Tautodailininkės A.Steponavičienės karpiniai – Klaipėdos etnokultūros centre

  • Teksto dydis:

Uostamiesčio Etnokultūros centre penktadienį 16 val. bus pristatyta šiaulietės tautodailininkės Angelės Steponavičienės karpinių paroda. Į jos atidarymą rengėjai ir autorė kviečia visus atvykti ne tuščiomis, o atsinešti žirklutes, nes po vernisažo vyks autorės kūrybinis užsiėmimas.

A.Steponavičienės ragina pasitinkant Šv. Velykas dailinti bei puošti savo namus tradiciniais karpiniais. Juk pavasaris žadina kiekvieno žmogaus kūrybiškumą, kuris gali atsiskleisti ir per liaudies meną. Kūrybinis užsiėmimas – nemokamas. Rengėjai tikisi, kad popieriaus karpymas parodos svečiams nauju atradimu, o gal ir pomėgiu.

A.Steponavičienė pelnytai vadinama liaudies meno puoselėtoja – sertifikuotų tautinio paveldo produktų tradicine amatininke, senojo karpymo amato meistre. Taip pat tautodailininkei artima ir liaudies daina – ji aktyviai dalyvauja folkloro ansamblių veikloje, dainuoja ir su Šiaulių folkloro ansambliu „Auda“, ir su tautodailininkų ansambliu „Margulis“, ansambliuose skamba ir keletas Angelės tėvelių dainuotų dainų.

Meistrė nuolat dalyvauja įvairiose parodose, 2013 m. respublikinėje konkursinėje liaudies meno parodoje „Aukso vainikas“ Šiaulių apskrities vaizduojamosios dailės srityje ji laimėjo pirmąją vietą, o šiemet jos darbai atrinkti į respublikinę liaudies meno parodą.

A.Steponavičienės karpiniai žavi motyvų gausa – juose galima pamatyti parskrendančius gandrus, bundančią gamtą, jos simbolius, ornamentus, taip pat ir išsaugotus vaikystės prisiminimus, su tėveliu lankytą malūną, gegužinių atgarsius...

Tačiau bene ryškiausia tautodailininkės kūrybos dalis yra taikomojo pobūdžio karpiniai: tradicinės popierinės užuolaidėlės, lentynų papuošalai, servetėlės. Jais A.Steponavičienė susidomėjo vos prieš keletą metų, tačiau būtent už šiuos karpinius tautodailininkei suteiktas tautinio paveldo sertifikatas.

Renginio organizatoriai kviečia ateiti į parodą ir šį pavasarį atrasti save karpiniuose. A.Steponavičienės karpiniai Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) bus eksponuojami iki balandžio 27 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių