Bažnyčios gelbėjimo ratas – kunigų vedybos?

Vedęs katalikų kunigas Lietuvoje kol kas – utopija. Šioms radikalioms permainoms šalies bažnyčia, regis, dar nepribrendo, nors apie celibato panaikinimą vis drąsiau kalbama Vatikane. Katalikų bažnyčia Lietuvoje kunigų vedybose kol kas teigiamybių nemato.

Popiežius – ne prieš

Žinia, kad susituokusiems vyrams būtų leidžiama kunigauti, iš paties popiežiaus Pranciškaus lūpų pasklido prieš kelias savaites.

Esą tai padėtų išspręsti katalikų bažnyčios krizę.

Ši informacija labai sudomino Vakarų žiniasklaidą, tačiau Lietuvoje minėtu klausimu vyskupai savo pozicijos skelbti neskuba, nors tikintieji ir laukia viešo pareiškimo.

"Mano šeima yra praktikuojantys katalikai, bet vis dažniau į mišias einame kitų konfesijų bažnyčiose, nes tai, kas vyksta katalikų bažnyčioje, mums nebepriimtina. Kur pasisuksi – tai su vaikais, tai su vyrais kunigai ištvirkauja, jau nekalbant apie jų neoficialias šeimas. Švelniai tariant, tai – negerai. Gal mes kažką nelabai suprantame, bet mums tai nepatinka. Tai, kas vyksta bažnyčios kuluaruose, gerai žinau, nes turime giminėje kunigą", – teigė viešumo nepanorusi klaipėdietė.

Moteris tvirtino, kad būtent tokie dalykai ir atgraso daugumą tikinčiųjų, kurie neretai maldai vietoj katalikų renkasi liuteronų evangelikų bažnyčią ar net stačiatikių cerkvę.

"Pas mus Lietuvoje tų baisių dalykų, kurie vyksta katalikų bažnyčioje, juk neviešina ir netgi dangsto, skirtingai nei Vakaruose. Pažiūrėkite, tokio pobūdžio skandalų nė vienoje kitoje konfesijoje kažkaip negirdėti, nes jų dvasininkai normaliai gyvena šeimose. Kyla įtarimas, jog kai kurie negerų kėslų turintys asmenys specialiai eina į katalikų kunigus, kad pasislėptų po bažnyčios vėliava. Tai, kad popiežius prabilo apie kunigų santuoką, yra labai gerai, tik kodėl Lietuvos vyskupai apie tai tyli?" – stebėjosi klaipėdietė.

Glumina neteisybė

Buvęs katalikų kunigas Leonardas (vardas pakeistas – A.D.), prieš kelis dešimtmečius dėl mylimos moters priverstas atsisakyti duotų dvasininko įžadų ir praradęs teisę oficialiai kunigauti, įsitikinęs, kad kunigų santuokos bažnyčios problemų neišspręs.

"Katalikų bažnyčios krizė yra gilesnė, nei vedę ar nevedę kunigai. Daugeliui žmonių, ne tik man, yra nesuprantama pozicija, kodėl, pavyzdžiui, anglikonai, kurie grįžta į Romos katalikų bažnyčią, toliau gali gyventi su savo šeima ir dirba katalikų bažnyčios kunigais. Tada kyla klausimas, kodėl Romos katalikų kunigai negali kurti šeimos, kai šalia kažkas, turintis šeimą, kunigauja?" – klausė Leonardas.

Esą dar popiežiui Jonui Pauliui II viena amerikietė įteikė milijoną parašų, kad būtų leista turėti šeimas tiems, kurie rinktųsi katalikų kunigo kelią.

"Manau, kad ir Lietuvoje tokių atvejų būtų, nes yra daug tikinčių vedusių vyrų. Pažįstu nemažai tokių, kurie mielai būtų kunigai, bet jie neturi dovanos celibatui. Pats esu religingas, jei man bažnyčia leistų grįžti kunigauti, grįžčiau, nes man tai rūpi. Bet tik tada, jei man leistų būti kartu su šeima ir su vaikais ir galėčiau atlikti savo pašaukimą religiniame darbe. Manau, tokių atsirastų ir daugiau", – tvirtino Leonardas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gal ir galėtų būti kaip pravoslavų bažnyčioje - paprasti kunigai gali būti susituokę, bet hierarchijos laiptais gali lipti tik gyvenantys celibate. Bet kažin ar leidimas tuoktis panaikins visas problemas? Man atrodo kad pridės dar naujų - ekonominių.

Vytautas L.

Vytautas L. portretas
Ramybė ir tvarka katalikybėje bus tada ,kai nebebus to c-e-l-i-b-a-t-o. Ir visai gerai bei žmoniškai bus,kai ir vyrai ir moterys galės tarnauti Dievui ir Bažnyčiai. Parapijai ar bažnyčiai galės vadovauti ir tarnauti ir kunigas ir kunigė.

Katalike

Katalike portretas
Seniai reikejo panaikinti celibate. Tuokiasi pastoriai,provoslavu sventikai ir kt. Kodel kataliku baznycia atima prigimtine teise kunigams tuoktis? Ar del turto ? Kristus pasake-eikite ir dauginkites. Taip-celibato panaikinimas yra baznycios issigelbejimas.
VISI KOMENTARAI 41

Galerijos

Daugiau straipsnių