Uostamiestį užlies flamenko „Emocijos“

  • Teksto dydis:

Sekmadienį Klaipėdos dramos teatre publikai bus parodytas jausmingas šokio spektaklis „Emocijos“, kurį pristato šokėja Beata Molytė ir jos baleto mokykla.

Arčiausiai širdies

„Visos mūsų emocijos vertos pasidalijimo: juk jausti reiškia – gyventi. Jei slepi ar nustumi tam tikras emocijas – atsisakai priimti pasaulį tokį, koks jis yra. Juk žmogaus būčiai prasmę suteikia gebėjimas įveikti kliūtis, džiaugtis tikromis laimės akimirkomis, o kartais tiesiog priimti žemišką liūdesį“, – kalbėjo garsi šokėja B.Molytė, spektaklyje pasirodysianti kartu su savo mokine, flamenko šokėja bei mokytoja Greta Seiliūte.

„Spektaklyje žiūrovai galės atpažinti skirtingus jausmus, kuriuos atspindės įvairūs flamenko stiliai. Jų neatskleisime, tegu tai būna maža paslaptis, kuri atsivers spektaklio metu. Svarbiausia – prisijaukinti tą stilių, kuris bus arčiausiai jūsų širdies“, – teigė baleto šokėja B.Molytė.

Anot G.Seiliūtės, flamenko šokyje emocijų raiška – vienas ryškiausių ir geriausiai atpažįstamų elementų.

Išlaisvinanti patirtis

Kai išgirstame žodį „flamenkas“, dažniausiai vaizduotėje išvystame aistringą šokėją raudona suknia. Ši pietų Ispanijoje gimusi ir jau XV a. aptinkama muzikinė kultūra pasižymi ir individualumu, ir bendruomeniškumu.

„Kai šoki, pasakoji apie save, savo išgyvenimus, tačiau tradiciškai flamenkas atliekamas bendruomenėje, kuri aktyviai įsitraukia į pasirodymą plodama pagal ritmą ir skatindama šūksniais – „Ole!“, „Eso es!“, „Guapa!“. Tai veikia beveik terapiškai, nes kad ir kaip jaustumeisi, patiri bendruomenės supratimą ir palaikymą. Manau, kad dėl šių priežasčių ir lietuvius taip traukia šis menas“, – sakė G.Seiliūtė, tikinti, kad greitai gausesnė flamenko bendruomenė atsiras ir Klaipėdoje.

Išgyventi kartu

Scenoje atlikėjos kurs tokią aplinką, kuri taps sava ir artima kiekvienam atėjusiam į spektaklį: jei tądien jausitės laimingas – jus įtrauks linksmas siautulys, o susimąstymui kvies jausmingas šokis.

„Raginsime žiūrovus kartu išgyventi ne tik džiaugsmą, meilę, bet ir liūdesį ar net pyktį. Flamenke yra toks dalykas, vadinamas „duende“ (isp. siela), kuris, rodos, sugeba sustabdyti laiką, užtvindyti erdvę ir sutelkti milžinišką kiekį emocijų mažiausiuose momentuose. Tai katarsis, išlaisvinanti patirtis, kurią stengsimės sukurti žiūrovams“, – intrigavo šokėjos.

Šoka ir moko

B.Molytė – viena žymiausių šalies balerinų, Auksinio scenos kryžiaus laureatė, „Padėkos kaukės“ nominantė, sukūrusi įsimintinus vaidmenis Anželikos Cholinos, Agnijos Šeiko, Aušros Krasauskaitės ir kitų choreografų spektakliuose, sako, kad flamenko šokį atrado prieš 12 metų. Flamenko šokio magija buvo tokia stipri, kad ji ėmėsi ne tik pati šokti flamenką, bet ir mokyti jo kitus. Ispaniško šokio ir dabar mokoma B.Molytės baleto mokykloje. Čia buriasi ir yra laukiami visi – tiek šokantys, tiek dar tik norintys pradėti.

Flamenko pakerėtos

„Mano gyvenime būta ir atsitraukimo nuo flamenko, vis dėlto pagrindinė mano veikla – baletas, tačiau šis paslaptingas menas kaskart ir vėl įtraukia. Taip pat labai džiaugiuosi, kad mano gyvenime atsirado Greta. Ji yra puikus pavyzdys abejojantiems ar neišdrįstantiems atverti savęs šokiui. Džiaugiuosi, kad Greta išgirdo savo širdies balsą, kvietusį šokti, ir sparčiai tobulėja. Balandžio 22-ąją jūs mus abi išvysite šokio spektaklyje „Emocijos“. Labai visų laukiame!“ –  kvietė garsioji šokėja B.Molytė.

Balerinos mokinė G.Seiliūtė – jauna flamenko šokio profesionalė ir mokytoja, šio meno žinias gilina penkerius metus, studijavo flamenko sostinėje Sevilijoje esančioje prestižinėje flamenko mokykloje „Fundacion Christina Heeren de Arte Flamenco“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių