Bandys suderinti parką ir kapines

Planuojama atnaujinti Skulptūrų parką, – bus bandoma suderinti kapinių rimtį ir miestiečių poilsį. Iš paminklų dalių čia numatoma įrengti memorialą. Išliks ir vaikų žaidimų bei krepšinio aikštelės.

Palaikai vis dar tebeguli

Uostamiesčio savivaldybė iki metų pabaigos tikisi užbaigti Skulptūrų parko tvarkybos techninį projektą ir gauti leidimą darbams. Kada jie startuos, dar nėra aišku.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška pažymėjo, kad Skulptūrų parkas sudėtingas objektas, dėl kurio kilo daug ginčų.

"Džiaugiamės, kad baigiame parengti techninį projektą. Tikimės, jog per kelerius artėjančius metus prasidės darbai", – vylėsi vedėjas.

V.Juška pabrėžė, kad Skulptūrų parkas – svarbus miestui, nes yra istorinėje Klaipėdos dalyje, miesto širdyje. Tai senosios miesto kapinės.

"Nevadinčiau jų buvusiomis. Palaikai vis dar tebeguli. Be to, šios kapinės įtrauktos į neveikiančių miesto kapinių sąrašą. Po dvejų metų šioms kapinėms bus 200 metų. Jų teritorija beveik sutampa su sovietmečiu įkurto Skulptūrų parko teritorija", – atkreipė dėmesį vedėjas.

Pasak V.Juškos, dauguma istorinių miestų gali pasidžiaugti tokiais parkais, sodais, skverais. Tokios viešos vietos yra gausiai lankomos.

"Kažkas panašaus turėtų būti padaryta ir Klaipėdoje", – teigė vedėjas.

Galėjo būti gamykla

Rengiant Skulptūrų parko tvarkybos projektą, bandoma duoklę atiduoti ir paveldui, ir rekreacijai, ir menui. Bus siekiama sujungti parką ir miesto kapines.

"Skulptūrų parko įkūrimas senųjų kapinių vietoje nebuvo pats blogiausias scenarijus. Žinoma, kapinių sunaikinimas nepateisinamas, tačiau šioje teritorijoje buvo minčių statyti gamyklą. Tai būtų buvę dar blogiau", – priminė vedėjas.

Parko tvarkybos projekte numatyta atkurti senąją takų sistemą. Tokia galimybė yra šalia Trilapio gatvės.

Sovietmečiu šioje parko pusėje nebuvo klojami nauji takai. Čia beveik nėra ir skulptūrų.

"Šioje dalyje laidojimai vyko ir pokariu. Norime atkurti senuosius takus, kad ir ši parko dalis būtų lankoma. Dabar į šią pusę užsuka tik tie žmonės, kurie prisimena, kad čia buvo palaidoti jų giminaičiai. Uždega žvakę, pažymi palaidojimo vietą, kad ir ne visai teisėtai", – sakė vedėjas.

Panaudos paminklų dalis

V.Juška teigė, kad parko dalyje šalia Trilapio gatvės bus pastatytas memorialas žmonėms, kurie palaidoti senosiose miesto kapinėse. Jis bus kuriamas iš daugiau kaip šimto paminklų dalių.

"Mieste vykdant statybas, ardant sovietmečiu pastatytus pastatus, pamatuose kartais randamos paminklų dalys. Kai kurie anksčiau stovėjo senosiose miesto kapinėse. Rastos dalys saugomos. Norime paminklus sugrąžinti ten, kur stovėjo. Kadangi nežinome, kokioje konkrečioje vietoje stovėjo, panaudosime memorialui įrengti", – tikino vedėjas.

Memorialas nebus labai didelis. Žmonėms bus suteikta galimybė įamžinti artimuosius, kurie buvo palaidoti senosiose miesto kapinėse, užrašant vardą ir pavardę ant akmens plokščių.

Tokiu būdu bandoma išspręsti chaotišką kapaviečių žymėjimo antkapiais problemą.

"Lapkričio 1-ąją žmonės čia uždega žvakes. Būna, kad sudegusios ne visada nurenkamos laiku. Tai tikrai nepuošia nei parko, nei senųjų miesto kapinių", – pastebėjo vedėjas.

Tačiau V.Juška akcentavo, kad žmonės per prievartą nebus verčiami atsisakyti antkapių.

"Paprasčiausiai pasiūlysime geresnį variantą nei yra dabar. Tikimės, kad žmonės patys norės pakeisti giminaičių įamžinimo būdą. Per prievartą nieko nekilnosime. Jau sulaukėme ir susidomėjusiųjų skambučių. Panašu, kad žmonėms to reikia", – sakė vedėjas.

Skulptūrų parke numatyta pakeisti ir takų dangas. Dabartinės yra susidėvėjusios. Medžių šaknys daugelyje vietų iškilnojo, sulaužė asfaltą.

Atnaujinti numatyta ir apšvietimą.

Pakeisti bus ir suolai, šiukšlių dėžės. Skulptūrų parką numatoma pritaikyti neįgaliesiems.

Sutvarkyti ketinama ir visą informacinę sistemą. Atnaujintos bus ir lentelės, pakabintos ant skulptūrų. Dabartinės yra susidėvėjusios.

Dviejose Skulptūrų parko pusėse – Trilapio ir S.Daukanto gatvių – numatyta įrengti tvoras. Taip norima šią viešąją erdvę atskirti nuo gatvių.

"Tai normali visame pasaulyje naudojama praktika. Kai kurie net naktimis užrakina parkus, skverus, bet mes to daryti neplanuojame. Tvoros – ir fizinis barjeras, ir ženklas, kad ši teritorija svarbi miestui, kad joje reikia elgtis atitinkamai. Vartų nerengsime. Be to, tose pusėse, kur atsiras tvora, bus palikti įėjimai", – pasakojo vedėjas.

Žada įrengti tvoras

Ketinama atnaujinti vaikų žaidimų aikštelę, kuri yra priekinėje Skulptūrų parko dalyje nuo M.Mažvydo alėjos pusės.

Dabartinė statyta prieš daug metų ir neatitinka šiuolaikinių reikalavimų. Išsaugoti suplanuota ir krepšinio aikštelę. Joje bus įrengta speciali danga.

Iš Skulptūrų parko norima iškelti šunų vedžiojimo aikštelę. Tai yra numatyta ir šios vietos detaliajame plane.

Tačiau V.Juška pabrėžė, kad aikštelė nebus panaikinta, o iškelta už pusės kilometro, į skverą, esantį prie geležinkelio stoties.

"Tai perspektyvinis klausimus. Kai prasidės darbai, tada bus sprendžiama dėl šunų aikštelės. Nemanau, jog ji tinkama reprezentacinei miesto vietai. Tikrai neturėtų būti šalia įėjimo į parką. Tokios nuomonės buvo ir architektai, kurie rengė teritorijos detalųjį planą", – pažymėjo vedėjas.

Atkurs H.Gerlacho kapą

Skulptūrų parko prieigose numatoma įrengti nedidelę apie 20–30 vietų automobilių stovėjimo aikštelę. Savo transporto priemones čia galės palikti lankytojai.

M.Mažvydo alėjos ir Liepų gatvės pusėje planuojama pastatyti simbolinius vartus. Jie bus sukurti pagal išlikusias nuotraukas.

Simboliniai vartai tarnaus ir kaip informacinis stendas.

Projekte numatyta užbaigti ir Hermano Gerlacho antkapio restauravimą. Šiuo metu yra tik pastatytas paminklas.

V.Juška atkreipė dėmesį, kad Kalvystės muziejus saugo metalines kapo dalis. Pagal pastarąsias ir išlikusias nuotraukas bus suprojektuota, kaip bus atkurtas kapas.

Kai kurios skulptūros pakeis savo vietą. Dabar jos pastatytos ant komunikacijos tinklų. Dėl to negalima įrengti didesnio pamato. Tad skulptūros smenga, svyra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senosios kapines- parkas

Senosios kapines- parkas portretas
Cia ilsisi mano ata sese ir ata senelis.

nieko nepadarys.

nieko nepadarys.  portretas
Kapinės ir liks kapinėmis. Nyku ir liūdna ten.

...

... portretas
reiškia atėjo eilė ir Skulptūrų medžių kirtimui..
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių