Blaivybės politika – bevaisė?

Vyriausybė užsimojo ne tik branginti alkoholį, bet ir gerokai padidinti baudas už jo vartojimą viešose vietose. Vis dėlto miesto tvarkdariai realaus blaivėjimo politikos rezultato bent jau kol kas teigė nepastebintys.

Taromatai "svaigina" benamius?

"Pavasaris – prasideda pats bumas. Reikės stiprinti pajėgas, prašysime policijos pareigūnų pagalbos", – skėsčiojo rankomis Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai.

Esą atšilus orams padaugėjo geriančiųjų prie parduotuvių, parkuose ir kitose viešose miesto erdvėse.

Daug asocialių asmenų būriuojasi aplink taromatus, kurie jiems tapo išlikimo galimybe. Už tarą gauti centai netrukus virsta žaliais buteliais.

Dėl to skundžiasi ir prekybos centrų darbuotojai, ir paprasti gyventojai.

"Atsiradus taromatams sumažėjo elgetaujančiųjų. Susirinkę centus bėdžiai eina pirkti stipraus ir pigaus vynelio, kelia cirkus parduotuvėse. Dėl jų elgesio labai nejauku aplinkiniams, kasininkėms – apsaugininkai bando tvarkytis, bet ne visada pavyksta", – aiškino Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys.

Persikėlė į namus

Pastebima, kad išpūstų kainų kavinėse išsigandę žmonės dažniau alkoholį vartoja namuose, o esant geram orui – lauke, taip užkraudami papildomo vargo uostamiesčio pareigūnams, kontrolieriams bei medikams. Pastariesiems tenka kovoti su neprognozuojamais, nuo alkoholio apsvaigusiais lėbautojais.

"Kai drastiškai sukilo kainos, padidėjo vartojimas buitinėse ir viešose vietose", – sakė V.Valys.

Tokie buitiniai pasisėdėjimai neretai tampa konfliktų, nelaimių, smurto artimoje aplinkoje priežastimi.

Šiuo metu už alkoholinių gėrimų vartojimą viešosiose vietose numatyta bauda nuo 14 iki 30 eurų. Tas pats administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo 30 iki 90 eurų.

"Sankcijos už girtavimą viešumoje yra juokingos. Nors iš kai kurių asmenų ir tiek nepavyksta išieškoti. Bet, kaip suprantu, naujo projekto tikslas – ne geriančius vargetas iš miesto išguiti, o apskritai sumažinti alkoholio vartojimą", – svarstė pašnekovas.

Laukia pokyčiai

Sprendimas trigubai didinti pinigines sankcijas už girtavimą viešumoje priimtas siekiant sumažinti alkoholio vartojimą.

Tokio pasiūlymo autoriai – Vidaus reikalų ministerijos (VRM) atstovai.

Esą projekto priėmimas atgrasytų asmenis nuo administracinių nusižengimų darymo ir įpareigotų juos laikytis įstatymų.

Gali būti, jog ateityje maksimali bausmė už pirmą tokį pažeidimą sieks nuo 20 iki 100 eurų. Pakartotinis nusižengimas užtrauktų baudą iki 200 eurų.

Vis dėlto, uostamiesčio tvarkdarių žodžiais, vargu ar verta galvoti apie kardinalius pasikeitimus.

"Manome, kad alkoholio vartojimo problemos turėtų būti sprendžiamos ne tik ir ne tiek taikant administracinę atsakomybę, kiek ieškant kompleksinio sprendimo. Veikiau mažinant vartojimą ir ribojant jo prieinamumą", – komentavo V.Valys.

Viešosios tvarkos skyriaus specialistai artimiausiu metu ketina dažniau patruliuoti vakarais, ilginti darbo laiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesuprantu

Nesuprantu  portretas
pavadinimo. Nėra atsakymo kodėl blaivybės politika-bevaisė. Ar kalti taromatai, kuriems atsiradus miškai, pakelės ir skverai tapo švaresni? Ką autorė norėjo pasakyti- neaišku. Ar laikraštyje paskelbus du žodžius "blaivybės politika", žmonės 30 metų vartoję alkoholį savaime taps blaivininkais? Po šiuo pavadinimu turėjo būti kitas straipsnis, kuris išaiškina kokia ta politika ir kodėl ji neveikia praktikoje. O kalbama apie taromatus ir kasininkes. Kvailiau net trečiokas nesugalvotų.

viciunia iš Šančiu

viciunia iš Šančiu portretas
Ar būtina Kauno Dienai rašyti apie Klaipėdos problemas kovoje su alkašais?Lyg Kaune tokių problemų nėra?Terašo apie savo miestą.Sakoma savo akyje rąsto nemato,bet kito šapelį pamato.Nei aš to V.Valio pažystu,nei ką.Kokį kaunietį gal ir pažinčiau.Turėtų būti savi marškiniai arčiau kūno.

Anonimas

Anonimas portretas
tam P.Morkunuj ....kas jiems pasidare ??... matomai nutare test konservatlyberastine politika ,dabar jau kartu su socdemais.. kol sugryz y didziaja politika is pogrindzio --vory v zakone konservatlyberastai...ir perrinkta treciai kadensijai ju garantas a lia ponia-panele grybauckaite
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių