Stebins kanadiečių cirko šou „Cirkopolis“

  • Teksto dydis:

Po turų Europoje ir JAV pasaulyje garsios kanadiečių cirko trupės „Cirque Éloize“ naujausia programa „Cirkopolis“ pirmą kartą bus rodoma Lietuvoje.

Viena įspūdingiausių trupių

„Cirque du Soleil“ ir „Cirque Éloize“ laikomos pačiomis įspūdingiausiomis cirko trupėmis pasaulyje. Pernai lietuvius užbūrė „Alegria“, o šiemet laukia pritrenkiantis pasirodymas „Cirkopolis“. Kaip rašė „The New York Post“, „pasirodymas – neeilinis. Yra cirkas ir yra „Éloize“. Šie vaikinai – visai kito lygmens!“

„Cirque Éloize“ – tai kanadiečių cirko trupė, kuri jau nuo 1993 m. kuria magiškus pasirodymus, užburiančius žiūrovus visame pasaulyje nuo Kanados iki Kinijos. Ši trupė svečiavosi daugiau nei 40 valstybių (ir daugiau nei 440 miestų) su ne mažiau nei 4 tūkst. pasirodymų. Trupė kviečiama pasirodyti prestižiniuose festivaliuose, yra apdovanota „Drama Desk Awords“ prizais.

Maištauja prieš monotoniją

Per gastroles Lietuvoje „Cirque Éloize“ pasirodys tik tris kartus. Įspūdingi šou numatyti Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje.

„Cirkopolis“ yra šios trupės devintasis originalus kūrinys su itin kūrybingais režisieriais Dave’u St-Pierre’u ir Jeannot Painchaud. Šiapus Baltijos tai pirmosios garsios trupės gastrolės.

Naujojoje „Cirque Éloize“ programoje „Cirkopolis“ derinami cirko, šokio ir teatro elementai, ją atlieka 12 akrobatų ir kitų meno sričių atstovų. Jie maištauja prieš monotoniją, skatina iš naujo atrasti save ir mesti kūrybiškumo iššūkį pramoniniam Cirkopoliui. Išradingą scenografiją papildo originalios muzikos partitūros ir vaizdo projekcijos. Spektaklyje pasakojama, kaip fantazija nepaklūsta realybei ir anonimiškumą bei vienatvę pakeičia spalvos. Šiame šou jautiesi tarsi kine, miuzikle, cirke ar tiesiog gatvėje stebintis praeivius, išdarinėjančius neįtikėtinus triukus. To, ką sugeba padaryti „Cirque Éloize“ artistai, nepamatysi niekur. Stebėdamas akrobatus pamiršti, kad jie – žmonės, nes tai, ką jie daro, – neįtikėtina. Nuotaika, muzika, kostiumai, spalvos, dinamika – viskas pakylėja ir visą šou žiūrovai stebi tarsi nesibaigiantį magijos seansą. Tai tikras gyvenimas su nežemišku prieskoniu.

„Cirkopolis įsivaizduojamas kaip kryžkelė tarp fantazijos ir realybės, tarp individualumo ir bendruomenės, tarp galimybių ir jų ribų. Varomoji spektaklio jėga yra poetinis gyvenimo impulsas, fizinis akrobatų meistriškumas ir humoras – ne tik nerūpestingas, bet ir prasmingas.
Patekti į mūsų Cirkopolį – reiškia atsipalaiduoti ir leisti sau turėti didelių vilčių“, – sakė trupės meno vadovas ir režisierius J.Painchaud.

Daugiau nei pramoga

Scenografas Robertas Massicotte’as nukelia žiūrovus į paprastą, tačiau išgalvotą mechanizmų pasaulį. Šiame niūriame ir įspūdingame mieste milžiniški tamsūs krumpliniai įrankiai simbolizuoja mechanizmą, gniuždantį individualumą. Cirkopoliui plečiantis 12 akrobatų nepaklūsta visa apimančiai tamsai ir drąsiai, naudodamiesi fantazija, muzika ir humoru, nugali rutiną. Patekę į šou, žiūrovai neatsiejamai tampa šio miesto dalimi – jie jaučia, kvėpuoja, girdi ir išgyvena su trupės artistais.

„Yra kur kas rimtesnių pasirodymų nei „Cirkopolis“, bet galiu lažintis, kad ne tokių įspūdingų“, – rašė „The New York Times“. „Cirkopolis“ yra stebuklas. To buvo galima tikėtis, žinant, kad pasirodymas sukurtas „Cirque Éloize“ trupės“, – teigė „Montreal Gazette“.

„Kruopščiai sukurta choreografija išryškina menininkų meistriškumą. Šokis ir plastika dominavo per visą pasirodymą. Dar niekada valandos su puse spektaklis nesibaigė taip greitai“, –  taip atsiliepė suomių leidinys „Demokraatti“.

„Tai kur kas daugiau, nei paprasta pramoga“, – tvirtino vokiečių laikraštis „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

„Tai iš tiesų daugiau nei spektaklis – visai kitoks mąstymas, kita perspektyva, neginčijama naujovė.
„Cirkopolis“ išbudina visus jutimus, iki šiol vaikščiojome lyg apakę“, – rašė belgų „Le Soir Magazine“.

„Cirque Éloize“ spektakliu „Cirkopolis“ savo gastroles Lietuvoje užbaigs Klaipėdoje, „Švyturio“ arenoje, lapkričio 22 d. 20 val. Bilietus platina „Bilietai.lt“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių