Skulptūrų parko 40-mečiui – paroda ir seminaras

  • Teksto dydis:

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose penktadienį 18 val. bus atidaryta 5-oji respublikinė paroda „Mažoji plastika“, o 12 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje vyks seminaras. Abu renginiai skirti Klaipėdos skulptūrų parko 40-mečiui ir reflektuos jo istoriją.

Istorinė retrospektyva

Parodos ekspoziciją sudarys dvi dalys: Smiltynės granito kalimo simpoziumų istorinė retrospektyva (kuratorė Sondra Simanaitienė) ir šiuolaikinės mažosios plastikos paroda (kuratorius Saulius Bertulis).

Istorinės retrospektyvos ekspozicija pristatys iš muziejų fondų ir asmeninių archyvų surinktus mažosios plastikos darbus, sukurtus ta pačia tema, kaip ir parko skulptūros. Bus galima susipažinti su parko kūrimo procesu žvelgiant į iš skirtingų medžiagų – gipso, plastilino, vaško – padarytus modelius, asmeninius daiktus iš skulptorių archyvų: keistas, tačiau tarybiniais laikais buvusias „deficitinėmis“ dovanas, pavyzdžiui, radiją „Spidola 23-1“, dirbtinės odos diplomatą ar auksinį laikroduką „Čaika“. Parodos turinį papildys skulptorių darbo įrankiai, nuotraukų retrospektyva, Skulptūrų parko 3D videomontažas, archyvinė skulptoriaus J.G.Ruzgo filmuota medžiaga bei dokumentinis filmas apie pirmą Smiltynės granito simpoziumą „14 akmenų Neptūnui“.

Vienijimo procesas

Istorinė Smiltynės granito simpoziumų retrospektyva formuojama kaip įdomi 8–9 dešimtmečių meninė raiška, kurios pasekmė – Klaipėdos skulptūrų parkas – per 40 metų sulaukė skirtingų vertinimų.

Mat jis buvo įkurtas ant sunaikintų Senųjų miesto kapinių. Šis faktas sukėlė daugybę kontroversiškų opozicinių reakcijų ir suformavo skirtingas barikadas – skulptoriai prieš kapinių paveldo saugotojus.

Nuo 2005 m. Skulptūrų parko ekspozicija besirūpinantis Mažosios Lietuvos istorijos muziejus ėmėsi misijos formuoti parko kaip dviejų istoriškai reikšmingų tapatybių – Senųjų miesto kapinių ir Modernios skulptūros galerijos – vienijimo procesą.

Plastikos tendencijos

Antroji parodos dalis, skirta šiuolaikinės mažosios plastikos ekspozicijai, supažindina visuomenę su šiuo metu Lietuvoje vyraujančiomis mažosios plastikos tendencijomis, kryptimis bei naujovėmis. 45 dailininkai, kuriantys mažosios plastikos formas, atstovaujantys skirtingoms kartoms bei mokykloms, parodoje eksponuoja per 80 savo kūrinių.

Kūrėjai, įgiję įvairių šiuolaikinio meno patirčių, jas savaip interpretuodami, dabartinei mažajai plastikai suteikė naują meninę išraišką. Mažosios skulptūros formos, sukurtos naudojant skirtingas medžiagas bei atlikimo galimybes, tapo įvairesnės, laisvesnės, kelia netikėtumo įspūdį, atskleidžia autoriaus minties prasmę, stilistiką ir estetinį turinio krūvį. Išradingais darbais džiugina jaunieji dailininkai, suteikiantys daug vilčių šiai dailės sričiai klestėti ir tobulėti.

Plati amplitudė

Parodoje eksponuojamų darbų amplitudė – nuo tradicinių bronzinių, medinių formų iki eksperimentų su stiklu, emaliu, buities daiktais bei kitomis mažiau tradicinėmis meninės raiškos priemonėmis.

Žiūrovų kontaktas su mažosios plastikos kūriniais yra labai artimas, todėl greta idėjos ir medžiagos mažojoje plastikoje labai svarbi ir atlikimo precizika. Šiuolaikinės mažosios plastikos ekspozicijos visuma leidžia lyginti, gretinti, atsirinkti, atmesti, atskleidžia, kokią plačią mažosios skulptūros sampratą demonstruoja kūrėjai.

Paroda KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) veiks iki lapkričio 12 d.

Muziejuje – seminaras

Prieš parodos atidarymą Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2) vyks seminaras, kuriame bus pristatytas Klaipėdos skulptūrų parkas kaip įsimintinai svarbus Lietuvos dailės istorijos puslapis.

Pranešimus skaitys menotyrininkė doc. dr. Ramutė Rachlevičiūtė, skulptorius Kęstutis Musteikis, ilgametis Klaipėdos miesto architektas Adomas Skiezgelas papasakos, kaip buvo organizuojami simpoziumai, architektai pristatys baigiamą parengti parko sutvarkymo projektą, vyks diskusijos.

Renginių, skirtų Klaipėdos skulptūrų parko 40-mečiui paminėti, organizatoriai – Mažosios Lietuvos istorijos muziejus ir Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyrius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nemalonu skaityti

nemalonu skaityti portretas
Reikia ne švęsti taip vadinamo skulptūrų parko 40-metį, o gedėti prieš 40 metų sunaikintų kapinių su iškiliausių krašto žmonių kapais. Tai mankurtizmas.

Vytautas L.

Vytautas L. portretas
JOKS čia skulptūrų parkas! Nėra ir nebuvo jokio sprendimo ar nutarimo.Čia yra Senosios Miesto Kapinės. Dabar - jau buvusios...Išdraskytos,išvartytos,iškasinėtos,išniokotos...Čia palaidoti buvę tūkstančiai Klaipėdos ( ir buvusio Mėmelio) gyventojų :darbininkai,valdininkai,mokytojai,uostininkai,kunigai,inžinieriai,kariai,prekybininkai ir t.t. - iki miesto Burmistrų ir pan.Čia ilsisi Žmonių kauleliai...Todėl ir dabarties žmonės apleistas miesto kapines yra mėgine vadinti Ramybės parku...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių