XLIII Vilniaus aukcionas vyks Palangoje

  • Teksto dydis:

Pagrindinė XLIII Vilniaus aukciono žinia, kad šį sykį pats aukcionas persikels iš įprastinės erdvės sostinėje ir ne kur kitur, o į Palangą. Alsuojantis jūra XLIII Vilniaus aukcionas įvyks liepos 30 d. 19 val. Antano Mončio namuose-muziejuje (S.Daukanto g. 16). Kaip įprasta, prieš aukcioną lankytojai kviečiami apžiūrėti ekspoziciją. Ji bus atidaryta liepos 27–30 dienomis nuo 13 iki 19 val.

Duoklė išeivijos kartai

Natūralu, kad aukciono In Focus skiltyje atsidurs Antanas Mončys. Skiltis „Antanas Mončys ir jo bičiuliai dailininkai Paryžiuje“, kurioje ir Vytautas Kasiulis, ir Žibuntas Mikšys bei Pranas Gailius, – tai savotiška keturių dailininkų ekspozicija (šie kūrėjai, nepaisant kūrybinių idėjų ir raiškos skirtumų, yra surengę ne vieną bendrą parodą), kartu tai ir aliuzija į jų nuoširdų bendravimą ir bendradarbiavimą.

Dar kartą surinkdami jų darbus į bendrą ekspoziciją, aukciono rengėjai atiduoda duoklę šiai lietuvių išeivijos kartai, subrandintai jau prancūziškų vertybių bei estetikos, ir siūlo dailės gerbėjams ir vėl patirti A.Mončio skulptūrišką formos tvirtumą ar P.Gailiaus tapybiškumą, atrasti jų darbus drauge.

Dėmesys marinos žanrui

Kita žinia – tai išskirtinis aukciono dėmesys marinos žanrui. „Marinos. Pajūris. Uostai“ sudaro atskirą aukciono rinkinio dalį. XLIII Vilniaus aukciono rengėjai, apibūdindami šį rinkinį, teigė, kad „tai ištisas pasaulis, kurio kertiniai žodžiai – jūra, Žemaitija, prūsai, kopos, Mažoji Lietuva, Nidos kolonija, Mėmelis, smėlis… ir vėl jūra“. Banguojanti jūra, išsiskleidžianti Sergejaus Gračiovo drobėse, švintanti jūra, užfiksuota Vinco Norkaus paveiksluose – tai tik maža dalis „jūrų“, kurių variacijos aukciono rinkinyje kuria įvairialypę marinos žanro plėtotę. Baltijos vaizdus papildo egzotiški kitų pajūrių vaizdai, tokie kaip Jono Mackevičiaus „Uolėtos Kaprio pakrantės“. O skiltį užbaigia netikėti Jono Čeponio Palangos momentai („Skėčiai“, „Palangos tiltas“) ir Klaipėdos uosto vaizdai – Česlovo Janušo „Klaipėda“, Adolfinos Zubienės „Prieplaukoje“.

Dar viena pajūryje rengiamam Vilniaus aukcionui būtina skiltis – tai „Nidos kolonija“. Šioje skiltyje dominuoja pamario vaizdai. Juos kūrė Hermannas Dienzas, Julius Wentscheris, seserys Anna Natalie ir Margarethe Sinhuber. Ypatinga romantine nuotaika išsiskiria Hanso Härlanderio paveikslas „Žvejų valtys mėnesienoje“.

Bus ir knygų

Kaip įprasta Vilniaus aukcionams, atskirą skiltį sudaro „Lietuvos dailė“. Čia intriguoja dvi didelio formato drobės analogišku pavadinimu – „Aukštaitija“. Viena, ekspresyvi ir kontrastinga – J.Čeponio, antroji, kiek lyriškesnė – V.Norkaus. Kita vertus čia galima atrasti ne tik peizažų ar abstrahuotų jų variacijų, bet ir ne taip dažnai aukcione pristatomą kūrėją – Algimantą Švėgždą ir jo 1979 m. nutapytą „Natiurmortą su vaisiais“.

Kitose aukciono dalyse „vėl sugrįžtama prie jūros“. „Lietuvos grafikos“ dalyje pristatomas Jono Kuzminsko spalvotas linoraižinys su žvejais, „Varia Lituanica“ dalyje – Klaipėdos krašto, Juodkrantės, Tilžės ar Piliavos raižiniai bei fotografijos. Atskirą aukciono dalį sudaro ir „Knygos, leidiniai, kartografija“, kuri varijuoja nuo apysakų, kaip M.Valančiaus „Palangos Juzė“, iki žemėlapių, žyminčių XIX a. Žemaitiją ar Mėmelio ir Tilžės apskritis (1735).

Aukciono rinkinys užbaigiamas „Kitų šalių daile“. Čia A.Cuberlé „Audringos jūros pakrantė su burlaiviu“ (1871 m.), Michelio Thomaso Séraphino Van Cuycko „Burlaiviai prie kranto“, Sigvaldo Simenseno nutapytas „Peizažas su sodyba kalvose“ ir natiurmortai su gėlių puokštėmis, sukurti XX a. viduryje.

XLIII Vilniaus aukciono rinkinį sudaro 169 kūriniai. Jų kainos prasideda nuo 20 eurų.


Šiame straipsnyje: PalangaVilniaus aukcionas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių