Viešas seminaras laiko tiltu ves į Mažąją Lietuvą

  • Teksto dydis:

Klaipėdos etnokultūros centre penktadienį vyks viešas seminaras „Laiko tiltu į Mažąją Lietuvą“, skirtas Tilžės aktui paminėti.

Mažosios Lietuvos istorijos ir kultūros entuziastai jau numynė taką iki Klaipėdos etnokultūros centro, kur kasmet žvarbią lapkričio pabaigos popietę klausosi mokslininkų ir kraštotyrininkų pranešimų apie žymias Mažosios Lietuvos asmenybes, svarbius istorijos įvykius, lietuvininkų, kitų etninių grupių tradicijas ir gyvenseną, kalbas ir tarmes, apie paveldo architektūrą ir jos reikšmę mūsų kartai, gamtos savitumą ir aplinkos poveikį šio krašto gyventojams. Seminaro rengėjai – Lietuvininkų bendrija „Mažoji Lietuva“ ir Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centras ne tik ieško naujų pranešėjų, bet ir aktualizuoja temas, kurios atspindėtų bendruomenės poreikius. Pranešėjai savo ruožtu stengiasi pasidalyti naujausiais tyrinėjimais, pajusti „visuomenės pulsą“, paskatinti bendruomenę diskusijai, pilietišką požiūrį į paveldo, gamtosaugos, dvasinių ir materialinių vertybių puoselėjimą.

Šiemet seminare dalyvaus Klaipėdos universiteto mokslininkai Marijus Šidlauskas, Lina Petrošienė, Sergejus Oleninas, farologas Aidas Jurkštas ir viešnia iš Vydūno klubo Rima Palijanskaitė. Savo įžvalgomis, tyrinėjimų rezultatais apie Kristijono Donelaičio tekstų vertę mūsų visuomenei dalysis M.Šidlauskas („Kristijono Donelaičio pamokos“). Apie Vydūno kūrybinės ir kultūrinės veiklos bendražygę Martą Raišukytę pasakos R.Palijanskaitė. Liudviko Rėzos liaudies dainų sąsajas su kitų kultūrų muzikine tradicija atskleis L.Petrošienė („Daugiakultūrės aplinkos ženklai Liudviko Rėzos palikimo liaudies dainų melodikoje“). Klaipėdos švyturio istorijos puslapius sklaidys A.Jurkštas. Susirinkusieji galės įsigyti jo pristatomą bukletą apie Klaipėdos krašto švyturius bei pamatyti autoriaus sukauptą pasaulio švyturių atvirukų ir piešinių kolekciją.  bus pristatoma itin aktuali Baltijos jūros ekologijos tema. O S.Oleninas dalysis mintimis apie aktualias Baltijos jūros ekologijos problemas.

Seminaro pradžia – 16 val. Pranešimų trukmė – po 20 min. Kviečiami moksleiviai, studentai, pedagogai, kraštotyros mėgėjai bei visi, kuriems tai įdomu ir svarbu. Įėjimas – laisvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių