Anų laikų miesto pėdsakai – po kojomis

Uostamiesčio gatvėse dar galima pamatyti senosios Klaipėdos reliktų. Nors prieš šimtmetį pagaminti kanalizacijos dangčiai ar gatvių žibintai nėra laikomi paveldo objektais, miesto praeities žinovai tikina, jog tai būtina išsaugoti, kad Klaipėda būtų įdomesnė, turėtų kuo daugiau autentiškų detalių.

Uostamiesčio Švyturio gatvėje esantis 6A numeriu pažymėtas namas sovietmečiu yra buvęs stomatologijos poliklinika, o vėliau jame ilgą laiką veikė teismo medicinos instituto padalinys. Nemažai metų apleistas stovintis namas, panašu, netrukus sulauks atgimimo.

Visiškai šalia įėjimo į šį pastatą akylesni praeiviai gali pamatyti gal prieš 100 metų Pauliaus Lindenau laivų statykloje pagamintą kanalizacijos dangtį. Stebėtina, kad jis sulaukė mūsų dienų, nes nemažai tokių reliktų jau yra iškeliavę pas kolekcionierius arba į metalo supirktuves.

Kultūros paveldo departamento vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas įsitikinęs, kad miesto paveldosaugininkams vertėtų tokius objektus suregistruoti. Tai esą bent leistų žinoti, kur jie yra.

„Tokie dalykai, kaip P.Lindenau laivų statyklos liejykloje pagaminti dangčiai, turi vertę. Mano manymu, savivaldybė, kurioje yra vertinimo taryba, galėtų parodyti iniciatyvą ir pabandyti nustatyti tokių objektų vertes. Tai yra miesto praeities liudytojai, labai gaila, bet kasmet jų lieka vis mažiau. Dangčiai atsiduria metalo supirkimo punktuose, nupjaunami elektros stulpai. Kol kas sprendimo tokius daiktus paskelbti paminklais nebuvo, bet, manau, būtų galima į paminklų sąrašą įrašyti kompleksą tokių objektų“, – svarstė L.Kavaliauskas.

Paveldosaugininkas yra girdėjęs, kad senuosius kanalizacijos dangčius medžioja kolekcionieriai.

Klaipėdos miesto savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vadovas Vitalijus Juška patvirtino, kad seni kanalizacijos dangčiai ar šimtamečiai elektros stulpai visoje Lietuvoje nelaikomi paveldo objektais, todėl nėra įrašomi į saugotinų objektų sąrašus ir nėra registruojami.

„Tai ne tiek savivaldybės, kiek paveldo politikos klausimas. Mes kaupiame tokią istorinę medžiagą, todėl, derinant techninius projektus, atkreipiamas dėmesys į senus dalykus. Kiek leidžia jėgos, juos registruojame, kaupiame nuotraukų archyvą. Kadangi parengėme kultūros paveldo strategiją, turime planą sukurti ir plačiajai visuomenei leisti naudotis Klaipėdos miesto paveldo internetiniu puslapiu, kuriame tokie smulkesni objektai galėtų būti surašyti. Norėtume, kad ir klaipėdiečiai galėtų pildyti tokį sąrašą. Tai yra kelerių artėjančių metų planai“, – atskleidė V.Juška.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas L.

Vytautas L. portretas
,,Anonimai''..,bet koks Tamsta bailys (nors vardą turbūt turi?) arba tiesiog nedorėlis kenkėjas... Ačiū korespondentei Daivai Janauskaitei už pilietinę poziciją.

>Anonimas

>Anonimas portretas
matyt tavo protevis archantropas.

Anonimas

Anonimas portretas
Nutautėje idiotai garbina okupantus kryžiuočius naikinusius jų protėvius
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių