to, ar šis projektas susietas su Klaipėda bei su Vasario 16-ąja.

"Žinoma, galima vertinti griežtai: nėra Vasario 16-osios motyvo – blogai, bet yra Vasario 14 d. (Šv. Valentino diena – A.D.) motyvas, vadinasi, yra gerai. Aš nelinkęs labai kritikuoti šio renginio. Žmonės deda pastangas, kad tai įvyktų. Daugeliui klaipėdiečių tai patinka, tai kodėl gi ne?" – retoriškai klausė A.Klimas.

Esą bėda tik ta, kad sumanymas gana brangus, miestas išleidžia daug pinigų. Tie pinigai išvažiuoja iš Lietuvos.

Teigiama, gal tas lėšas būtų galima paskirstyti lietuviams menininkams. Neabejojama, jog būtų sulaukta įdomių rezultatų.

"Manyčiau, kad prioritetai turėtų būti skirti skatinti vietos rinką. Ir reikia neužmiršti, kad esminiai čia yra ne ekonominiai, bet emociniai dalykai, o žmonių pasitenkinimą esama aplinka vertinti nėra taip paprasta", – įsitikinęs A.Klimas.

Kviečiame tiesioginę Šviesų festivalio transliaciją stebėti internetu:

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
man aistras kelia mano mylimoji kai triusikus nusimauna :-))) o ne festivalis.

menininkas

menininkas portretas
mūsų menas liberalam nelygis įkainiai mazi atkatų nesigauna

Kita nuomonė

Kita nuomonė portretas
Iš kur galima žinoti turi tie menininkai idėjų ar ne. Gal buvo koks meninių idėjų konkursas? Čia šviesų festivalio organizatoriai patys neturi idėjų, todėl kviečia italų apšvietėjus. Organizatoriai kitais metais galėtų prancūzų konstruktorius pasikviesti, kad sumontuotų Eifelo bokštą vienam savaitgaliui, ant jo dar daugiau lempučių reiks ...
VISI KOMENTARAI 67

Galerijos

Daugiau straipsnių