Būsto nuoma: kaip apsisaugoti nuo nesąžiningo žaidimo?

  • Teksto dydis:

Sugadinti nervai ir finansiniai nuostoliai – dažni būsto nuomos palydovai. Vietoj nuomininkų žadėtų drausmingų atsiskaitymų savininkas gali gauti antstolio laišką dėl susikaupusios skolos už komunalines paslaugas. O nuomininkui gali būti nelengva įrodyti, kad buitinę techniką aplaužė ankstesni būsto gyventojai.

Kaip pasiruošti nuomai, kad panašių nemalonumų rizika būtų kuo mažesnė, pataria antstolė Greta Žutautė:

– Savininkui svarbu patikrinti potencialaus nuomininko patikimumą visais galimais būdais. Detaliausia nuomos sutartis menkai padės, jeigu neatsiskaitęs ar nuostolių pridaręs nuomininkas bus įklimpęs į galybę kitų skolų. Todėl naudinga ne tik informacija apie jo gaunamas pajamas, bet ir jo skolų istorija. Nuomininkui galima pasiūlyti kreiptis į Lietuvos antstolių rūmus ir čia gauti pažymą apie priverstinius procesus jo atžvilgiu. Pažyma be įrašų apie antstolių išieškomas skolas – įrodymas, kad žmogus neignoruoja prievolių.

Jeigu sutariama, kad nuomininkas pats mokės komunalinius mokesčius, savininkui patartina periodiškai tikrinti šiuos mokėjimus, kad nesusikauptų didelės skolos.

Kaip apsidrausti nuo išnuomoto būsto nuniokojimo, baldų ar buitinės technikos vagysčių? Būsto savininkams prieš išnuomojant patalpas patartina pasinaudoti antstolių teikiama faktinių aplinkybių konstatavimo paslauga – teisinėmis priemonėmis užfiksuoti patalpų būklę prieš nuomą. Kilus teisiniam ginčui dėl nuomininkų apgadintų patalpų ar dingusių daiktų, faktinių aplinkybių konstatavimo protokolas savininkui padėtų ginti teisėtus reikalavimus atlyginti padarytą žalą. Ši priemonė turi ir prevencinę galią – žinojimas apie teisinį patalpų būklės užfiksavimą drausmina laikinus gyventojus, verčia labiau tausoti būstą.

Beje, faktinių aplinkybių konstatavimas taip pat naudingas nuomininkui – tai priemonė apsidrausti nuo nepagrįstų savininko pretenzijų. Konstatuojant patalpų ir jose esančių daiktų būklę prieš nuomą, užfiksuojami ankstesnių būsto naudotojų palikti defektai, todėl nesąžiningas savininkas praranda galimybę reikalauti atlyginti svetimus nuostolius.


Šiame straipsnyje: būsto nuomaantstoliaipatarimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių