Vasariškos muzikos vakarai vilioja į parką

  • Teksto dydis:

Klaipėdos koncertų salės parko estradoje prasidėjo gaivūs kaip pajūrio vėjo gūsis ir lengvi kaip smilgos prisilietimas vasaros koncertų ciklo renginiai. Juose skamba vasariška muzika – klasikinės, pasaulio ir džiazo muzikos kūriniai, kuriuos atlieka ryškiausi mūsų šalies ir užsienio meno meistrai.

Aštuonių koncertų ciklas

Vasaros koncertų ciklas, šiemet rengiamas jau devintą kartą, tęsia Klaipėdos koncertų salės renginių tradiciją, pasižyminčią įvairiomis formomis. Jis suteikia galimybę klausytojams patirti malonių įspūdžių ir mėgautis klasikine muzika atvirame ore. Be to, šalia Klaipėdos koncertų salės esančio parko estradoje vykstantys renginiai sujungia praeitį su dabartimi. Dar XIX a. viduryje, Šaulių organizacijos laikais, čia vykdavo miesto šventės. Vasaros ir muzikos garsai štai jau devinti metai iš eilės čia vėl susilieja į bendrą harmoniją ir aštuonis birželio bei liepos vakarus kviečia patirti jos magišką poveikį.

Koncertu „Įsimylėjęs klarnetas“ trečiadienį prasidėjęs vasaros koncertų ciklas pateikė programą, kurioje instrumentų dialogas nepaliaujamai alsavo ne tik įelektrintomis klarneto išpažintimis ir švelniais jo klausimais, bet ir aistringais fortepijono atsakymais. Scenoje muzikavo klarnetininkas iš Airijos Macdara Ó Seireadáinas ir Vokietijoje gyvenantis lietuvių pianistas Gintaras Januševičius, kurio įkurta vasaros fortepijono akademija „Klaipėda Piano Masters“ uostamiestyje vyks liepą.

Akordeono pasažai

Šio penktadienio vakarą Mindaugo Bačkaus vadovaujamo Klaipėdos kamerinio orkestro koncerte „Akordeono pasažai“ solo partiją gros Laimonas Salijus – vienas ryškiausių akordeonistų Lietuvoje. Atlikėjas nuolat koncertuoja Lietuvoje ir užsienio šalyse kaip solistas ir įvairių ansamblių narys. Laimonas yra daugelio respublikinių bei tarptautinių konkursų laureatas. 2015 m. pasaulio akordeonistų čempionatuose „Pasaulio taurė” ir „Pasaulio trofėjus” jis gavo antrojo akordeonisto pasaulyje titulą. Akordeonisto repertuare skamba įvairių stilių ir epochų muzika – nuo baroko epochos transkripcijų iki šiuolaikinių opusų.

Programą diriguos šį orkestrą puikiai pažįstantis dirigentas, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas Robertas Šervenikas, su kuriuo klaipėdiečiams teko daug bendradarbiauti. Tarp aktyvios ir atsakingos jo kūrybinės veiklos sričių yra dirigavimas operų ir baletų spektakliams, simfoninių ir kamerinių orkestrų koncertams tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Vasaros naktys

Koncerte „Vasaros naktys“ liepos 5-ąją dainuos išskirtinio vokalo bei vaizduotės mecosopranas iš Kroatijos Dubravka Šeparović-Mušović. Baigusi architektūros studijas Zagrebo universitete, ji pasirinko vokalo studijas Zagrebo muzikos akademijoje, kurioje vėliau sėkmingai įsisavino ir operos bei oratorijos magistro programą. Solistė yra pelniusi daugybę apdovanojimų už vaidmenis Zagrebo nacionaliniame teatre, Sarbriukeno valstybiniame teatre (Vokietija) ir kitur. Po pirmojo operos debiuto Prahos nacionaliniame teatre ji užsitikrino ryškiausius vaidmenis Zagrebo nacionaliniame teatre. D.Šeparović-Mušović taip pat dalyvauja atliekant stambios formos kūrinius.

Solistei akompanuos Rūta Mikelaitytė-Kašubienė, daug dėmesio skirianti vokalinei kamerinei muzikai propaguoti, šiuolaikinei kūrybai. Jos koncertų maršrutai driekiasi nuo Irkutsko per Maskvą, Kaliningradą, Rygą, Taliną, Oslą, Londoną, Kopenhagą iki garsiųjų Berlyno, Miuncheno, Bonos ir Vienos koncertų salių. Pianistė dukart gastroliavo JAV.

Džiazas po liepomis

Vasarą Klaipėdoje skamba daug džiazo muzikos. Koncertų salės parko estrada taip pat yra ta vieta, kuri vakarais alsuoja liberaliu džiazo ritmu. Jau tapo įprasta vasaros viduryje čia klausytis „Džiazo po liepomis.“ Šiemet vasaros koncertų ciklas taip pat pamalonins klaipėdiečius ir svečius net keliomis šio stiliaus muzikos programomis.

Vieną iš jų liepos 12-ąją atliks Klaipėdos choras „Aukuras“, vadovaujamas ir diriguojamas Alfonso Vildžiūno, bei puikiai visiems pažįstami klaipėdiečiai džiazo meistrai – Saulius  Šiaučiulis (klavišiniai), Laimonas Urbikas (saksofonas), Paulius Stonkus (bosinė gitara), Edmundas Federavičius (mušamieji). Jų meistriškos improvizacijos pritars choro dainuojamiems kūriniams ir užlies Klaipėdos koncertų salės parko erdvę svaigiais skambesiais.

Su Brass kvintetu

Melodinga, graži ir emocinga – tokia žada būti liepos 14-ąją skambėsianti nauja Klaipėdos brass kvinteto programa „Dangus tau dovanojo aukštį“. Pavadinimą inspiravo jausminga Kipro Mašanausko daina iš miuziklo „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“, kuri taip pat bus atlikta šioje kvinteto meno vadovo Sigito Petrulio inicijuotoje programoje. Ją bei kitus kūrinius jautriai dainuos klaipėdietė solistė Beata Ignatavičiūtė. Jos nuomone, „kuo dainininkas įvairiapusiškesnis, tuo jis yra spalvingesnis“. O Beatos dainuojami kūriniai yra labai skirtingi tiek žanrų, tiek atlikimo požiūriu.

Kitas programos solistas – senokai Klaipėdoje girdėtas Danielius Praspaliauskis. Universalus saksofonininkas ir kompozitorius, įvaldęs įvairius stilius – nuo diksilendo iki acid džiazo, taip pat atlieka šiuolaikinę akademinę muziką, lietuvių kompozitorių kūrinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių