Ateities svajonės: nuo pilotų iki veterinarų

Profesinis pasirinkimas svarbus ne tik abiturientams. Uostamiesčio "Gilijos" pradinės mokyklos pirmokai irgi planuoja savo ateitį. 1C klasės mokiniai tvirtina jau apsisprendę, kokios profesijos jie sieks vėliau. Mažieji svajoja ir apie piloto ar veterinaro karjerą.

Vaikystės užmojai retai virsta realybe. Esą ankstyvo amžiaus vaikai, kalbėdami apie būsimą profesiją, neadekvačiai vertina savo galimybes ir, žinoma, negali prognozuoti, koks bus tos profesijos poreikis, jiems pabaigus vidurinę mokyklą.

Tad pirmieji mažųjų planai, praėjus mažiausiai 10 metų, paprastai labai skiriasi nuo tikrovės ir galimybių. Nepaisant to, "Gilijos" pradinės mokyklos pirmokai vardijo savo siekius, kurie pakankamai realūs.

Auklėtiniams kalbėdama apie savo profesijos pasirinkimą, klasės mokytoja Virginija Jonavičienė teigė, kad ji nuo vaikystės svajojo būti pedagoge ir ši jos svajonė išsipildė. Esą sunku pasakyti, kas tam turėjo įtakos – mokytojai ar jos pačios apsisprendimas.

"Kai buvau aštuntokė, manęs mokykloje auklėtoja paprašė nueiti pas pradinukus ir su jais pabūti, nes jų mokytoja susirgo. Pamenu, sėdėjau sustingusi prie mokytojo stalo, nieko jiems neaiškinau, nes jie turėjo savo užduočių, bet įsivaizdavau, kad esu nepaprastoje padėtyje. O kai vasarą mėnesį padirbėjau auklyte darželyje, vaikai man tapo nebaisūs", – juokavo apie profesijos pasirinkimo užuomazgas pirmokams pasakojusi mokytoja.

Vis dėlto tarp 1C klasės mokinių tik dvi mergaitės kol kas prasitarė, kad norėtų tapti pedagogėmis. Net keturios pirmokės užtikrintai pareiškė, kad planuoja dirbti veterinarėmis. Tarp geidžiamiausių profesijų vaikai vardijo inžinieriaus, piloto, apsaugos darbuotojo, gydytojo, tolimųjų reisų vairuotojo, kirpėjos, kelininko specialybes.

Policininkais ateityje norėtų tapti net du klasės berniukai ir viena mergaitė, kurios apsisprendimas labai nustebino bendramokslius. Trys vaikai svajoja apie profesionalaus sportininko karjerą, dar keli teigė norintys tapti garsiais dainininkais ir šokėjais.

Neabejotina, jog daugumos pirmokų polinkiai bei norai keisis, tačiau šį pokalbį apie profesijas mokytoja pažadėjo vaikams priminti po ketverių metų, kai jie baigs pradinę mokyklą. Esą tada jie galės pasitikrinti, ar planai nepakito ir jų ketinimai vis dar tokie pat rimti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių