Bauda neįgaliajam – už nieką?

Liepų gatvėje kitiems neleistinoje vietoje automobilį palikęs neįgalusis sulaukė pareigūnų kirčio. Nors automobilis ir buvo pažymėtas neįgaliojo ženklu, jo vairuotojas vis dėlto neišvengė baudos. Tokį policininkų akibrokštą klaipėdietis vadina biurokratiniu aklumu.

Mokėti nesiruošia

Vasario 5 d. 58-erių klaipėdietį K.M. pasiekė laiškas iš Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato.

Administracinio nusižengimo protokole rašoma, kad praėjusių metų sausio 31 d. 15 val. vairuotojas nepaisė geltonos linijos ir kelio ženklo, draudžiančio sustoti.

Už tai vairuotojams numatyta bauda nuo 30 iki 90 eurų. K.M. buvo skirta pusė minimalios. Mat iš galo darytoje nuotraukoje nesimato neįgaliojo pažymėjimo.

Pats vyras tikina nepažeidęs kelių eismo taisyklių – jo automobilio priekis pažymėtas skiriamuoju ženklu "Neįgalusis", maža to, 15 val. jis buvo visai kitoje vietoje – techninėje automobilio apžiūroje. Tai įrodo mašinoje esančio vaizdo registratoriaus įrašas.

Mokėti jam skirtos nuobaudos nesutikęs klaipėdietis pirmadienį nužingsniavo į policiją.

"Pagal protokolą"

"Turiu negalią, todėl šis ženklas man negalioja. Maža to, vaizdo įraše aiškiai matyti, kad 15 val. buvau techninėje apžiūroje, o ne Liepų gatvėje. Kai nuėjau aiškintis, jauna Kelių policijos tarnybos specialistė ėmė tikinti, kad laikas šioje situacijoje nėra svarbus. Tai absurdas. Liepų gatvę pasiekiau tik 15.15 val.", – tikino K.M.

Tik kartu su pareigūnais perskaičius kelių eismo taisyklių 184 skirsnį, klaipėdiečiui pavyko įrodyti savo. Su pažeidimu nesutikusiam vyrui policijos darbuotoja pasiūlė anuliuoti baudą.

"Kaip galima bausti neturint pagrįstų įrodymų? Kažkas atsiunčia į portalą "e.policija.lt" nuotrauką, kurioje matyti tik mašinos galas, ir to pakanka? Mano automobilis neįgaliojo ženklu pažymėtas iš priekio", – skėsčiojo rankomis K.M.

Esą labiausiai piktina tai, kad stengiamasi ne padėti, o bausti.

"Visiškai neatsižvelgiama į žmogų, svarbu tik surašyti protokolą ir kuo daugiau nubausti. Juokingiausia, kai bet kuriam mūsų valdininkui įstatymiškai įrodžius, kad yra neteisus, kažkodėl jį iškart pradeda dominti mano išsilavinimas. Kokios reikšmės tai turi? Konstitucijoje aiškiai parašyta, kad baudžiama už įstatymų nesilaikymą, o ne už jų žinojimą", – pastebėjo pašnekovas.

Linkę piktnaudžiauti?

Klaipėdos kelių policijos tarnybos viršininkas Mindaugas Džermeika patikino, kad neįgalieji turi teisę palikti mašiną prie sustoti ar stovėti draudžiančio ženklo.

Todėl K.M. tokioje situacijoje išties galėjo kreiptis į Kelių policijos tarnybos pareigūnus dėl baudos anuliavimo.

"Matyt, įvyko nesusipratimas, gal žmogus nepaliko neįgaliojo statymo kortelės matomoje vietoje. Būna, kad miesto savivaldybė ar policija nubaudžia, nes neturi pakankamai duomenų. Tokiu atveju žmogus turi kreiptis į jį nubaudusią instituciją ir pateikti papildomų dokumentų. Tada administracinė byla besąlygiškai bus nutraukta. Jei vis dėlto taip neįvyksta, šį sprendimą galima skųsti miesto apylinkės teismui", – aiškino viršininkas.

"Esu girdėjęs, kad neįgalieji kartais papiktnaudžiauja savo statusu, bet visa tai daugiau gandų lygio. Mes jais nesivadovaujame ir vertiname faktą – vairuotojas turi neįgalumą patvirtinantį dokumentą ar ne", – pridūrė M.Džermeika.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos vyriausiasis patrulis Marius Žvinklys teigė, kad neįgalieji kartais išties manipuliuoja savo turimomis lengvatomis.

Todėl jiems privalu su savimi turėti neįgaliojo statymo kortelę.

"Automobilis turi būti tvarkingai paženklintas statymo kortele. Jei viskas daroma tinkamai, nebus prie ko prikibti. Su neįgaliojo pažymėjimu gali autobuso bilietėlius pigiau pirkti, bet ne po draudžiamuoju ženklu mašiną statyti", – nukirto M.Žvinklys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Policicininkai pasiskaitykit pirma istatymus!

Policicininkai pasiskaitykit pirma istatymus! portretas
"Su neįgaliojo pažymėjimu gali autobuso bilietėlius pigiau pirkti, bet ne po draudžiamuoju ženklu mašiną statyti", – nukirto M.Žvinklys." Argi ne? Tai tokia musu issilavinusi policija? Gerbiamasis issiplaukit galva atiduokit zenkleli ir eikit gatviu sluoti jei nezinote istatymu. su neigaliojo pazymejmu galima po draudziamu zenklu statyti jei automobilis pazymetas naigaliojo zenklu! Neįgaliųjų transporto priemonių eismas Primenama, kad pagal Kelių eismo taisykles: vairuotojui, vairuojančiam transporto priemonę, kuri pažymėta skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“, leidžiama įvažiuoti į zoną, pažymėtą kelio ženklais „Eismas draudžiamas“ ir „Motorinių transporto priemonių eismas draudžiamas“. vairuotojui, kurio transporto priemonė pažymėta skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortele, leidžiama: – nepaisyti kelio ženklų „Stovėjimo ribotą laiką vieta“ ir..

Neįgalusis

Neįgalusis portretas
Šiandien Kaune sustabdė važiuojant pro plytą. Policininkas patikrino neįgaliojo automobilio statymo kortelę ir paprašė neįgaliojo pažymėjimo. Kadangi su tais dokumentais viskas tvarkoje, padėkojo ir palinkėjo gero kelio. Automobilis neįgaliojo lipdukais nėra apklijuotas ir komentatorius teisinkinko niku yra teisus.

NE MENTAS

NE MENTAS portretas
Jaucias komentaruose kur mentai raso, o kur paprasti zmones. Taip noris igelti paprastam zmogui ir pasijusti karaliu, didviriu, protingesniu ir taip noris pagainioti neigaluji. o po to kai jis nesugeba apsiginti gauti premijas ar priedus dziugauti. O jus pagalvojot apie tai, kad jis liks nedavalges, nedageres, vaistu nedasipirkes, o tas skanesnis duonos kasnis kuri isigijot uz jo pinigus kada nors uzstrigs jusu gerklej
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių