Apsaugai nuo potvynių – pylimai

Miesto valdžia bandys gauti lėšų pylimams, kurie sergėtų nuo potvynio, šalia Smeltalės upelio įrengti. Kur būtų naudingiausia juos įkurdinti, rinktasi iš trijų vietų.

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Elidos Mantulovos, Aplinkos ministerija ES lėšomis gali finansuoti pylimų, kurie užkirstų kelią potvyniams, įrengimą.

Tokiai priemonei įgyvendinti numatoma skirti apie milijoną eurų. Savivaldybė turėtų prisidėti 7,5 proc.

„Kol kas nekalbama apie skiriamas lėšas Klaipėdai ar konkrečiam kitam miestui. Bandysime teikti paraišką“, – sakė pavaduotoja.

E.Mantulova priminė, kad prieš kelerius metus buvo atliktas tyrimas, jo metu išskirtos Klaipėdos vietos, kurioms gresia potvynis.

Įvardyti trys tokie taškai: piliavietės teritorija ir Mažajame Kaimelyje esanti sodų bendrija, kurias gali užlieti patvinusi Danė, bei Smeltalės upelio pakrantės.

Iš pradžių siūlyta, kad pylimai būtų statomi šalia Mažajame Kaimelyje esančios sodų bendrijos.

Tačiau, apklausus gyventojus, išanalizavus anksčiau šioje teritorijoje vykusius potvynius, darbo grupė sprendimą pakeitė.

„Paskutiniai potvynio požymiai dėl gamtinių sąlygų – gausių kritulių, polaidžio – šioje teritorijoje užfiksuoti prieš dvejus metus, tačiau teritorija nebuvo užlieta. Ne taip seniai čia buvo potvynis, bet ne dėl gamtinių sąlygų, o sugriautos užtvankos“, – paaiškino pavaduotoja.

E.Mantulovos teigimu, norint apsaugoti sodų bendriją nuo potvynių, reikėtų įkurdinti didelius pylimus. Jų aukštis turėtų siekti 1,8 m, o pagrindo plotas – 6 kv. m.

„Pylimai būtų labai dideli, jiems įrengti reikėtų didelės teritorijos, o potvynio rizika nėra tokia didelė. Tad, darbo grupės manymu, projekto įgyvendinimas šioje vietoje yra ne sveikintinas, o sunkiai priimtinas“, – pažymėjo pašnekovė.

Dėl šios priežasties bus prašoma, kad pylimai būtų įrengti prie Smeltalės upės. Čia jie padėtų suvaldyti potvynius.

„Juolab kad yra parengtas parko prie Smeltalės upelio projektas. Jame numatyta įkurdinti ir pylimus. Būtų galima grįžti prie šio projekto įgyvendinimo“, – tikino E.Mantulova.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algis

Algis portretas
Manau reikia ne medžius sodinti prie gatvių ant pėsčiųjų šaligatvių, kurie ardo dangas ir yra patys kankinami druskomis ir išmetamosiomis dujomis, o geriau visur pravesti lietaus surinkimo sistemas galingas šiuolaikiškas.

gyventojas

gyventojas portretas
Manau reikia upes valyti ir dugną ir pakrantes rimtai kartą per 3 metus ir nereikės jokių pylimų, o dabar tik šiukšleles nuo vandens paviršiaus retkarčiais tenurenka. Dar reikia rimtai skirti ir dėmesį ir lėšų miesto drenažui. Nors ir paviršinio vandens surinkimo darbai mieste vykdomi, matosi kažkas stengiasi, bet reikia žymiai daugiau lėšų ir dėmesio miesto lietaus vandens nubėgimo darbams.

Vejai

Vejai portretas
jokio ten pylimo nereik...pries keleta metu kai kai buvo ten salia nuoteku avarija paprasciausiai uznese to upelio vaga...jau tada reikejo upelio vaga isvalyti bet kazkodel klaipedos vandenys to nepadare...ir dabar ten vaga po gelezinkelio tilto pagilintu ir viskas...cia paprasciausias liberastu pinigu isisavinimas..jau ir darbus manau aisku kas atliktu ..turbut konsole...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių