Ar šventinį miestą papuoš sniegas?

Yra vilties, kad šiais metais Kalėdos bus baltos. Taip rodo portalo gismeteo.lt prognozės. Tikėtina, kad Kūčių dieną Klaipėdoje laikysis malonus šaltukas, o per pačias Kalėdas turėtų snigti.

Orų prognozių puslapis gismeteo.lt skelbia gerąją naujieną, kad per gražiausias metų šventes pasipuoš ir gamta. Klaipėdoje, minėto portalo duomenimis, jau Kūčių dieną oro temperatūra sieks 5 laipsnius šalčio, o naktį nukris iki 8 laipsnių. Bus debesuota.

Pirmąją Kalėdų dieną turėtų lengvai pasnigti,  šaltukas nesitrauks. Panašus oras turėtų būti ir Antrąją Kalėdų dieną. Gruodžio 27–29 d. prognozuojamas atlydys, tačiau snigti turėtų daugiau, o jau gruodžio 30-osios naktį gali spustelėti 8 laipsnių šaltukas. Gražus oras bus ir Naujųjų išvakarėse, šaltis turėtų būti iki 9 laipsnių, snigs. Tačiau, žinoma, orai gali ir keistis.

Anot kito orų tinklalapio meteo.lt, 1978 m. gruodžio 30 d. Rokiškyje buvo pasiektas Lietuvos šalčio rekordas. Tądien termometrų stulpeliai rodė 34 laipsnius žemiau nulio, tokia pati temperatūra fiksuota ir 1969 m. gruodžio 31-ąją Varėnoje.

1978 m. Naujųjų išvakarės buvo įsimintinos ir Nidoje, kur prasidėjusi pūga (vėjo greitis siekė 20 m/s) tęsėsi 17 valandų ir 47 minutes.

Senoliai sukaupė nemenką ilgų amžių išmintį ir orus spėdavo savo metodais.

Taigi buvo sakoma, kad gruodžio šiluma žada vėlyvą pavasarį, gruodžio šaltis – karštą vasarą su perkūnijomis.

Dar sakydavo, jei gruodis šaltas ir sausas, bus šaltas pavasaris. O rūkas, šalnos gruodį ar sniegas Kūčių dieną turėtų atnešti didelį vaisių ir medaus derlių.

Šerkšnas ir giedra Kalėdų dieną pranašauja derlingus, gražius metus, o vėjas atneša "lietaus vargą".

Buvo tikima, kad jei per Kalėdas šalta, per Velykas bus balta.

Tikėta, jei gruodį naktys giedros ir aiškiai matyti Paukščių Takas, derlius bus geras.

Koks gruodis, tokia ir žiema. Jei gruodis sausas, nešlapias bus ir pavasaris. Jei gruodį dažnai pasninga, šienapjūtė bus šlapia. Jei naujametė naktis be sniego ir šilta, lauk vėlyvo pavasario.


Šiame straipsnyje: oraisniegasKalėdosKlaipėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

E.

E. portretas
Nereikia jokio sniego. Sniegas puošmena tik lodoriams, kurie per langą ar monitorių į pasaulį žiūri.

Arūnas iš Melnragės

Arūnas iš Melnragės portretas
Bus šlapios Kalėdos, nors prieš savaitę iki jų ir pašals.Jei norite "baltų" Kalėdų, tai paruoškite bliūdą baltos mišrainės ir Kalėdos taps "baltos".
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių