Šeimos projektas – mėgaujantis kūryba

Pasiūlymas ieškantiems meninių įspūdžių ir atokvėpio gamtoje: Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Girulių filialo–bendruomenės namų galerijoje (Šlaito g. 10A) atidaryta žinomos uostamiesčio menininkų šeimos – Irminos ir Virginijaus Viningų – tapybos paroda „Trisdešimt +“.

Tapo savo įspūdžius

Anot autorių, ši paroda brendo jau seniai. „Trys dešimtys bendro gyvenimo metų – puiki proga. Be to, taip atsisveikiname su Girulių bendruomene. Čia daugelį metų gyvenome”, – sakė Virginijus, su šeima išsikraustantis į naujus namus.

Šviesioje, jaukioje erdvėje eksponuojama 14 darbų – devyni V.Viningo, penki – I.Viningienės. Pirmas įspūdis – braižas lyg ir panašus, bet skiriasi koloritas ir tematika. Virginijaus teigimu, tam tikro supanašėjimo išvengti sunku, kai 30 metų esi kartu ne tik gyvenime, bet ir kūryboje.

„Aš temų specialiai nesirenku. Dažniausiai tai būna įspūdis. Taip atsirado ir ciklas „Džiazas” – kartu su džiazo festivaliu ir nuolat muzikuojančiais sūnumis. O vėliau – „Boksininkai”, „Balerinos”... Dabar gal imsiuosi beždžionių, kurios padarė įspūdį kelionėje po Kiniją. Eskizų pridariau, prisifotografavau... Jau ir paveikslą vieną nutapiau – „Mėlyna beždžionė”, – pasakojo tapytojas.

Dar viskas prieš akis

„Man renkantis temą labiau rūpi konkretūs žmonės, – teigė Irmina. – Savo darbais norisi padaryti ką nors gera. Iki šiol piešiau gėles, vaikus, bet tebesu ieškojimo kelyje. Visai galimas dalykas, kad, pavyzdžiui, imsiuosi abstrakcijų.”

„Na jau ne, – paprieštaravo žmonai Virginijus. – Geriau išbandyk peizažą.”

„Kad ir ką tapyčiau – tiesiog džiaugiuosi, mėgaujuosi kūryba. Ramiai tapau, kas man patinka, ir žinau – kam nors tai tikrai bus gražu, ką nors padarysiu laimingą. Man dar viskas prieš akis“, – įsitikinusi Irmina.

Dar vienas rimtas Viningų šeimos projektas – trys suaugę sūnūs ir du anūkai. Paradoksalu, bet nė vienas iš vaikų nepasuko tėvų pėdomis – į dailę. Vyresnieji Adomas ir Mykolas rinkosi muziką. Jaunėlis Jurgis šiek tiek bandė tapyti, Klaipėdoje garsėjo ir kaip perspektyvus jaunasis poetas, bet šiuo metu studijuoja filosofiją.

Dailės spąstuose

O kaip abu tėvai atsidūrė dailės spąstuose? Virginijus sako piešęs visada, bet grįžęs iš tarnybos armijoje ir pasidarbavęs statybose, suprato, kad statybininku nebus ir įstojo į Vilniaus dailės akademiją (VDA).

Irmina bandė jėgas kaip rūbų dizainerė, 1978–1982 m. VDA Telšių fakultete studijavo rūbų dizaino specialybę. Bet vėliau visą savo laiką skyrė šeimai ir tik 2007–2011 m. Klaipėdos universitete baigė dailės studijas.

Paroda „Trisdešimt+” džiaugiasi abu jos autoriai. Į atidarymą susirinko būrys jų kūrybos gerbėjų, skambėjo gitara ir Irminos eilės.

„Ką galiu pasakyti apie parodą? – perklausė Virginijus. – Jeigu dailininkas apie parodą ar paveikslą dar turi kalbėti – tai jau bėda. Pagrindiniai vertintojai yra žiūrovai. Svarbiausia jų emocijos, kurias sukelia (arba jų nesukelia) dailininko kūryba. Todėl tiesiog ateikite ir pamatysite patys.”

Bendro gyvenimo 30-metį švenčiančios tapytojų šeimos kūrybos paroda Giruliuose veiks iki rugpjūčio 24-osios. Ją aplankyti galima I–VI nuo 10 iki 18 val.

 


Šiame straipsnyje: parodaKlaipėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių