Būsimiems gelbėtojams – pirmieji išbandymai

Antrosios Melnragės paplūdimyje šeštadienį vyko būsimųjų šio sezono gelbėtojų mokymai. Jaunuoliai mokėsi veikti, kai vienu metu paplūdimyje įvyksta dvi ar kelios nelaimės, suteikti pagalbą į krantą ištrauktam skendusiam žmogui ar sausumoje susižalojusiam poilsiautojui.

Šiuo metu uostamiestyje jau atrinkta pirmoji pusė gelbėtojų, kurie vasarą budės paplūdimiuose. Iš viso atrinkta 30 jaunuolių, tarp kurių – ir vaikinai ir merginos.

Gelbėtojais galima tapti tik sulaukus pilnametystės.

Biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki teigė, kad šiemet daugiausia šį darbą nori dirbti 18–19 metų jaunuoliai, tačiau nestinga ir vyresniųjų, kurie gelbėtojais dirba jau ne pirmus metus.

Būsimųjų gelbėtojų mokymai prasidėjo jau penktadienį. Tądien jaunuoliai buvo supažindinti su jų laukiančiu darbu teoriškai, išklausė pirmosios pagalbos kursą.

Šeštadienį mokymai persikėlė į paplūdimį. Čia jaunuoliai buvo supažindinti su gelbėjimo įranga, mokėsi jos naudojimo bei darbo inscenizuotų situacijų metu.

Būsimiesiems gelbėtojams, paskirstytiems į atskiras komandas, teko suteikti pagalbą į krantą ištrauktam poilsiautojui bei tuo pačiu metu pasirūpinti dar vienu žmogumi, kuriam lūžo koja.

Vėliau situacijos buvo sunkinamos – inscenizuota, kad vienu metu įvyksta ne dvi nelaimės, o daugiau. Pavyzdžiui, skęsta du žmonės bei dar vienas kreipiasi į gelbėtojus dėl patirtų sužalojimų.

Visoms komandoms išbandžius savo jėgas pramanytose, tačiau gelbėtojų kasdienybę labai primenančiose situacijose buvo analizuojamos padarytos klaidos ir aptarta, kaip jų buvo galima išvengti.

A.Siakki teigimu, šie mokymai – ne vienintelės pratybos būsimiesiems gelbėtojams, panašūs mokymai vyks ir vėliau.

„Gelbėtojai turi nuolat tobulėti. Negalima tiesiog išmokti vienų ar kitų dalykų ir įgūdžių nebetobulinti“, – pabrėžė pašnekovas.

A.Siakki taip pat pastebėjo, jog vertinant gelbėtojų darbą nėra svarbu, ar jį atlieka moteris, ar vyras – darbą abiejų lyčių atstovai turi atlikti vienodai gerai, mat nuo to gali priklausyti žmonių gyvybės.

Tai, jog gelbėtojų darbas kartu reiškia ir labai didelę atsakomybę suvokia ir patys būsimieji gelbėtojai.

Anot A.Siakki, po pirmosios atrankos kai kurie gelbėtojai jau pradėjo lankyti papildomas plaukimo treniruotes, nori vasarą pasitikti kuo geresnės formos.

Antrąją būsimųjų gelbėtojų dalį ketinama atrinkti po poros savaičių „Gintaro“ baseine vyksiančios atrankos metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Nestumk tu taip su tais skrnduoleis,vaikas tu...

Jūra

Jūra  portretas
Vaikų komanda

Svente

Svente portretas
Oj bus skenduoliu so sezona. Jauciu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių