„Vakarų vėjai“ atpučia kūrybos ir šviesaus atminimo debesį

  • Teksto dydis:

Penktadienį Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose lankytojams duris atvers tradicinė Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) Klaipėdos skyriaus narių naujausios kūrybos paroda „Vakarų vėjai 2016“.

Ji skiriama ilgamečio Klaipėdos vykdomojo komiteto pirmininko (1969–1990), Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo signataro, Klaipėdos miesto garbės piliečio Alfonso Žalio (1929–2006) atminimui.

LDS Klaipėdos skyriaus tęstinis projektas „Vakarų vėjai 2016“, rengiamas kas dveji metai, pristato didžiausios Vakarų Lietuvos regiono dailininkų organizacijos, vienijančios 115 narių ne tik iš Klaipėdos, bet ir iš Telšių, Palangos, Gargždų, Neringos, Kretingos ir kitur, kūrybinius darbus. Šiemet ji dedikuojama A.Žalio, kurio pastangomis Klaipėda tapo ne tik stambiu pramoniniu miestu, bet ir kultūriniu centru, atminimui įamžinti. A.Žalio iniciatyva buvo restauruotas Klaipėdos senamiestis, įkurti Valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultetai, unikalus Skulptūrų parkas, įsteigtas Jūrų muziejus-akvariumas, Laikrodžių ir kiti muziejai, pašto bokšte įrengtas karilionas, pradėjo veiklą Muzikinis teatras, rekonstruotas Dramos teatras, pastatyta vasaros koncertų estrada ir daug kitų kultūros, mokslo bei sporto objektų.

A.Žalys sudarė sąlygas į Klaipėdą atvykti gyventi ir dirbti dėstytojams, menininkams bei kitiems inteligentijos atstovams, skatino kūrybinių sąjungų veiklą mieste. Klaipėda garsėjo gerai organizuota prekyba, buities paslaugomis gyventojams, sutvarkytais gyvenamaisiais rajonais. A.Žalys aktyviai palaikė Klaipėdos universiteto steigimo idėją, rūpinosi, kad būtų pastatyti paminklai Kristijonui Donelaičiui, Martynui Mažvydui ir kitoms iškilioms asmenybėms bei svarbiems įvykiams įamžinti, globojo Jono kalnelio sutvarkymo darbus, rūpinosi miesto piliaviete.

Parodos organizatorių nuomone, dešimtmetis, praėjęs be garsiojo miesto menininkų globėjo, yra tinkamas laikas ištarti pelnytą padėką, paminėti ir prisiminti šią iškilią asmenybę, supažindinti jaunąją klaipėdiečių kartą su Klaipėdos vystymosi raida ir A.Žalio nuopelnais.

Didžiąją „Vakarų vėjų“ ekspozicijos dalį sudarys Klaipėdos vardą jau seniai reprezentuojančių kūrėjų darbai, bus pristatoma ir naujų LDS Klaipėdos skyriaus narių kūryba, ieškanti savitos ekspresijos, aktualios tematikos, atviro dialogo, meno iššūkių ir eksperimentų. Tokiu būdu paroda suteiks galimybę suvokti dailės diskursą ir jos pokyčius, subrandintus Vakarų Lietuvos. Parodoje dalyvaus menininkai, atstovaujantys skirtingiems dailės žanrams – tapybai, mažajai plastikai, skulptūrai, grafikai, taikomajai dailei.

Vernisažas – liepos 8 d. 17 val. „Vakarų vėjų 2016“ paroda veiks iki rugpjūčio 7 d. KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2) darbo laikas: trečiadienį–sekmadienį 11–19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

atsikratykime sovietinio mąstymo

atsikratykime sovietinio mąstymo portretas
Nereikia sudievinti žmogaus. Sudievintų pakankamai turėjome... Šis žmogus, buvo tik žmogus ir kaip visi ir klydo, ir darė daug nevisai tinkamų dalykų, ir kai ką nuskriaudė ir t.t. Pasakykime, ką padarė gero, bet nedarykime iš jo Dievo.

klaipėdiečiai

klaipėdiečiai portretas
Gaila, kad vis rečiau ir rečiau besutinkame tokių nuostabių žmonių,kaip kad buvo šviesios atminties A.Žalys.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių