Iš bankomato – klastotė

Bankomate iš savo sąskaitos pasiėmusi šimtą litų klaipėdietė parduotuvėje sužinojo, kad ji netikra. Pareigūnai tikina, kad pasielgti nenusižengiant įstatymui ir neapturėti nuostolių beveik neįmanoma.

Bankomate iš savo sąskaitos pasiėmusi šimtą litų klaipėdietė parduotuvėje sužinojo, kad ji netikra. Pareigūnai tikina, kad pasielgti nenusižengiant įstatymui ir neapturėti nuostolių beveik neįmanoma.

Nepriėmė šimtinės

Trečiadienį miesto centre Herkaus Manto gatvėje prie kosmetikos parduotuvės esančiame bankomate klaipėdietė Dalia pasiėmė 100 litų kupiūrą.

Vakare eidama iš darbo ji užėjo į prekybos centrą maisto produktų. Padavė pinigą ir nustėro išgirdusi, kad pinigai netikri.

Pardavėja padavė šimtinę kolegei, bet ir ta patikino, kad pinigas padirbtas. Paskui pardavėja nusinešė banknotą kažkur kitur ir grįžusi dar kartą patvirtino – pinigas netikras.
Tądien namo Dalia grįžo be pirkinių. Kitą dieną moteris turėjo reikalų kitame banke nei padirbinį išdavusio bankomato padalinys.

Be visų kitų reikalų, ji dar paklausė, ką reikėtų daryti gavus bankomate netikrą pinigą. Lankytojus pasitinkanti banko darbuotoja truktelėjo pečiais. Atsakymas buvo trumpas: "Nežinau, pas mus tokių atvejų nebuvo".

"O kas tada turi žinoti, jeigu banke dirbantis žmogus nežino? Neturėjau kitos išeities, kaip pasinaudoti bendradarbių patarimu", – kalbėjo klaipėdietė.

Išeitį pasufleravo draugai

Moters kolegos patikino, kad ji – ne vienintelė, kuriai atsitiko tokia situacija. Bendradarbiai pradėjo gąsdinti, kad ji gali turėti nemažai nemalonumų, jei kreipsis į policiją. Dalia išgirdo paprastą, aiškų, bet nelabai garbingą patarimą, kuriuo ir pasinaudojo.

"Nuėjau į kitą parduotuvę ir apsipirkau. Ten pinigo kokybė niekam nesukėlė abejonių, – prisipažino moteris. – O kaip aš turėjau banke įrodyti, kad tą pinigą, kuriuo mokėti ketinau vakare, buvau gavusi dieną bankomate? Ar manimi kas patikėtų, kad tai yra tas pats banknotas? Pati patyrusi nuostolių aš dar būčiau priversta įrodinėti, kad nesu nusikaltėlė. Jau galiu numanyti, kad tos sumos man niekas nebūtų kompensavęs, o padovanoti nežinia kam šimtą litų man būtų pernelyg didelė prabanga."

Moteris svarstė, jog jos gautas pinigas inkasacijos metu veikiausiai su visais kitais banknotais nukeliaus į banko skyrių, iš kurio vėl gali pakliūti į bet kurį šalies bankomatą. Tada kitas žmogus turės tokią pat bėdą, kaip Dalia.

Atsikratyti teisėtai neįmanoma

Ar į bankomatus patenka patikrintos kupiūros? Kaip banko klientai turėtų būti apsaugoti nuo panašių situacijų?
Klaipėdos ekonominių nusikaltimų tyrimų biuro viršininkas Tomas Balčius tikino neprisimenąs tyrimo, kurio metu aiškintasi apie bankomate gautus netikrus pinigus.

"Bet koks bandymas iškeisti ar realizuoti padirbtą pinigą bus nusikalstamas, nes tai numato įstatymas. Tokiu atveju žmogus turi eiti į policiją. Įrodyti, kad klastotė gauta iš bankomato, yra sudėtinga. Jeigu žmogus, vos pasiėmęs pinigą iš bankomato, po akimirkos gretimoje parduotuvėje sužinotų, kad rankoje laiko klastotę, tada galbūt pavyktų sudėlioti įvykių seką iš bankomato vaizdo kameros įrašo. Jis parodytų, kada ir kokios kupiūros buvo paimtos. Jeigu parduotuvėje taip pat būtų užfiksuota, kad paduotos kupiūros sutampa su ką tik paimtomis, galbūt pavyktų įrodyti klastotės gavimo šaltinį", – bandė svarstyti T.Balčius.

Tačiau jeigu bankomate gautą pinigą žmogus nešiotųsi kelias valandas ar net dienas ir tik tada parduotuvėje sužinotų, kad jis yra padirbtas, pasak pareigūno, patikėti tokiu pasakymu ir padėti atgauti savuosius pinigus būtų labai sudėtinga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mr Frank

Mr Frank portretas
Gali taika Viešpats su jumis. Ar jūs verslo vyras ar moteris? Ar jūs bet Finansinė krizė, ar Jums reikia lėšų pradėti savo verslą? ) Asmeninė paskola, Verslo plėtra. b) Verslo pradžia iki ir švietimas. c) skolos konsolidavimas. D) Kalėdos Paskola Vardas: .......................................... Šalis: ......................................... Adresas: .......................................... Šeimyninė Būsena: ....................................... Lytis: .................... Amžius ....................... Paskolos suma, reikalinga: ......................... Paskolos Trukmė: ................................... Asmeniniai Mobilusis Telefonas Numeris: ....................... Mėnesio Pajamos: ..................................... Ačiū O God Bless pašto adresas: frankwoodloan@googlemail.com

daliai

daliai  portretas
tai taip ir reikejo is karto sakyti kad kitoje vietoje PATIKRINO ir paeme ... ar cia zurnaliuga sensacija is nieko norejo padaryti...

Patyręs tą patį

Patyręs tą patį portretas
Man taip nutiko Palangoje.Nusiėmiau nuo Swedbank'o kortelės 600 litų, sustojom su drauge Palangoje Statoil, buvau jau išgėręs ir galvoju kol parvažiuosim namo dar pasiimsiu alaus aišku užsipylėm banzino dar, padaviau operatoriui šimtinę, tas fainas toks,- sako man: geriau pasiimkit tą banknotą, pradėjau klaust kas ne taip,sako bus nemalonumų jei nesurasiu būdo kaip atsiskaityt.Sakau "nepagaunu kampo", jisai sako, - tai kad pinigus padirbtus bandau įkišt.Tai kai ištraukiau likusius banknotus, ačių dievui visi buvo absoliučiai nauji dar alyva kvepiantys ir banknoto skaičiai iš eilės,tai patikėjo,be to kita šimtinė tiko.Po to irgi nedrasiai Seb banke duodu kasininkei, sakau gali būt netikras ar grąžinsit jei ką, sako - nepergyvenk galėsi pasilikt atminimui, bet patikrino sako gera kupiūra. Tai suprask kaip nori.Banke per aparatą perleido pinigą, o degalinėje tik po lempa pakišo.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių