Ukulelių orkestras: geriausia iš to, kas britiška

  • Teksto dydis:

Klaipėdoje birželio 2-ąją prasidėsiantį tarptautinį teatro festivalį „TheATRIUM“ birželio 25-ąją koncertu uždarys britų havajietiškų gintarėlių orkestras.

Į sceną išeina aštuoni žmonės, apsirengę pabrėžtinai elegantiškai. Nuo jų dvelkia solidumu ir akademine rimtimi. Jie oriai susėda, pasiderina instrumentus. Ir užgroja – pačią beprotiškiausią „Nirvanos“ „Smells Like Teen Spirit“ versiją, kokią galima įsivaizduoti. Negana to, jie dar ir uždainuoja!

Ir publikai akimirksniu darosi nebesvarbu, koks tai žanras, ar tai apskritai dar muzika, ar jau teatras, ir kaip tai įvardyti. Nes scenoje – Ukulele Orchestra of Great Britain / Didžiosios Britanijos ukulelių orkestras.

Jis susikūrė 1985 m. – kaip žaidimas, kaip vienkartinis muzikinis pokštas. Profesionalūs muzikantai tiesiog nusprendė pasismaginti ir pergroti visiems gerai žinomos klasikos bei popmuzikos kūrinius ukulelėmis – Havajuose populiariomis mažosiomis gitaros sesutėmis: nerimtais, beveik žaisliniais laikomais instrumentais. Ir štai jau 33 metus nuo scenos jų nepaleidžia viso pasaulio žiūrovai. Jiems ploja „Carnegie Hall“, Sidnėjaus operos rūmų ir „Royal Albert Hall“ publika. Michaelis Palinas, vienas iš legendinių „Monty Python“ grupės aktorių, apie šį ukulelių orkestrą pasakė trumpai: „Tai geriausia iš to, kas britiška.“ Šis orkestras iš tiesų tapo vienu iš Didžiosios Britanijos simbolių visame pasaulyje – ne veltui būtent jis, pakviestas Velso princo, grojo privačiame Jos Didenybės Karalienės 90-mečio vakare Vindzoro pilyje.

Kai scenoje Ukulele Orchestra of Great Britain, galima tikėtis absoliučiai visko. Jų repertuaras – nuo N.Paganinio iki „Sex Pistols“, nuo P.Čaikovskio iki Lady Gaga. Viena tikrai aišku: jūs tuoj praleisite vieną smagiausių vakarų savo gyvenime.

Didžiosios Britanijos ukulelių orkestras – neabejotini muzikos virtuozai, tai pripažįsta net garsusis „Guitar Magazine“, tokiu būdu galutinai reabilituodamas tarp gitaristų nerimtu instrumentu laikytas ukuleles. Apskritai ukulelė kaip instrumentas turi būti iki pasaulio pabaigos „dėkinga“ šiam ukulelių orkestrui – tai jo muzikantų dėka pasaulyje prasidėjo milžiniško susidomėjimo ukulelėmis banga, tikras ukulelių renesansas. 2009 m., tarsi įtvirtindamas galutinę ukulelių reabilitaciją, Didžiosios Britanijos ukulelių orkestras į savo koncertą „Royal Albert Hall“ pakvietė visus ukulelininkus, norinčius pagroti kartu. Koncertą, kuriame vienu metu grojo daugiau nei tūkstantis ukulelių, transliavo BBC.

Tačiau Didžiosios Britanijos ukulelių orkestro koncertuose svarbu ne tik muzika. Jo pasirodymai – ir teatras, ir improvizacija, ir šiltas bendravimas su publika. Ir dar, be abejo, būtent tai, ką vadiname senu geru britišku humoru, – tiesiog jo koncentratas, tobulas jo pavyzdys. Sausas, autoironiškas, kartais beprotiškas, su švelniu anarchizmo ir pankroko prieskoniu.

Lietuvoje Didžiosios Britanijos ukulelių orkestras lankysis pirmą kartą. Nepraleiskite progos! Birželio 25 d. 18.30 val. jis pasirodys festivalyje „TheATRIUM“ Klaipėdos dramos teatro Didžiojoje salėje. Bilietus į festivalį platina „Tiketa.lt“, juos galima įsigyti ir teatro kasoje (Teatro g. 2).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
po menesio tik bus

Vėlu

Vėlu portretas
Kaip gaila, kad per vėlai perskaičiau. Būtinai būčiau nuėjusi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių