Uostamiesčio publiką vilioja R. Tumino „Maskarado“ magija

  • Teksto dydis:

Lapkričio pradžioje Klaipėdos žvejų rūmuose viešės Valstybinis Vilniaus mažasis teatras su legendiniu režisieriaus Rimo Tumino spektakliu „Maskaradas“.

Kitąmet vasario 27-ąją Vilniaus mažasis teatras švęs spektaklio „Maskaradas“ 20-metį. Šiame unikaliame pastatyme režisierius, pasitelkęs savo sielai artimą romantizmo epochos genijaus Michailo Lermontovo kūrinį, išreiškė šiandieną, dabarties fantasmagorijų persismelkusį pasaulį. Visi R.Tumino spektakliai žiūrovus nuteikia šventiškai, leidžia patirti bemaž vaikiškai tyrą šventės džiaugsmą, tačiau „Maskaradas“, ko gero, pranoksta visus, čia yra ką veikti ir mąstantiems, ir grožio bei humoro ištroškusiems žiūrovams. Meilės istorija, kurios epicentru tampa pamesta apyrankė, apipinama įvairiausiais personažais – lošėjais, damomis, baroniene, kunigaikščiu, tarnais ir tais, kurių tiksliai neįvardysi. Tai žmonės, kurie mus supa kasdien, kurie yra tyros meilės tarpininkai ir kenkėjai.

Režisieriaus R.Tumino „Maskarado“ burtai kyla ne iš kaukių baliaus šėlsmo. Aktorių vaidyba, režisūra, scenografija perteikia vos akimirksnį trunkančią šventę ir nuolatinį jos ilgesį, neapleidžiantį dar ilgai pasibaigus spektakliui. Apibūdinti spektaklio atmosferą galima tokiais režisieriaus žodžiais: „Įsivaizduokite, kad esate Sankt Peterburge, kai lauke šaltukas, ledas – kai kur nuvalyta, kai kur labai slidu. Ir tame lede atsispindi žvaigždės. Jūs vaidinate tokioje scenoje, to meto Peterburge, esate tarp to miesto žmonių.“ Šie žodžiai labai tiksliai apibūdina ir patį R.Tuminą kaip kūrėją, ir kartu taikliai nurodo kryptį, apie ką galvoja nuostabūs Lietuvos teatro aktoriai, įkūniję pagrindinius spektaklio herojus, – Arvydas Dapšys (Arbeninas), Vytautas Rumšas jaunesnysis (kunigaikštis Zvezdičius), Indrė Patkauskaitė (Nina) ir kiti, – išeidami „Maskarade“ į sceną.

Į Lietuvos teatro aukso fondą įėjęs spektaklis yra apkeliavęs daugelį pasaulio šalių – nuo Švedijos iki Italijos, nuo Pietų Korėjos iki Meksikos – ir pelnęs ne vieną prestižinį apdovanojimą, tarp jų – ir lietuviškąjį „Kristoforą“ bei aukščiausią Rusijos teatro apdovanojimą – „Auksinę kaukę“. Po „Maskarado” gastrolių Didžiojoje Britanijoje 1999 m. dienraštis „The Guardian“ vilniečių trupę pavadino viena geriausių pasaulyje.

Šiame užburiamo grožio spektaklyje, sklidiname svaigaus ir ilgesingo Aramo Chačaturiano valso garsų ir tuščioje juodoje scenos erdvėje krintančio sniego, nostalgiškai atsispindi kultūrinė praėjusiojo amžiaus patirtis, priverčianti prisiminti Brechto ir Strehlerio teatrą, brodvėjiškus šėliojimus ir Fellini filmus. R.Tumino „Maskarade“ ryškus individualus režisieriaus romantizmo pajautimas, susijęs ne vien su XIX a. kultūra, bet ir su folklorine pasaulėjauta, commedia dell’arte žanru. Šio žanro elementai kerinčiam reginiui neleidžia virsti vien sentimentalia melodrama, režisierius ją paverčia ekscentriška tragikomedija. „The Independent“ pastebėjo, kad „režisieriaus R.Tumino traktuotė atskleidžia geliančią pjesės tragediją, kartu primenančią ir „Otelą“, ir „Žiemos pasaką“, kuri rutuliojasi laukiniame, sūkuringame sniego pūgų, valsų ir elegantiškos klounados išdaigų pasaulyje”.

Spektaklio scenovaizdžio dailininkas – Adomas Jacovskis, kostiumų dailininkė – Virginija Idzelytė, kompozitorius – Faustas Latėnas.

„Maskaradas“ lapkričio 4 d. 18 val. bus rodomas Klaipėdos žvejų rūmuose. Bilietai – po 6,48–17 Eur, bilietus platina „Bilietai.lt“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių