Centrinis šildymas namuose – prievarta?

Aplinkos ministerija parengė oro taršos mažinimo plano projektą. Šis projektas yra pateiktas suinteresuotoms institucijoms ir visuomenei, kuri audringai reagavo į siūlymus nuo 2030 m. taikyti sankcijas tiems namų ūkiams, kurie šildosi namus kietuoju kuru, nors gyvenamojoje teritorijoje yra galimybė prisijungti prie centrinių šildymo tinklų.

Kol kas ir patys politikai kritikuoja šį užmojį, tačiau tai dar nereiškia, jog šių siekių bus galutinai atsisakyta.

Kyla klausimas, kuo gali baigtis priverstinis gyventojų būstų prijungimas prie centrinio šildymo?

Sigitas Karbauskas, Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius:

– Aš supratau, kad gyvenamųjų būstų prijungimas prie centralizuotų tinklų vyktų tik ten, kur tai įmanoma padaryti. Jei nėra centrinio šildymo, niekas nedraus žmogui šildytis. Bet tik po dešimtmečio esą tokia tvarka būtų. Prabilta ir apie subsidijavimą. Gal net kompensuotų naujo katilo įsigijimo išlaidas? Aišku, kad dar per anksti svarstyti, kokia ta tvarka iš tiesų gims. Kol kas į pirminius politikų pamąstymus mes nereaguojame. Aš pats tikiu specialistais ir manau, jog kalbėti apie oro užterštumą reikia. Esama sistema pasitikiu, tad viliuosi, jog Aplinkos ministerija išgrynins oro užterštumo mažinimo idėją. Donaldas Trumpas sako, jog iš viso jokios grėsmės pasauliui dėl klimato kaitos nėra. Bet aš lietuviais labiau pasitikiu. Galinga valstybė štai kokią nuomonę turi. Aš manyčiau, jog priemonių reikia imtis. Tik klausimas – kokių? Specialistai turi labai gerai aptarti šio plano turinį ir paremti sprendimą tyrimais. Turėtų būti apskaičiuotos ir išlaidos, kiek visa tai kainuos. Kompensacijų sistema Lietuvoje veikia – pajamų neturintiems kompensuojamos šildymo išlaidos, gyventojams valstybė skiria paramą namų renovacijai. Ir čia gal būtų panaši schema. Aš pasitikiu, kad nesąmonės valdžia nepriims. Per sezoną savivaldybė sulaukia ne vieno skundo dėl to, jog neaišku, ką gyventojai meta į savo krosnis.

Prieš

Naglis Puteikis, Seimo narys:

– Ne nuo to galo pradeda. Lietuvoje pagrindinės gyventojų mirštamumo priežastys, be maitinimosi, netinkamų įpročių, yra kraujagyslių ligos. O jas gali sukelti kietosios dalelės ore, kuriuo visi mes kvėpuojame. Oro tarša susideda iš trijų dedamųjų, o pirmoje vietoje yra dyzelinu varomų variklių išmetamų dalelių koncentracija ore. Pirma reikia uždrausti per miestus važinėti didiesiems vilkikams. Antroje vietoje yra dulkės. O taip nutinka dėl to, kad nelaistomos miestų gatvės. Tik trečioje vietoje yra kietasis kuras ir gyventojų krosnys. Valstybė turėtų kita tvarka imtis mažinti užterštumą. Pirmiausia vertėtų pasirūpinti didžiųjų vilkikų išmetamais teršalais. Klaipėdiečiai turi dar ir uostą su atvira tarša. Pirmiausia valstybė turi sugalvoti ir turėti kompensacijos mechanizmą, tada ateiti pas žmogų ir sakyti: "Prašau, imk pinigus, statyk naują ir mesk anglis į šoną." Pasaulyje tokias modernizacijas valstybės remia. Vaikšto kompanijų atstovai ir siūlo įsigyti modernias technologijas, pabrėždami, kad dalį išlaidų kompensuoja valstybė. Tada aš suprasčiau tokią tvarką. Arba, pavyzdžiui, Vokietija, kur kas antrame name – po saulės bateriją ant stogo. Juk didžioji dali išlaidų kompensuojama valstybės. Vokiečiui net į galvą neateitų malkomis šildytis. Būtų tokia tvarka, žmonės patys veržtųsi ir dar eilėse stovėtų, kad tik naują šildymo katilą gautų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kalbos apie Centrinio šildymo pigumą sklinda iš tų laikų kol tas šildymas buvo šiluminių elektrinių šilumos atlieka; kai dabar elektrinių efektyvumas pakilo, kalbos apie Centralizuoto šildymo pigumą TIK anekdotai, dabar tai LABAI neefektyvus šildymo būdas ir LABAI žalingas aplinkai.

Ka JIS SNEKA

Ka JIS SNEKA  portretas
apie oro tarsa ,klausyk zmogau ar namo i KLaipeda uzsuki.Kokios cia kietos daleles ir pan.kada siaurines miesto dalies gyventojai padave uosta ar tas krovos kompanijas i prokuratura.Ar girdejai?Be to jau siandien is pat ryto ,varo blynu prisvilusiu smarve ,is melisos ar dar kokios tai imones ,o ka per vasara nebuvai uzsukes i namus pasimaudyti ,kad pietineje miesto dalyje smarve vemti vercia ir varo is koto.Au,kur dingai ,buvo pazadai ,kad rupinsiesi klaipedieciu sveikata ,,nesimato ir nesigirdi ,juk ir fortumas varo kamuolius dumu i gyventoju namus juk tik 1000 metru nuo langu.O kur dar keturios imones paleidzia toki dvoka ,kad lango atidaryti negali.Ir tai tesiasi jau desimtmeti ar daugiau.Kada susitikimas su rinkejais ,jokio grafiko negalime rasti ,kur registracija ,turim paklausti ka per tiek laiko seime nuvekta buvo ,kur istatymai aplinkos apsaugos sako nera ju savivaldybe.Au ,atsiliepk jau ruduo laikas pradeti dirbti,rinkejai laukia KLaipedos seimunu ,del smarves mieste.Kada bus?

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Abu pakalbinti nei labai už, nei labai prieš šią idėją. Ji gera, nes centrinis šildymas teoriškai yra pigiausias ir ekologiškiausias. Jei praktiškai yra kitaip, tai pirmiausia reikia griebti šilumininkus už tam tikros vietos. O prievartos lietuviui reikia. Jei vokietis suvalkiečius nebūtų privertęs išvietes statytis (vėliau iš suvalkiečių ir kiti pasimokė), tai iki šiol visi krūmai būtų apšikti.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių