Atmintis su skausmo ženklu

Klaipėdoje atsirado dar vienas, itin vertas dėmesio turizmo traukos objektas. Piliavietėje duris atvėrė unikali ekspozicija – „Muziejus 39/45“, liudijanti vieną skausmingiausių mūsų miesto istorijos etapų.

„Skaitėte laikraščius? Rašoma, jog Vokietija užėmė Austriją. Tikriausiai bus karas“, – tokiais žodžiais lankytojus pasitiko naujai įrengto muziejaus darbuotojai, kurių balsus slopino traukinio ratų dundesys ir švilpuko gaudimas.

Buvusiame nacių ginklų sandėlyje šiandien atgijo Klaipėdos Antrojo pasaulinio karo istorija su ypač retais eksponatais, dokumentinėmis nuotraukomis, vaizdo įrašais ir skausmingų emocijų atgarsiais.

Metus  užtruko šio muziejaus įkūrimas. Prie jo dirbo ne tik muziejininkai, istorikai, bet ir žinomi Klaipėdos dizaineriai – Anatolijus ir Romanas Klemencovai, sukūrę įspūdingą instaliaciją sunaikintoms miesto bažnyčioms bei Atminties kambario kelioninį vežimą su karo laikų artefaktais, kuriuos pamatyti galima, nuo stiklo ranka nubraukus smėlį.

Vienas unikaliausių eksponatų – po Smiltynės miško gaisro rastas pilnas prancūziško vyno butelis, tokį gerdavo vokiečių karininkai.

„Butelį rado paveldosaugininkas Laisvūnas Kavaliauskas prie Alksnynės bunkerio. Butelis pilnas, atidarėme, žinoma, ragauti rizikinga, nes vynas veikiausiai jau virto actu, nes jam mažiausiai 70 metų“, – pasakojo Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys.

„Gaisras Smiltynėje atvėrė tam tikrus senus dalykus, kurie buvo paslėpti. Pavyzdžiui, ši lėkštė su svastika irgi atrasta gaisravietėje. Jos čia gana retos, nes po karo, tarybiniais laikais jas naikino vien  jau dėl to, kad jose pavaizduota svastika“, – pasakojo muziejaus istorikas Saulius Karalius.

Muziejuje yra interaktyvių ekspozicijų, kur galima matyti, kiek statinių Klaipėdos senamiestyje buvo 1942 metais ir kiek jų liko 2015-aisiais.

„Mieste neliko gyventojų, neliko pastatų. Miestui tai buvo katastrofa. Vizualiai galime matyti, kas vietoj buvusių pastatų yra dabar. Vaizdas gana dramatiškas. Radikaliau pasikeisti miestas turbūt negalėjo. Visos senosios vertybės dingsta. Šia ekspozicija mes ir siekėme parodyti tą skausmingą mūsų miesto istorijos laikotarpį“, – per naujo muziejaus atidarymą kalbėjo J.Genys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

studentas

studentas portretas
Klaipėdoje atsirado dar vienas, itin nevertas dėmesio turizmo traukos objektas.Piliavietėje duris atvėrė labai silpna ir paprastutė ekspozicija.Deja ne tik tą vieną butelį rado paveldosaugininkas Laisvūnas Kavaliauskas prie Alksnynės bunkerio,bet..ką pažadėjo tą užmiršo!

to to dalyviui

to to dalyviui  portretas
Va butent formaliai buvo vadinama Treciuoju Reichu.O ant Reichmarkiu buvo rasoma Vokietijos Reichas-tai formaliai?!Tai oficialus pavadinimas o nuo 1943 m Didysis Vokietijos Reichas.Jums ir duodu pavyzdi ar yra skirtumas tarp Lietuvos,LR ir LTSR? taip visos skirtingos reiksmes-tas pat ir su Vokietijos Reichu ir Vokietija.

to to dalyviui

to to dalyviui portretas
Gerb.Eksperte, Jūsų žiniai Vokietija formaliai buvo vadinama Vokietijos Reichu (Deutsches Reich) nuo 1871 metų iki 1945 metų įskaitant ir Weimaro periodą. O dėl Lietuvos ir LTSR - neskaitote argumentų- tarpukario Lietuva oficialiai buvo vadinama Lietuvos respublika
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių