Apsileidėliams – didesnis žemės mokestis

Kitais metais didžiajai daliai klaipėdiečių neišaugs žemės mokestis. Stipriau pinigines teks pakratyti tik apsileidėliams. Jiems bus paliktas maksimalus 4 proc. žemės mokesčio tarifas. Likusiems pastarasis bus sumažintas 10 proc.

Žemės mokesčio tarifus kitiems metams pagal įstatymą miesto taryba turi patvirtinti iki birželio 1 dienos. Priešingu atveju būtų taikomas minimalus. Žemės mokesčio tarifas svyruoja nuo 0,01 iki 4 proc. žemės mokestinės vertės.

Pats žemės mokesčio tarifo diferencijavimas išliks toks pats, kuris galiojo paskutinius trejus metus.

Tačiau, anot Klaipėdos savivaldybės Mokesčių skyriaus vedėjos Kristinos Petraitienės, pasikeitė žemės mokestinių verčių pokyčiai, lyginant su ankstesniais metais.

Šiemet baigiasi keturių metų pereinamasis laikotarpis, kuris buvo numatytas, šalyje pakeitus žemės vertės skaičiavimo metodiką. Jo metu buvo taikomi žemės vertės mažinimo koeficientai, kad būtų išvengta staigaus mokesčio padidėjimo.

Tad nuo kitų metų žemės mokestis bus apskaičiuojamas nuo visos sklypo vidutinės rinkos vertės. Dėl šios priežasties žemės mokestis didėtų apie 10–17 proc. už arą.

Pasak K.Petraitienės, siekiant neužkrauti papildomos naštos mokėtojams ir išlaikyti tolygų pajamų surinkimą į miesto biudžetą, kitiems metams siūloma nustatyti 10 proc. mažesnius tarifus nei ankstesniais metais. Tuomet šio mokesčio dydis būtų panašus.

Tarifas nebūtų mažinamas tik apleistų sklypų savininkams. Jis išliktų maksimalus – 4 proc.

Skaičiuojama, kad dėl tarifo sumažinimo žemės mokesčio surinkimas į miesto biudžetą nesikeistų. Šių metų biudžete pajamos iš jo sudaro beveik 340 tūkst. eurų.

Miesto taryba ketvirtadienį pritarė naujiems žemės mokesčio tarifams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių