Atidengta P. Tarasenkai skirta atminimo lenta

Minint Klaipėdos krašto sugrąžinimo Lietuvai 95-ąsias metines išskirtinai pagerbtas žymus Lietuvos karininkas, archeologas, muziejininkas ir rašytojas Petras Tarasenka. Ant Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto pastato atidengta būtent šiai asmenybei skirta  atminimo lenta.

Atminimo lentos atidengimo ceremonijoje dalyvavo miesto meras Vytautas Grubliauskas, Klaipėdos universiteto rektorius Eimutis Juzeliūnas, istorikas Vygantas Vareikis, kuris daugiau papasakojo apie šį išskirtinį Lietuvai ir miestui žmogų.

Įamžinti P. Tarasenkos (1892–1962) atminimą Klaipėdoje pasiūlė Lietuvos archeologijos draugija. Esą ši asmenybė be kitų nuopelnų šaliai yra palikusi ryškų pėdsaką uostamiestyje.

Būdamas Lietuvos kariuomenės karininku 1923–1925 m. P. Tarasenka tarnavo Klaipėdoje dislokuotame 7-ajame žemaičių kunigaikščio Butigeidžio pėstininko pulke. Pastarasis buvo įsikūręs dabartinėje Klaipėdos universiteto teritorijoje.

Iniciatoriai nurodė, kad būdamas uostamiestyje P. Tarasenka ne tik parašė kraštotyrinį-archeologinį vadovėlį „Priešistorinė Lietuva“, bet ir žvalgė regioninius piliakalnius, rūpinosi Klaipėdos muziejaus įkūrimu.

Be to, pernai buvo minimos 125 jo gimimo metinės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Cia Lietuva. Prie ko cia tau, anonimai, caras????

Anonimas

Anonimas portretas
kokia keista nuotrauka-nuolankiai kaip prieš carą...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių