Iš uostamiesčio bibliotekos – su knyga ir filmu

  • Teksto dydis:

Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka kviečia skaityti ir vasarą. Šią savaitę biblioteka rekomenduoja ne tik dvi naujas knygas, bet ir filmą.

Giedriaus Drukteinio knygoje apie etiketą ir manieras „Kodėl spaudžiame dešinę“ (leidykla „Tyto alba“, 2014) atskleidžiama, kokiais elgesio principais rėmėsi žmonija įvairiais savo istorijos tarpsniais. Kadangi žinoma, kad kultūros epochos ir jų diktuojama elgsena labai keitėsi, knygos autorius šmaikščiai aprašė, kaip tokiame kintančiame pasaulyje atsirado elgesio normos ir manieros, ką jos reiškė senaisiais laikais, kodėl išliko iki šių dienų.

Išsiaiškinus, kada ir kaip susiklostė vienokia ar kitokia elgesio norma, galima suprasti, kaip ji veikia: kodėl sveikindamiesi spaudžiame dešinę ranką, kas sieja raštą ir socialines grupes, kokių manierų krikščionys išmoko per kryžiaus žygius, kada vyrai įgudo dovanoti moterims gėlių, kodėl prancūzai diktavo pasauliui etiketo taisykles.

Šioje etiketo ir manierų raidos apžvalgoje aptariamos ne tik diplomatijos ir protokolo ištakos, bet ir tai, kad žmonijos istorija ir elgesio kaita – neatsiejami dalykai. Kad darniai sugyventų, žmonės ir kūrė elgesio kodeksus, o jie padėjo formuotis įstatymams.

G.Drukteinis (g. 1970 m.) – lektorius, konsultantas, žurnalistas ir televizijos laidų vedėjas, nuolatinis populiarių žurnalų autorius, internetinės vyrų įvaizdžio svetainės elegancija.eu įkūrėjas, dar išleido knygas „Vietnamo karas“(1993), „Ulsteris, mano širdis“ (1997), „Izraelis, žydų valstybė“ (2005), „Kaklaraištis yra politika“ (2011), „Lyderiai: 50 sėkmės istorijų“ (2013).
Jessicos Sorensen romanas „Elos ir Mičo paslaptis“ (leidykla „Alma littera“, 2014) – jaunatviška, jausminga ir visai kitokia istorija apie meilę. Ela myli Mičą, Mičas myli Elą. Viskas juk taip paprasta. Tačiau kai kas nutinka ir Ela nusprendžia pabėgti nuo savo ankstesnio gyvenimo. Ji viską meta, išsikrausto į kitą miestą, pradeda mokytis koledže, labai pasikeičia ir bando viską pamiršti – labiausiai Mičą. Tačiau praeitis ją vėl prisiveja, o jausmai pasirodo esantys stipresni už protą... Elos ir Mičo istorija akimirksniu užkariavo jaunimo simpatijas ir pateko į perkamiausių knygų sąrašus visame pasaulyje.

Anglų režisieriaus Roberto Mullano filmas „Laiškai Sofijai“ (drama, 2013, Didžioji Britanija) – tikrais įvykiais paremta istorija, atskleidžianti Lietuvos genijaus meilę jam neabejingai moteriai ir gimtajai šaliai. 1875 m. valstiečių šeimoje gimęs Mikalojus Konstantinas Čiurlionis netrukus įrodė esąs itin gabus vaikas tiek tapybai, tiek muzikai. Per savo trumpą gyvenimą menininkas sukūrė daugiau nei 300 paveikslų ir tiek pat muzikinių kompozicijų, kurios iki šiol žavi ir stulbina savo kartais net baugiu gyliu. Vos 34-erių sulaukęs M.K.Čiurlionis buvo pakirstas paslaptingos psichologinės ligos, sužlugdžiusios jam galimybę išvysti naujagimę dukrą – Danutę, kurios menininkas susilaukė kartu su visą gyvenimą jį lydėjusia mylima žmona – žurnaliste ir politine veikėja Sofija Kymantaite...

Vaizdo įrašus, kaip ir knygas, iš Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos fondų galima pasiskolinti mėnesiui. Daugiau naujų knygų ir filmų nesunku rasti bei juos užsisakyti / rezervuoti bibliotekos elektroniniame kataloge http://katalogas.biblioteka.lt. Taip pat visos leidybos naujienos skelbiamos bibliotekos interneto svetainėje www.biblioteka.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių