Būsimieji Seimo rinkimai: skaičiai kalbina Fortūną

Kam bus sėkmingi būsimieji Seimo rinkimai, imta spėlioti vos ištraukus burtus, lėmusius partijų numerius rinkimuose. Nuo humoro iki misticizmo. Taip galima būtų traktuoti politinių partijų skaičiuotę būsimose kautynėse. Anot viešųjų ryšių konsultantų, kiekvienas simbolis rinkimuose labai svarbus, tik ne visais atvejais politikai moka juos išnaudoti.

Patys svarbiausi burtai

Vakar Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, sukvietęs visų būsimuose Seimo rinkimuose dalyvausiančių partijų atstovus, pusiau juokais prasitarė: "Trauksime pačius svarbiausius burtus."

Politikams teko išsitraukti numerius, kurie bus įrašyti jų partijos rinkimų biuleteniuose spalio 9 d. vyksiančiuose Seimo rinkimuose, kuriuose norą dalyvauti šįkart išreiškė 16 partijų.

Iš jų keturios pranešė sudarančios dvi koalicijas. Taigi šiemet burtus traukė 14 partinių sąrašų atstovai.

2012-ųjų Seimo rinkimuose figūravo 22 partijos, parlamentaro mandato siekė 1 927 kandidatai, beveik keturiolika į vieną vietą.

Šiemet kandidatuoja 1 461 politikas, tai yra 10 į vieną vietą. Trečdalis jų – moterys, tiek pat, kiek ir praeituose rinkimuose.

Kandidatų amžiaus vidurkis šiemet siekia 49 metus. 2012-aisiais vidutinis į Seimą pretendavusių kandidatų amžius buvo 47 metai.

Ne futbolo čempionatas

Rinkimų rezultatams faktiškai nieko nelemiantį vakarykštį burtų traukimą (tai juk ne futbolo ar krepšinio čempionatai) kai kurie politikai vis dėlto buvo linkę vertinti rimtai.

Ypač krykštavo socialdemokratai, kai jų atstovas Algirdas Sysas ištraukė pirmąjį numerį.

Ironiška, bet antroji pozicija atiteko nuolatiniams jų konkurentams – konservatoriams.

Trečiu numeriu savo biuletenius galės papuošti Artūro Zuoko vadovaujama Lietuvos liberalų sąjunga.

Ketvirtas skaičius atiteko partijos "Jaunoji Lietuva" bei Tautininkų sąjungos koalicijai.

Penktu numeriu per šiuos rinkimus bus ženklinama partija "Tvarka ir teisingumas", šeštu skaičiumi teks tenkintis Ramūno Karbauskio vadovaujamai "Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai", Eugenijaus Gentvilo ištrauktu septintu numeriu patenkinti liko Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovai.

Su aštuoniais per šiuos rinkimus save identifikuos "darbiečiai", 9 numeris teko partijai "Drąsos kelias", 10 – Lietuvos liaudies partijai. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos krikščioniškų šeimų sąjunga – Nr. 11, 12 skaičius teko Lietuvos žaliųjų partijai.

Velnio tuzino mėginę išvengti Dariaus Kuolio "Lietuvos sąrašo" atstovai nuo likimo nepabėgo ir po burtų traukimo liko trylikti.

Na, o 14 numeriu per šiuos Seimo rinkimus turės tenkintis Lietuvos centro ir Pensininkų partijų koalicija su Nagliu Puteikiu priešakyje. Jis nenusiminė paskutiniu numeriu, pašmaikštavęs, kad "čia tiek procentų gausime".

Tiki stebuklais ir velniais

Politologo Lauro Bielinio teigimu, skaičiai, partijoms tekę burtų būdu, tėra tvarkos rinkimuose elementas ir niekas kita.

"Tai yra formalus dalykas. Partijų numeriai turi reikšmės nebent tiems, kurie tiki skaičių magija, bet tai yra naivuolių reikalas. Nors okultizmo elementų kai kuriose partijose tenka pastebėti. Visuomenė vis dėlto nesugeba jų atskirti ir eliminuoti iš politikos. Tokie dalykai būdingi partijai "Tvarka ir teisingumas". Sunku pamiršti L.Lolišvili veiklą, tualetinį popierių, užvyniotą kai kam ant galvos. Taigi čia nieko keista, kad kai kurios partijos tęsia savo tradicijas", – nesistebėjo politologas.

Pasak L.Bielinio, kiekvienas kaimas turi savo kvailį, kiekviena valstybė turi savo parapsichologus ir politikoje, ir už politikos ribų.

"Nemanau, kad tai grįžimas į tamsiuosius amžius. Tai yra viena populizmo apraiškų. Taip politikai bando patraukti į savo pusę ir suvaldyti dideles ypač naivių žmonių mases. Patikėkite, Lietuvoje tiek daug naivių žmonių, kad tarp jų atrastume ir tokių, kurie mano, jog Žemė plokščia, jog Saulė sukasi aplink Žemę. Žmonių naivumas yra begalinis", – teigė L.Bielinis.

Politologas atkreipė dėmesį, kad aplink mirga įvairiausių būrėjų paslaugų skelbimai.

Esą tai naivuolių gaudynės ir spąstai tiems, kurie tiki, jog, įsigiję vienintelį loterijos bilietą, laimės milijoną.

Anot L.Bielinio, visose visuomenėse yra tokių, kurie nieko taip ir neišmoko gyvenime ir tiki stebuklais, velniais bei raganomis.

"Tačiau šitie naivuoliai yra rinkėjai. Tai yra žmonės, kurie kiekvienas turi po vieną formalų balsą. Pasitaiko, kai jų balsai sutelkiami aplink kokį nors politinį burtininką ir taip šiems kartais pavyksta laimėti rinkimus. Šiuo atveju burtai panaudojami kaip masalas rinkimams", – apgailestavo L.Bielinis.

Beveik iš kavos tirščių

Taip jau sutapo, kad Pajūrio rinkimų apygardai šiais metais vadovaus Rolando Pakso partijos atstovas, parapsichologas ir numerologijos žinovas Kęstutis Dubickas.

Jis dienraščiui sutiko pateikti savo įžvalgas dėl vakar partijų trauktų burtų numerių, tačiau kategoriškai pareiškė, kad šiuo atveju jis kalba ne kaip rinkimų apygardos pirmininkas, o kaip numerologas.

"Numeris vienas socialdemokratams gal tiesioginės pergalės rinkimuose ir nelems, bet numerologijoje "vienas" reiškia lyderystę, tai tarsi papildomi degalai mašinai. Konservatoriai liko antri? Dvejetukininkai. Tuo viskas ir pasakyta. A.Zuokas ištraukė trejetą. Tai – šeimos skaičius, jam reikėtų su kuo nors jungtis į koaliciją. Taip patarčiau, tada būtų našiau", – dėstė K.Dubickas.

Ketvertas, kuris teko partijos "Jaunoji Lietuva" bei Tautininkų sąjungos koalicijai, pasak numerologo, yra jėgos skaičius, reiškiantis stiprybę, sveikatą, ištvermę.

"Partijai "Tvarka ir teisingumas" teko penketas? Labai gerai. Tai yra apsaugos skaičius. Šeši, kuriuo bus ženklinama R.Karbauskio partija, reiškia materiją. Manyčiau, kad jiems gali ir nepasisekti, jei bus pernelyg atkaklūs. Liberalų sąjūdžiui teko septynetas, tai – geras skaičius. Darbo partijai tekęs aštuonetas yra harmonijos skaičius, jį pavertus ant šono, gausite begalybę. Tai – energijos perėjimas iš vienos būklės į kitą", – pasakojo K.Dubickas.

Išgirdęs, kad partija "Drąsos kelias" per šiuos rinkimus bus ženklinama devynetu, numerologas pastebėjo, kad šis skaičius reiškia išbaigtumą, tai yra, savotišką misijos pabaigą.

Lietuvos liaudies partija su 10 esą reiškia tą patį, ką ir vienetas. 11, kuriuos gavo lenkų partija, anot K.Dubicko, pagal numerologiją yra mokytojo skaičius. Numeris 12 (Žaliųjų partija) – esą irgi geras skaičius, menantis dvylika apaštalų, dvylika mėnesių.

"13 laikomas velnio tuzinu, tačiau numerologijoje tai reiškia ketvertą. Tad nėra viskas taip jau blogai. 14-asis numeris teko N.Puteikiui ir jo bendražygiams? Išskaidžius 1 ir 4, gausime lyderystę ir apsaugą bei stiprybę, patys spręskite, ką tai reiškia. Jis vienas patemps daugiau nei jo visas sąrašas", – vakarykščių burtų traukimo rezultatus pakomentavo iš to duoną valgantis klaipėdietis.

Kaip nenuslysti į misticizmą

Viešųjų ryšių konsultantas Linas Kontrimas, atmetęs numerologiją ir kitokią skaičių ekvilibristiką, neslėpė, kad skaitmenys ir kitos priemonės komunikacijoje išties turi prasmę.

"Šiuo atveju socialdemokratams labai pasisekė, nes gauti pirmą numerį svajoja visos politinės jėgos, kurios traukia tą laimės žetoną. O gavę kitą numerį, sugalvoja linksmų pasiaiškinimų, kodėl jų ištrauktas skaičius taip pat geras. Ir tai ne šiaip sau. Žmones veikia simbolika, įvairūs numerologiniai dalykai. Vieni tam yra atsparesni ir į tai žiūri su šypsena, kiti tai vertina rimtai. Esą štai pats likimas net nurodo, kas yra pirmas", – aiškino L.Kontrimas.

Viešųjų ryšių konsultantas atkreipė dėmesį, kad kiekvienas ženklas ar simbolis, paverstas transliuojamu objektu su įkrautu turiniu, prasmingas.

Pasak L.Kontrimo, visi numeriai, jeigu jie kūrybingai interpretuojami, turi geras potencijas.

Esą jei kam reikia įkvėpimo, tegul paskaito skaičių magijos knygas, jei turi galimybę, tegul pavarto "Kabalą". Ten taip pat aptiks daug įdomių dalykų.

"Simbolikos yra daugybė ir ji kasmet vis keičiasi. Džiugu, kad politinėje komunikacijoje atsiranda ne tik žinių srautas, bet ir tam tikrų prasmingų apipavidalinimo elementų. Bet simbolių naudojimo kultūra mums yra nauja. Štai čia ir slypi pavojai, kur labai lengva nuslysti į primityvų misticizmą, o tie, kurie turi humoro jausmą, gal niekur ir nenuslys, sugebėję iš kai ko pasijuokti, ir viskas bus gerai", – teigė L.Kontrimas.

Komentaras

Rimvydas Valatka

Apžvalgininkas

Lietuvoje horoskopus skaito didesnis žmonių skaičius nei politikos reportažus. Tai byloja, kad dalis visuomenės linkusi į mistiką. Kartais pasitaiko viena kita partija, patenkanti į Seimą, artima dvasių pasauliui. Istoriškai žiūrint, lietuviai – paskutinieji stabmeldžiai Europoje. Ir jų tikėjimas buvo grįstas prietarais, o visai ne tuo, ką dabar propaguoja naujieji pagonys. Anksčiau jei koks karvedys, jojantis į mūšį, pamatydavo kokį, jo supratimu, negerą ženklą, apsukdavo savo kariauną ir grįždavo atgal. Iki šiol pas mus tokių atavizmų yra išlikę. Ir jų daugiau nei Jungtinėje Karalystėje ar kur kitur. Lietuvoje aukščiausias viso to taškas buvo L.Lolišvili ir R.Pakso istorija. To jau niekas nepralenks. Ar tokių apraiškų yra tarp būsimų parlamentarų? Žinote, kol kas nieko neįžvelgiu, nes rinkimų kampanija vyksta labai vangiai ir apskritai kol kas nematau norinčiųjų patekti į Seimą. Toks įspūdis, kad kandidatai nežino, jog vyksta rinkimai. Daug kam turbūt atrodo, kad jei sąraše yra 5 ar 6, jis jau yra Seime. Tačiau pagrindinė bėda yra ne polinkis į bendravimą su dvasiomis, o polinkis neturėti proto. Tai yra skiriamasis kandidatų į Seimą ženklas ir tai kelia daugiausia nerimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdskas

Klaipėdskas portretas
Rimtas laikraštis- atitinkamai rimtas ir straipsnis... Gėda.

opa

opa portretas
Čia ką- pirmo puslapio straipsnis? Apie šulerius ir apsišaukėlius? Nusigyveno dienraštis...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių