Būsimų pirmokų selekcija A. Landsbergienės mokykloje

Intelekto testas privalomas būsimiems pirmokams. Ši sąlyga būtina norint mokytis privačioje Austėjos Landsbergienės mokykloje uostamiestyje. Toks vaikų rūšiavimas papiktino Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos vadovę, kurios įstaigoje ir atliekamas šis testavimas. Beje, už mokesčių mokėtojų pinigus.

Įžvelgia vaikų rūšiavimą

Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos direktorė Ulijana Petraitienė teigė, kad pastarosiomis savaitėmis įstaigą užplūdo būsimų pirmokų tėvai su prašymais jų vaikams atlikti intelekto koeficiento vertinimą (pagal WISC-III LT metodiką). Visi jie ketina savo atžalas leisti į Karalienės Mortos mokyklą, kurios steigėja ir vadovė yra A.Landsbergienė.

"Nežinau, kodėl, priimant į pirmą klasę, reikia vertinti vaiko intelektą. Galbūt jų tikslas yra atsirinkti labai gabius vaikus. Apskritai vaikui įvairiausi vertinimai yra gana didelė trauma. Vaikas ateina pas svetimus žmones, turi susikaupti, atsakinėti į kažkokius klausimus. Tai nėra lengva. Mus labai stebina, kad naudojami tokie metodai ir atrinkinėjami kažkokiai konkrečiai mokyklai tinkami vaikai. Pavadinčiau tai vaikų rūšiavimu, ne kitaip", – teigė U.Petraitienė.

Pašnekovė pripažino, kad kai kurios gimnazijos prašo atlikti vyresnių moksleivių intelekto koeficiento testą, kai siekiama išsiaiškinti, kuria mokslo kryptimi mokinį būtų geriau nukreipti. Tačiau kai vaikas dar nepradėjęs eiti į mokyklą, vertinti jo intelektą esą yra net ne visai etiška.

"Šis testas yra labai gerai, kai vaikas jau mokosi, siekiant nustatyti specialiuosius poreikius, kai jis negali įsisavinti programos ir jam reikia pagalbos. Arba atvirkščiai – kai vaikas yra labai gabus ir reikia jį perkelti net į aukštesnę klasę. O čia, kai siekiama vertinti būsimus pirmokus, aš matau ne visai gražius dalykus. Tai dabar imkime įvertinkime ir nuvertinkime tą vaiką, ar kaip čia suprasti? Yra lygūs ir lygesni vaikai? Atrenkami tik patys gabiausi ir paskui bus giriamasi, kaip mes gerai paruošime vaikus gyvenimui ir kaip puikiai vykdome ugdymo procesą? Kas čia išeina? Mums kyla labai daug klausimų", – dėstė U.Petraitienė.

Vienas viešumo nepanoręs psichologas ironizavo, kad tame būsimų pirmokų testavime galbūt yra net tam tikrų eugenikos elementų. Šis pseudomokslas, išpopuliarėjęs XIX a., buvo skirtas patobulinti įgimtas rasės savybes, siekiant perkurti visuomenę, ją radikaliai patobulinti, naudojant tuos pačius metodus, kurie paprastai naudojami sodininkystėje.

Testavimas už valstybės lėšas

Pedagoginės ir psichologinės tarnybos vadovė patikino, kad šiuo metu pas juos yra didžiulė eilė interesantų, nes kaip tik dabar vertinamas vaikų brandumas mokyklai.

"Ir kai pasakome, kad į Karalienės Mortos mokyklą besiruošiančių septynmečių intelektą galėsime įvertinti tik rugpjūčio mėnesį, tėvams tai netinka. Jau prasidėjo ir įvairūs tarpininkavimai, kad tuos testus įstaiga atliktų be eilės. Tačiau taip nebus", – akcentavo U.Petraitienė.

Pedagoginės psichologinės tarnybos vadovė patvirtino, jog jų įstaiga miesto vaikams visas paslaugas teikia nemokamai, tarp jų – ir intelekto testavimą.

Tačiau yra ir privatus kabinetas, kur tas testas atliekamas už pinigus, bet būsimųjų A.Landsbergienės pirmokų tėvai labiau pageidauja valdiškos įstaigos paslaugų.

"Tėvų pageidavimu mes irgi atliekame vertinimus ir visa tai darome nemokamai. Atlikti tą testą trunka apie dvi valandas. Vadinasi, mes dabar turėtume mesti visus kitus darbus, tarp jų ir nenumatytus, juk turime konsultuoti vaikus. Kodėl mes privalome tenkinti privataus verslo įgeidžius? Tai irgi yra ne visai etiška. Tai naudojimasis mūsų galimybėmis už mokesčių mokėtojų pinigus. Nors mes nieko prieš atlikti tuos vertinimus, tačiau – tik eilės tvarka", – pabrėžė U.Petraitienė.

Mokykla nustatė reikalavimus

Dienraštis iš pačios A.Landsbergienės mėgino sužinoti, ką reiškia tas būsimų pirmokų testavimas, tačiau paaiškėjo, kad privačios mokyklos direktorė išvykusi į užsienį.

Asistentė Aušra pasiūlė susisiekti su ugdymo kokybės vadove Emilija. Su ja pokalbis irgi buvo labai trumpas, esą "į visus klausimus išsamiai atsakys atstovė ryšiams su visuomene".

"Mūsų mokykla yra privati. Ir šiemet mes darome tokį naują projektą "Stipendijos". Toks yra reklaminis jo pavadinimas. Tai reiškia, kad mes priimsime dalį vaikų mokytis su labai didele nuolaida ugdymui. Praktiškai beveik nemokamai. Ir tam, kad vaikai galėtų pretenduoti į tą stipendiją, yra konkrečios sąlygos, ką turi tos šeimos atlikti. Viena tų sąlygų – pateikti intelektinio gebėjimo testo vertinimą, bet, kur jį atlikti, tikrai nenurodome. Ir tikrai nesiunčiame tėvų į valstybines įstaigas. Tokio siuntimo mes neduodame", – paaiškino Karalienės Mortos mokyklos rinkodaros ir komunikacijos vadovė Rita Meilūnaitė.

Anot pašnekovės, tai nėra vaikų rūšiavimas, o "atrankos kriterijus, kuris nėra vienintelis". Esą yra trys konkurso etapai, visos jo sąlygos skelbiamos mokyklos tinklalapyje.

"Pirmajame etape prašome tėvų rašyti motyvacinį laišką, kuriame jie turi paaiškinti, kodėl jie nori, kad jų vaikas mokytųsi būtent mūsų mokykloje, ir kartu pateikti jau minėtą intelekto vertinimo testą. O paskui dar bus ir bendrųjų gebėjimų testas bei pokalbis su šeima", – patikslino R.Meilūnaitė.

Įsikūrė buvusiame konsulate

Karalienės Mortos mokykla Klaipėdoje įsikūrusi adresu K.Donelaičio g. 21. Dienraščio duomenimis, pastatas priklauso privačiai nekilnojamąjį turtą nuomojančiai bendrovei.

Šiame pastate neseniai veikė Rusijos Federacijos generalinis konsulatas, o dabar – šalies konservatorių partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio žmonos Austėjos privati mokykla, kur mokslai baigiasi jau gerokai įsibėgėjus vasarai.

"Pas mus mokslai vyksta nuo rugsėjo 1-osios iki birželio 24 d. Tokie yra mokyklos nuostatai ir taisyklės. Šiemet pas mus Klaipėdoje mokosi nulinukai ir pirmokai, kitais mokslo metais atsiras nulinukai, pirmokai ir antrokai. Mokykla kasmet augs. Planuojame formuoti vieną klasę, pas mus klasėje yra priimama iki 18 vaikų", – kalbėjo R.Meilūnaitė.

Įkainiai – ne kiekvienam

Karalienės Mortos mokyklos tinklalapyje nurodoma, kad 0–4 klasės moksleiviams ugdymo kaina mėnesiui siekia 520 eurų (10 mokėjimų per metus).

Į mokestį įskaičiuotas "ugdymas pagal programą, logopedo, psichologo ir socialinio pedagogo konsultacijos, anglų kalbos mokymas kasdien imersijos principu, antros užsienio kalbos mokymas, dailės mokymas, muzikinis ugdymas, kūno kultūros užsiėmimai".

Be to, vyksta ir neformalaus ugdymo užsiėmimai. Puslapyje nurodyta, kad neformalaus ugdymo konkretaus užsiėmimo mokestį nustato užsiėmimo vadovas.

Dar nurodomas ir stojamasis mokestis – 350 eurų (vienkartinis, negrąžinamas), rytinės pailgintos dienos grupės mokestis (nuo 7.30 iki 8.15 val.) – 3 eurai / rytas arba 40 eurų / mėnuo, pailgintos dienos grupės mokestis (nuo 15 iki 18 val.) – 90 eurų / mėnuo arba 15 eurų / popietė, mokestis už vienos dienos maitinimą: priešpiečių užkandėlė – 0,87 euro, pietūs – 3,91 euro, pavakariai – 1,01 euro. Alergiškiems vaikams, kuriems yra ruošiami specialūs patiekalai, taikomas papildomas 0,45 euro antkainis pietums. Tokie įkainiai galioja dabar besibaigiantiems mokslo metams.

2017–2018 mokslo metų kainos dar nėra žinomos. Ir dar. Tinklalapyje nurodyta, kad mokyklinės uniformos kaina priklauso nuo to, kokie uniformos elementai pasirenkami, be to, yra mokestis už išvykas (priklauso nuo išvykos kainos). Per mėnesį pastarosios organizuojamos dvi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jo

Jo portretas
greitai per Lietuvos nepriklausomybes diena vaikai dainuos dieve saugok amerika

Justina

Justina portretas
Puiki iniciatyva, jog gabiausiem daromos nuolaidos! Šaunu! Nepavydėkime ir nesipiktinkime, jeigu žmonės daug dirba ir išgali savo vaikus leisti į šiuolaikišką mokyklą. Nesugebate, eikite i valdišką, o jeigu taip norite į privacią, tada taip ugdykite savo vaikus, kad savo gabumais gautų ir stipendiją.

Who Is John Galt

Who Is John Galt portretas
keisti jūs žmonės. Visų pirma, suvokite, kad Landsbergienės veikla yra verslas. Ne labdara, ne valstybinė mokykla, o verslas. Geros paslaugos kainuoja ir nėra skirtos kiekvienam, ne tarybiniai laikai, ne lygybė visiems. Ir dabar, yra suteikiama galimybė gauti kokybišką ir brangią paslaugą itin pigiai - mažiau pasiturinčių tėvų itin gabūs vaikai turi galimybę mokytis kokybiškai. Ačiū pasakytumėt, o ne lotumėt susėdę... Ir dar eikite A.Rand - Atlas Shrugged paskaityti ir pagalvokite, kurioje pusėje jūs stovite su savo mastymu.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių