Archeologai Skulptūrų parke kapų neardys

Klaipėdiečius nustebino savaitgalį rekonstrukcijos laukiančiame Skulptūrų parke plušantys archeologai. Žmonės svarstė, ko jie ieško, ką tikisi rasti.

Klaipėdos miesto savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška paaiškino, kad šiuo metu rengiamas Skulptūrų parko ir senųjų miesto kapinių rekonstrukcijos techninis projektas.

Išduodami specialiuosius reikalavimus, Kultūros paveldo departamento darbuotojai paprašė atlikti archeologinius tyrimus.

Projektuojant parką, prašoma vadovautis archeologų išduota pažyma su tam tikrais apsaugos nurodymais. Būtent tam archeologai ir dirbo, kad suformuotų rekomendaciją, kaip toliau elgtis kapinėse. Visi tolimesni žemės judinimo darbai turės būti atliekami prižiūrint archeologams.

„Nesunku numanyti, ką archeologai ras, nes iš nuotraukų bei liudijimų aišku, kad daugiau nei 80 proc. palaidojimų tebėra parke. Ten, kur savaitgalį žmonės matė dirbančius archeologus, šalia Trilapio gatvės, žmonės buvo laidojami vėliausiai, dar ir po Antrojo pasaulinio karo. Artimieji iškėlė tik mažą dalį savo artimųjų palaikų. Sovietmečiu čia buvo tiesiamos komunikacijos, dalis kapų buvo suardyti. Archeologų tyrimai tai tik patvirtina, jokios naujienos čia nėra. Kapines verčiant parku, tik paminklai ir kapų tvorelės buvo ardomos ir vežamos, palaikai liko vietoje“, – pasakojo V.Juška.

Turima tiksli topografinė nuotrauka leidžia sužinoti, kur anksčiau kapinėse buvo takai. Tvarkant parką, ketinama atkurti senąją takų sistemą, išliks ir suformuotieji vėliau. Didesnioji dalis skulptūrų bus paliktos savo vietose.

Tik kelias jų, kurios pastatytos virš komunikacijų, ketinama perkelti už buvusių kapinių teritorijos, arčiau M.Mažvydo alėjos.

Praėjusią savaitę tyrėjai rado kelis antkapinių paminklų pamatus, vienas paminklas buvo atkastas. Tiesa, V.Juška dar negalėjo pasakyti, kokio klaipėdiečio ar šeimos pavardė ant jo iškalta.

„Mes nusprendėme iš perkasų palaikų netraukti, jie turės likti, kur ir buvę. Kad būtų aišku, ar kasinėjimų vietoje yra palaidojimai, ketinama naudoti georadarą. Kapinių ribos yra labai aiškios, tad kasinėjant papildomos informacijos gauti nelabai tikimasi. Nebent archeologai aiškiai žinotų, ką nori rasti. Pavyzdžiui, Dionyzas Varkalis žino, kad prieš kelis dešimtmečius užkasė Ernsto Vilhelmo Berbomo antkapio plokštes. Jų ieškant archeologų pagalba būtų labai vertinga“, – sakė V.Juška.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zombis kapininis

Zombis kapininis portretas
Rekonstrukcijai reikia pinigu, tai surinks ten gulinciu auksinius dantis, ziedus, kitus papuosalus ir bus tu pinigu... Tokia Klaipedos liberal politika - uz viska gyventojai turi susimoket, netgi senai numirusieji... O tai guli vos ne centre, melynoj zonoj, o uz nieka nemoka - nei uz parkavimasi, nei uz komunalinius, nei uz aplinkos prieziura... Netvarka...

Jis

Jis portretas
Palikite mirusiuosius ramybėje, jiems vienodai kur ir koks antkapis. Skulptūrų parkas atiduotas senai skulptūroms reiktų ir tęsti šią tradiciją bei duoti menininkams ir toliau statyti skulptūras. dabar kas netingi "atnaujina" kapus viduryje miesto, kur oficialiai jokių kapinių nėra. Paima ir pastato gigantišką antkapį viduryje parko, eini ir išsigąsti- tiek metų nieko ir čia še tau- antkapis. Miesto valdžia turi apsispręsti- ar skulptūrų parką verčiame vėl kapinėmis ar skulptūrų parku ir poilsio zona žmonėms.

V.J.

V.J. portretas
Dėl E. W. Berbomo straipsnyje pripainiota - neteisingai pacituota. Interviu metu buvo atkreiptas dėmesys į Berbomų antkapines plokštes, užkastas miesto kapinėse (Skulptūrų parke).
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių