Baltijos jūros vandenyje ieškojo vibrio bakterijos

Maudytis Baltijos jūroje ties Klaipėda ir Palanga yra saugu. Vandens kokybė atitinka visus higienos normų reikalavimus. Klaipėdiečiai be įprastų tyrimų jūros vandenį tyrė ir dėl vibrio bakterijos, apie kurią įspėjo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras.

Vanduo atitiko reikalavimus

Baltijos jūros vanduo ties Klaipėda vasaros sezono metu tiriamas tiriamas kas dvi savaites. Atliekami mikrobiologiniai ir cheminiai vandens tyrimai.

Mėginiai imami šešiose vietose ties Smiltynės pirmuoju ir antruoju, Pirmosios Melnragės, Antrosios Melnragės, vadinamuoju neįgaliųjų, Girulių bendraisiais paplūdimiais.

Paskutinį kartą Baltijos jūros vandens mėginiai imti rugpjūčio 10 d. Gauti tyrimų rezultatai, kad vandens kokybė atitinka visus higienos normų reikalavimus.

Klaipėdoje papildomai buvo užsakyta ištirti, ar nėra vibrio bakterijos.

Dieną prieš mėginių paėmimą Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, remdamasis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, informavo, kad nuo rugpjūčio 3 d. kai kuriose Baltijos jūros pakrančių vietose Danijoje, Estijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Latvijoje, Lenkijoje, o taip pat ir Lietuvoje susidarė palankios sąlygos tam tikroms vibrio bakterijoms daugintis.

Šiaurės Europos šalyse šiais metais jau užregistruoti keli vibrio vulnificus infekcijos atvejai.  Visi susirgę asmenys užsikrėtė maudymosi metu ir yra vyresni nei 65 metų.

Susidarė palankios sąlygos

Atkreiptas dėmesys, kad sušilęs iki 20 laipsnių šilumos vanduo, kuriame mažai druskos, yra ideali aplinka tam tikroms vibrio bakterijų rūšims daugintis. Šias sąlygas vasaros mėnesiais galima rasti upių žiotyse ir vidutinio druskingumo uždaruose vandens telkiniuose.

Užsikrečiama maudantis vandenyje, kuriame yra daug bakterijų, valgant termiškai neapdorotus, bakterijomis užterštus jūros produktus.

Vibrio vulnificus bakterija gali sukelti žaizdos infekciją, pirminę septicemiją ar diarėją (viduriavimą). Ši infekcija gali būti rimta grėsmė sveikatai žmonėms, kurių imunitetas yra silpnas, sergantiems lėtine kepenų liga, vėžiu, taip pat senyvo amžiaus žmonėms. Vaikams infekcijos pasireiškimo atvejai itin reti. Pabrėžiama, kad vibrio vulnificus nesukelia choleros.

Siekiant išvengti užsikrėtimo, medikai rekomenduoja rizikos grupių asmenims vengti maudynių šiltoje Baltijos jūroje, vartoti gerai termiškai apdorotus jūros produktus. Pajutus ligos požymius, nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą.

Įvertino galimą pavojų

Vibrio vulnificus bakterijos į žmogaus organizmą gali patekti per atviras odos žaizdas, besimaudant jūros vandenyje, arba suvalgius užterštų, termiškai neapdorotų jūros gėrybių, ypač austrių.

Sveikiems asmenims, suvalgius jomis užteršto maisto, sveikatos sutrikimai dažniausiai pasireiškia vėmimu, viduriavimu, pilvo skausmu.

Tačiau asmenims, turintiems rimtesnių sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, vartojantiems imunitetą slopinančius vaistus, sergantiems lėtinėmis kepenų ligomis, šios bakterijos gali sukelti sepsį.

Vibrio vulnificus bakterijoms patekus į žmogaus organizmą per atviras žaizdas, išsivysto odos uždegimai. Silpnesnio imuniteto asmenims yra didesnė tikimybė, kad uždegimas progresuos į sepsį.

„Išgirdus apie galimą pavojų, buvo užsakyti tyrimai ir dėl Vibrio vulnificus bakterijos. Jūroje ties Klaipėdos paplūdimiais jos nėra. Tad galima maudytis drąsiai“, – tvirtino biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Kokybė užtikrinta ir Palangoje

Paskutinių Palangos maudyklų vandens tyrimų duomenys taip pat geri. Jie atitinka higienos normas. Taip pat nerasta nuolaužų, plūduriuojančių medžiagų, dervų likučių, stiklo, plastiko, gumos ir kitų atliekų vandens paėmimo vietose.

Vandens kokybė reguliariai tiriama Palangos bendrajame paplūdimyje, paplūdimyje ties Birutės parku, moterų paplūdimiuose Palangoje ir Šventojoje, taip pat – ties Rąžės upės žiotimis. Tai daroma kas dvi savaites.

Taip pat kartą per mėnesį yra atliekami yra atliekami paplūdimių parazitologiniai smėlio tyrimai. Pastarasis ir atitinka higienos normas. Smėlyje nebuvo aptikta helmintų – kirminų kiaušinėlių ir lervų – bei salmonelių. Palangos paplūdimių smėlis yra valomas kasdien.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone.

Nuomone. portretas
Idomu kodel tu tik rasineji? Kodel nesodini jei taip isitikines ?Gal kazkas moka daug pinigeliu uz ta rasliava?

Anonimas

Anonimas portretas
Tai kam skelbti netikras zinias? Ar cia noras kazkieno sugadinti kam atostogas?

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Jaučiuosi tikras mužikas.Nu nieko nesupratau,ko jie ten ieškojo.Lyg tai vibratorių mergužėlės iš AIDS centro jūron išmetė?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių