Valstybės dienai – dainos ir poezijos spektaklių šventė

  • Teksto dydis:

Liepos 5 ir 6 dienomis kultūros centras Žvejų rūmai kviečia į dainos ir poezijos spektaklių šventę „Ir kas gi tu esi, Tėvyne...“, skirtą Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai. Tai bus lyg ir teatrų festivalio „Šermukšnis“, vykstančio tokiu metu kas antri metai, tęsinys. Ši šventė lauks publikos Klaipėdos senamiesčio erdvėse.

Gliukų teatro receptai

Svarbiai datai skirtoje šventėje – išskirtinai lietuviškos temos ir aktualijos.

Pirmąjį šventės vakarą – liepos 5 d. 20 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmų kiemelį (Aukštoji g. 1, prie Baroti galerijos) „okupuos“ Gliukų teatras, kuriame kuria, režisuoja, vaidina, groja, šoka ir dainuoja vienintelis bei nepakartojamas Benas Šarka. Bus galima pamatyti net du šio menininko projektus.

Pirmasis – tai monospektaklis „A Gu Gu“ pagal Gintaro Grajausko poeziją ir prozą. Tai istorija apie pasibaigusią ir niekaip nesibaigiančią meilę. B.Šarka čia žaidžia su įvairiais daiktais, kaip iliuzionistas paverčia juos paskirais personažais, kurie pripildo visą erdvę, suteikia jiems netikėtų prasmių, o jas įminti paliekama besijuokiančiai publikai. Anot Beno, „teatro prasmė slypi nutylėjime. Svarbiausias dalykas yra palikti teiginius nebaigtus, pakibusius. Poezija gyvena tarp žodžių, jai reikia erdvės judėti...“

Spektaklis „A Gu Gu“, apkeliavęs nemažai šalies bei tarptautinių teatro festivalių, kiekvieną kartą atrodo naujas ir nenuspėjamas, kaip ir kitas šio vakaro „gliukiškas“ renginys – garso projektas „Linkime pasveikti“. Kadangi tai bus premjerinis vaidinimas, B.Šarka neatskleidė būsimo vyksmo paslapčių. Atskleisti šią intrigą galės tik žiūrovai, nusprendę „pasveikti“, pasinaudodami Gliukų teatro receptais…

Aktoriaus G.Storpirščio premjera

Šventės „Ir kas gi tu esi, Tėvyne...“ tęsinys liepos 6 d. nuo 16 val. vyks KKKC Meno kieme (Bažnyčių g. 4). Programoje – trys skirtingų žanrų ir nuotaikų renginiai.

Klaipėdos universiteto filologų teatras parodys naują literatūrinį spektaklį „Kraujo vestuvės“ pagal Kazio Bradūno kūrybą. Garsus išeivijos poetas ir publicistas yra sukūręs kelis žavius Lietuvos ilgesio ciklus. „Kraujo vestuvės“ pasakoja apie dramatiškas tautos pasipriešinimo būsenas. Šiame spektaklyje (režisierius Petras Bielskis) poeziją papildo dvibalsių partizaniškų dainų sąskambiai. Vaidina Bernadeta Abromavičiūtė, Vaiva Galminienė, Ingrida Jankūnaitė, Greta Matuzaitė, Aurelija Paurytė, Erika Sorokaitė, Eva Urbonavičiūtė ir Neringa Rimkutė.

Aktorius ir bardas Gediminas Storpirštis uostamiesčio žiūrovams ir svečiams dovanos taip pat visai naują koncertinę programą „Dainos, eilės, teatro monologai“. G.Storpirštis atliks savo kūrybos dainas ir skaitys dar niekur jo neskaitytas eiles. Netikėtas aktoriaus amplua – monologai iš teatro gyvenimo – ne vieną privers nusišypsoti ir supažindins su netikėtomis istorijomis.

Pastatė folklorinę pankoratoriją

Šventę vainikuos kitų svečių iš sostinės – teatro „Cezario grupė“ ir ansamblio „Sutemų raudos“ linksmas muzikinis spektaklis pagal Kazio Binkio poemą „Tamošius Bekepuris“ – dar viena  premjera! Jis turėtų sudominti ne tik teatro ar poezijos, bet ir muzikos mėgėjus. Spektaklio garso takelis (kompozitorė Ieva Baranauskaitė) atliekamas gyvai: I.Baranauskaitė (klavišiniai), Mykolas Baranauskas (mušamieji), Stasys Šalaševičius (saksofonas). O visą būrį poemos veikėjų įkūnija trys aktoriai: Brigita Arsobaitė vaidina moteris ir merginas, Paulius Čižinauskas matuojasi Tamošiaus kailinius, o Auksinio scenos kryžiaus laureatė Vilma Raubaitė imasi vyriškų vaidmenų. Visas peripetijas – vedybinio morčiaus apimtus Lietuvos gyventojus ir jų apsuptyje sau vietos ieškantį „netekėjusį“ vyruką Tomą –  spektaklio kūrėjai vaizduoja, nepagailėdami humoro bei ironijos. Šio naujo scenos kūrinio žanrą režisierius Cezaris Graužinis pavadino folklorine pankoratorija. Žiūrovai kviečiami iš naujo pažvelgti į spalvingą mūsų tautos charakterį.

Tuo pačiu metu – liepos 6 d. nuo 16 val. Klaipėdos lėlių teatro kieme veiks „Vaikų skveras“, kur vyks lietuviškų pasakų teatralizuoti skaitymai, tautinių suvenyrų dirbtuvėlės, piešimo ant veidų akcija, tradiciniai lietuvių liaudies žaidimai.

Programa

Liepos 5 d. 20 val. KKKC Parodų rūmų kiemelyje (Aukštoji g. 1) – Gliukų teatro spektaklis „A Gu Gu“ pagal G.Grajausko tekstus; Beno Šarkos garso projektas „Linkime pasveikti“ pagal M.Valiuko, R.Kmitos  ir G.Grajausko poeziją.

Liepos 6 d. 16 val. KKKC Meno kieme (Bažnyčių g. 4) – Klaipėdos universiteto filologų teatro spektaklis „Kraujo vestuvės“ pagal K.Bradūno poeziją; Gedimino Storpirščio programa „Dainos, eilės, teatro monologai“; Teatro „Cezario grupė“ folklorinė pankoratorija „Tamošius Bekepuris“ pagal K.Binkio poemą.

Visi renginiai – nemokami!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių