XIX „Šermukšnis“: tris dienas Klaipėdoje siaus tarptautinis gatvės teatrų festivalis

  • Teksto dydis:

16 vaidinimų per tris dienas, virš 120 menininkų iš 12 pasaulio šalių, teatrinės pramogos vaikams ir teatro konferencija – visa tai šį penktadienį Klaipėdoje prasidedančiame XIX tarptautiniame gatvės teatrų festivalyje „Šermukšnis“.

Vieno seniausių, nuo 1985-ųjų metų gyvuojančio reprezentacinio uostamiesčio festivalio pagrindinė programa liepos 7–9 dienomis pirmąkart vyks Teatro aikštėje. Į Karlskronos aikštę bei Dienovidžio skverą dienomis vilios teatrinės pramogos vaikams ir šeimai, o Dramos teatre rengiama konferencija „Gatvės teatras – arčiau pramogos ar meno“. 

19-asis „Šermukšnis“ per 32 metus – tai skaičiai, simbolizuojantys jaunystę ir brandą. Per šimtmečius susiklosčiusios tradicijos ir modernios technologijos, fantazijos šėlsmas ir karnavalas, improvizacija ir provokacija, be vertimo suprantamas teatrinis vyksmas ant žemės, ore ir vandenyje, ryškus, nepakartojamas, spalvingas uostamiesčio vasaros kultūrinis akcentas, kaskart naujas ir jaunas, intriguojantis ir provokuojantis, paslaptingas ir stebinantis – visa tai bei dar daugiau ir yra Žvejų rūmų rengiamas festivalis „Šermukšnis“, kurio renginiai, kaip visada, nemokami.

Cirkas be prievartos

KLINIKA LALEK (Lenkija) šį penktadienį 19.30 val. „Šermukšnio“ festivalį Teatro aikštėje pradės spektakliu „Didžiausias marionečių cirkas pasaulyje“.

Tai kvapą gniaužiantis didelių lėlių šou, kurio idėja –  sukurti ekologišką, neprievartinio cirko spektaklį, kuriame vietoje gyvūnų naudojamos lėlės, atitinkančiomis realias proporcijas. Čia bus galima sutikti linksmąjį Dramblį, gražuolę Žirafą ir galingąjį Liūtą.

Gražuolė Žirafa yra jautruolė garsenybė, įsimylėjusi savo dresuotoją. Ji dainuos dainą apie meilę gamtai. Liūtas moka riaumoti ir nori sudraskyti savo dresuotoją, tačiau išmoks tapti drąsus. O Dramblys – tai septynios tonos grynos laimės, trombono meistras, mokantis skraidyti. Kartu su jais scenoje pasirodo akrobatai, kojūkininkai ir klounai.

Šis projektas šiuolaikiškai tęsia ir propaguoja gražiausias klasikinio cirko ir gatvės teatro tradicijas, pasisakydamas prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, pabrėždamas pagarbą visai gamtai.

Kaip iš lėlių lagamino

SLAGMAN PRODUCTIES (Vokietija, Nyderlandai) penktadienį 21 val. ir šeštadienį 20 val. Teatro aikštėje rodys gatvės vaidinimą „Pop-Up!“.

Kelionių dėžė atsidaro... Iš jos išlenda keistos figūros, personažai tarsi iš lėlių lagamino: Karalius ir Juokdarys, Policininkas ir Banditas, Medžiotojas ir Triušis. Ši dėžė yra jų namai ir teatro pakyla. Jie mato, kad yra ne vieni, ir domisi žiūrovais. Ir štai vaidinimas prasideda: kartais skubus, kartais iškilmingas, nepakenčiamai triukšmingas ir vėl labai rimtas, kai kuriose vietose truputį nepadorus, bet jau kitą akimirką jaudinamai mielas...

Veiksmas kunkuliuoja nuo ekscentriškų situacijų, kurios žaibiškai kinta priklausomai nuo skirtingų charakterių, kuriuos atspindi du aktoriai. Juoda lenta patenkina visus jų poreikius. Vienu plunksnos brūkšniu ant jos atsiranda karališkas skeptras, kardas arba kišeninė skaičiuoklė. Ant lentos atgyja ir vėl išnyksta įvairūs vaizdai, dažnai lemdami siužeto pokyčius.

„Pop-Up!“ vaidinimas inspiruotas daugelyje šalių paplitusio absurdiško ir tiesmuko lėlių teatro personažų. Prancūzijoje tai – Guignolis, Vokietijoje – Kasperle, Anglijoje – Punchas ir Džudė.

Ugnies šou

COMPAGNIE FAÏ (Prancūzija) penktadienį 22 val. Teatro aikštėje surengs ugnies šou „Stebuklinga vakaro fejerija“.

Tailandietiško žodžio „faï“ reikšmė – „ugnis“.

Visa tai, kas matyta kino teatrų ekranuose, tampa realybe. Egzotiškos būtybės iš Ordos planetos meta iššūkį kasdienybei ir gravitacijai. Jie įrodys, kad judėti tik ant žemės – nuobodu, o skraidyti – elementariai paprasta. Publiką užburs svajonės laisvė. Neįtikėtinos fantazijos šokio ir ugnies teatro kalba taps realybe. Virtuoziški triukai išlaisvins mintį.

Modernus „Faustas“

ANTAGON THEATERAKTION (Vokietija) pirmąją festivalio dieną 23 val. Teatro aikštėje užbaigs spektakliu „F.A.U.S.T. III“.

Šis teatro pastatymas – tai moderni J.W.Goethe’s „Fausto“ studija. Jis tiria nūdienos pasaulio finansų strategų pinigų viliojimą ir keliamą bruzdesį. Kaip toli mes nueisime, stengdamiesi patenkinti savo poreikius? Pinigai ar žmogiškumas, pasipelnymas ar laimė tapo moraliniais klausimais, kurie iškeliami šiame didžiulio masto teatriniame vaidinime atviroje erdvėje.

„F.A.U.S.T. III“ – tai socialinis-kritinis teatrinis kūrinys, žaismingai „išverčiantis“ originalų „Faustą“, tačiau vėl iškeliantis J.W.Goethe’s moralinius principus taip, kad jie tampa prieinami plačiajai auditorijai. 

„Fausto“ siužetas perteikiamas keliose scenose, keičiantis meniniam apipavidalinimui, priešais žiūrovus ir tarp jų. Aktoriai vaikšto ant kojūkų ir „skraido“ virš publikos. Fausto paveikslas kuriamas, klasikinį tekstą paverčiant lengvai suvokiamu ir emociškai jaudinamu.

„F.A.U.S.T. III“ ne tik žadina jausmus bei susidomėjimą, bet ir iškelia aktualius klausimus. Į juos atsakoma juokaujant, aktoriams tikintis bendravimo ir publikos palaikymo.

Socialinė provokacija

KLAIPĖDOS LĖLIŲ TEATRAS (Lietuva) su socialine provokacija „Familia“ šeštadienį 18 val. pasirodys senamiestyje – nuo Turgaus aikštės iki Danės krantinės.

Teatrinė, muzikinė, socialinė provokacija „Familia“ stebina, džiugina ir suteikia pozityvios energijos. Keista kompanija – penki Zuikiai, Panda, Vilkas kulinaras, Pingvinai ir Maldininkas – linksmina bei provokuoja praeivius.

Anot šio projekto autorių, kiekvienas žmogus slepia savyje gyvūną, tam tikrą tipažą. Kartais gyvenimiškos situacijos provokuoja mus elgtis instinktyviai tarsi gyvūnus. Kaip išlikti tokiose situacijose žmogumi? Kas yra žmogiškumo esmė? Universali meno kalba, gyvūnų personifikacijos puikiai suprantamos vaikams, o situacijas iš gyvenimo, atskleidžiančias  žmogiškumą, šeiminius žmonių santykius puikiai atpažins suaugusieji. Muzika ir humoru nuspalvinti fantasmagoriniai „Familios“ etiudai – tarsi kafkiškos metamorfozės iš mūsų kasdienio gyvenimo, miesto aktualijų. Čia susipina komedija ir tragedija, drama ir melodrama, bliuzo klasika ir šiuolaikinis rokas.

Vandenyje ir ant vandens

STUDIO ECLIPSE (Belgija) šokio spektaklį vandenyje ir ant vandens „Du skęsta, trys plaukia“ šeštadienį ir sekmadienį 19 val. bus galima stebėti nuo Danės krantinės prie Pilies tilto.

Vanduo – kaip nežinomybė, gelmė, pasąmonė, kur daiktai skęsta ar plūduriuoja. Šioje skystoje membranoje tarp paviršiaus ir dugno vyksta siurrealistiškai vizualus pasakojimas. Trys personažai balansuoja ant vandens platformos, jų kūnai pinasi tarpusavyje. Tai požemio karalystė, kurios mes nematome. Ar ji iškils į paviršių, ar ne?

Publika – upės pakrantėje, platforma – ant vandens. Šokėjai vedasi publiką į savo pasaulį. Pasaulį, kuriame konstruojama kita realybė – virš vandens paviršiaus ir po juo.

Būtinybė kvėpuoti yra kvestionuojama ir apverčiama aukštyn kojomis. Vaidinimo metu šokėjai kuria iliuziją, kad jie gali kvėpuoti po vandeniu. Šokiu ir judesiu reali aplinka transformuojama į siurrealią.

Gliukų vaidinimas

Uostamiesčio GLIUKŲ TEATRAS ir RŪTA BUTKUS (Lietuva) šeštadienį 21 val. Teatro aikštėje vaidins spektaklį „Unduo dubuo“.

Jame laisvos improvizacijos forma, kai viskas kuriama „čia ir dabar“, menininkai kelia žmogaus sąmonės formavimosi klausimus. Kaip informacija, patenkanti į mūsų gyvenimą, mus veikia? Ar mes turime galimybę pasikeisti? Žmonės vieni su kitais yra labai glaudžiai susiję. Visa žmonija – tarsi visuma, susidedanti iš tos pačios dvasinės bendrystės, potyrių, pasirinkimo galimybių. Mes esame dubenys, mūsų kaukolės – tarsi dubenys. Smegenys kaukolėje – kaip aisbergas vandenyje. Atmintis, žinios ir emocijos jau užprogramuotos.

Kas yra vanduo ir kas sklinda iš mūsų? Scenarijus mūsų viduje jau tarsi užkoduotas, tik dera surasti reikiamą būseną – valdomą ramybę ar šėlsmą.

Mėnulio vaiduokliai

KLAJOJANČIOS PONO PEŽO LĖLĖS (Rusija) šeštadienį 22 val. Teatro aikštėje rodys kaukių teatro spektaklį „Mėnulio vaiduokliai“.

Keistų Mėnulio vaiduoklių šeima atvyksta į Žemę, kartu su jais – ir jų sapnų magija. Vaikštinėdami jie ieško nukritusių žvaigždžių ir tiria miestą. Galų gale jie nuveda publiką į magišką sapnų pasaulį.

Lyriškas ir komiškas interaktyvus vaidinimas-paradas pilnas švelnių vaikystės paradoksų. Jis primins tuos laikus, kai pasakų pasaulis galėjo atgimti po antklode, o sapnas buvo žaidimų, pasivaikščiojimų ir atradimų erdvė.

Nakties fejerija

COMPAGNIE FAÏ (Prancūzija) šeštadienį 23 val. visus susirinkusius Teatro aikštėje stebins ugnies šou „Stebuklinga nakties fejerija“.

Vieną dieną ypatingoje vietoje – Žemės širdyje – burtininkas atveria vartus į kitus pasaulius. Per šiuos vartus į mūsų pasaulį ateina būtybės, kurios iš pradžių nustemba, kad atsidūrė tarp žmonių, tačiau vėliau jais susidomi. Burtininkas bando būtybes kontroliuoti, jas „sužmoginti“ ir jam pavyksta pakeisti vienos iš jų prigimtį. Magija pakeičia istorijos tėkmę.

Faï yra durys tarp pasaulių.

Atvykėliai iš praeities

ADRIANAS SCHVARZSTEINAS (Ispanija) ir JŪRATĖ ŠIRVYTĖ-RUKŠTELĖ (Lietuva) sekmadienį 20 val. Danės krantinėje prie Pilies tilto ir Teatro aikštėje kvies pamatyti jų gatvės teatro spektaklį „Atvykėliai“.

Jie atvyko iš nelabai tolimos praeities ir mato pasaulį kitokiomis akimis. Jie yra nuostabiai naivūs bei paslaugūs visiems ir visur. Apsėsti tvarkos manijos, jie pedantiškai stengiasi sutvarkyti miestą, miestiečius ir viską, kas patenka į jų akiratį, stebindami žiūrovus, provokuodami juos, juokindami savo elgesiu, sukurdami absurdiškas ir siurrealistines situacijas. Muzika, sklindanti iš jų lagaminų, – vienintelė užuomina apie pasaulį, kurio gyventojai yra šie atvykėliai. Publika – performanso dalyviai, paklusę to pasaulio taisyklėms, trumpam tampa jo dalimi. Ką mato „svečiai iš praeities“, kaip priima kitokią realybę, kokias jų reakcijas inspiruoja publika – improvizacijų spektaklio pagrindas, kurio kūrėjais tampa ir patys žiūrovai.

Paskutinis bastionas

Kaukių teatras KLAJOJANČIOS PONO PEŽO LĖLĖS (Rusija) sekmadienį 21 val. Teatro aikštėje įkurdins „Paskutinį bastioną“.

Tai paskutinis balagano teatro bastionas, nykstantis tarp aktualių avangardinių koncepcijų. Aukštas, paauksuotas, bet jau blunkantis bokštas, apklijuotas senomis afišomis, panašus į kortų namelį. Jis išpuoštas pieštais arlekinais ir cirko drambliais. Tiksliau, kaulėtais cirko dramblių skeletais, peršviestais rentgeno spinduliais, nes vaidinimas – tai savotiškas grotesko rentgenas.

Kortų namelio gyventojai – Polišinelis ir Pjereta, Aktorius ir Aktorė, Komediantas ir Komediantė – juos supančią publiką suvokia kaip apgulties kariuomenę. Nieko neįtariantys žiūrovai tampa armija, apsupusia teatro bastioną. Prasideda karas...



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komersantas

Komersantas portretas
Ar pasiteisino dideli pinigai ! Neeee

Netoli festivalio

Netoli festivalio  portretas
Iš kur tiek pagiežos? Iš kur tiek "žinių" apie pinigų plovimą? Kodėl taip norisi vemti neatėjus į renginį? Kodėl p. Algirdas sprendžia už kitus - kas kam įdomu? Kodėl privalu žiūrovą privežti-nuvežti į renginio vietą? Kodėl komentatorius, neįsigilinęs į esmę, skirsto vaikams -suaugusiems? Mielieji, apsičiupinėkite namie arba kreipkitės į specialistus pagalbos...

Chi chi chi

Chi chi chi portretas
Akivaizdus Kremliaus propagandos neigiamas poveikis Putino subinlaižių psichikai: vienas jau pusę metų, kaip katė su pūsle, laksto po visus komentarus su APKALTA, o anonimas-RUSAS, apart šlapimo nelaikymo bėdų, dar ir čiulpiku tapo.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių