Savaitgalį Palanga judės linijinių šokių ritmu

"Labiausiai linijiniai šokiai mane sužavėjo tuo, kad juos gali šokti visa šeima – ir mama, ir tėtis, ir vaikai, ir močiutė", – sako Kantri ir linijinių šokių asociacijos prezidentė Renata Janušonienė. Ji žada, kad šį savaitgalį Palangą užplūs Lietuvos ir užsienio šalių linijinių šokių entuziastai.

Gerasis virusas plinta

"Prieš keturiolika metų pamačiau juos šokant Latvijoje ir labai susižavėjau. Esu choreografė pedagogė, dirbu su vaikais. Man buvo nauja, kad ir vaikai, ir mamos gali šokti drauge. Aš taip ir padariau – įtraukiau į šokius savo mokinių mamas. Žmonės sustoja į bendras linijas ir juda, bendruomeniškumo pojūtis labai įtraukia", – tikina R.Janušonienė, kuri yra ir šokių mokyklos linedance.lt vadovė.

Pasak profesionalios trenerės, lietuviai labai mėgsta linijinius šokius. 2009 m. agentūra "Factum" užregistravo rekordą – Palangoje vienu metu šoko 1 569 šokėjai iš daugiau nei 40 Lietuvos miestų, taip pat šokėjai iš Latvijos, Estijos ir Norvegijos. 2010-ųjų festivalyje dalyvavo jau daugiau kaip 2 000 šokėjų.

"Kasmet keliaujame į Palangą ir kasmet festivalyje sulaukiame beveik 2 tūkst. šokėjų. Nuostabu, kad matome naujų šokėjų iš rajonų, net mažiausių Lietuvos miestelių. Moterims, kurios yra didžiausios linijinių šokių entuziastės, reikalingi tokie sambūriai. Šokio virusas tikrai plinta", – šypsosi R.Janušonienė, kuri drauge su Rūta Židžiūniene organizuojanti šį savaitgalį  Palangoje vykstantį XIII linijinių šokių festivalį "Draugystės tiltas". 

Tarp linijinių šokių gerbėjų pasitaiko ir vyrų, tačiau jų gerokai mažiau. "Vyrams pritrūksta kantrybės, jie įpratę poroje vadovauti, o čia yra daug skirtingų šokių stilių, šokame pagal įvairią muziką, kuri tuo metu populiariausia pasaulio radijo stotyse. Jiems reikia pastangų, kad galėtų išmokti naują žingsnelį. Tačiau nėra taip blogai – turime ir šokių klubų vadovų vyrų", – džiaugiasi R.Janušonienė.

Išaugo iš gatvės šokių lygio

Jei pradedantysis kartą per savaitę lanko šokių pamokas, jam pakanka dviejų trijų mėnesių, kad pramoktų žingsnelius, tikina R.Janušonienė. "Rugsėjį visiems Lietuvos šokių ir kūno kultūros mokytojams duodame programą. Praėjusį rugsėjį davėme dešimties šokių programą, pagal kurią ir šį savaitgalį šoksime Palangoje. Programą sudarome taip, kad būtų įdomu šokti ir pradedantiesiems, ir šokantiesiems jau keturiolika metų. O tokių grupių tikrai yra. Šokame ir Lotynų Amerikos šokius, ir valsą, ir airišką šokį – didelė stilių įvairovė", – dalijasi festivalio organizatorė.

Šiuo metu populiariausias yra Edo Sheerano kūrinys "Perfect", o šokis, sukurtas pagal šią dainą, pernai laimėjo "Crystal Boot" (liet. "Krištolinės kurpaitės") apdovanojimą.

Tai yra vienintelė šokių sritis, kuri apima visus šokių stilius ir labai įvairią muziką. Šokius Lietuvos treneriai renkasi ir kuria sekdami Anglijos žurnalą "Line Dance Magazine", kuris renka populiariausią metų šokį.

"Šiuo metu populiariausias yra Edo Sheerano kūrinys "Perfect", o šokis, sukurtas pagal šią dainą, pernai laimėjo "Crystal Boot" (liet. "Krištolinės kurpaitės") apdovanojimą", – pasakoja R.Janušonienė.

Lietuviai šokėjai keliauja po Europos šalis, draugauja su kitų šalių linijinių šokių kolektyvais ir treneriais, juos kviečiasi į Lietuvą ir organizuoja seminarus.

"Tiesą sakant, mes jau šiek tiek išaugome iš gatvės šokių lygio, nes daug metų šokančios moterys jau nori varžytis tarpusavyje, kuri gražiau šoka. Todėl šeštadienį Palangoje iš pradžių šoksime gatvėje, o vakare rinksimės į Sporto rūmus, kur vyks varžybos. Jose rungsis ir pavieniai šokėjai, ir grupės", – atskleidžia festivalio programą R.Janušonienė.

Ištakos – kantri šokiai

Linijiniai šokiai šokami be poros, o tai labai svarbu tiems, kurie nori šokti, tačiau nesiryžta, nes neturi partnerio. Jie turi išskirtinę kategoriją, kurioje varžosi šeimos. "Šoka tėtis, mama ir dukrytės. Yra tokia grupė, kurioje šoka keturios pusseserės. Žavingas reginys, ypatinga atmosfera. Linijiniai šokiai suteikia labai daug džiaugsmo, nes jie suburia ir šeimas, ir komandas – tu ne tik vienas sau šoki", – tikina trenerė.

Linijiniai šokiai pasižymi labai paprastais žingsneliais – tai gali būti visiems pažįstamos salsos ar čia čia čia žingsneliai su įvairiais papildomais elementais. Šie šokiai atkeliavo iš JAV.

"Johnas Travolta juos išpopuliarino kino filme "Karštinė". Visi sustodavo linijomis ir pagal kantri muziką tuo pačiu žingsneliu judėdavo ir į kairę, ir į dešinę – tiesiog trepsėdavo vienu ritmu. Taip žmonės šoko baruose, avėdami kaubojiškais batais. Ir šiandien varžybose jie kartais privalomi", – primena ištakas R.Janušonienė.

Tituluočiausia šokėja

Kaunietė Rolanda Mažeivienė – dar viena linijinių šokių entuziastė, ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje tituluota šokėja. Ji, kaip ir R.Janušonienė, šiuos šokius praktikuoja jau keturiolika metų. Šiandien moteris ruošiasi dar vienam konkursui, kuris liepą vyks Vokietijoje.

"2000 m. pradžioje "Kauno ponios" rinkimų dalyvės įsteigė asociaciją "Damų klubas Par Occasion". Į tą klubą įstojau 2004 m., ir tada klubo moterys sugalvojo, kad reikia lankyti linijinius šokius. Lietuvoje tai buvo naujiena. Sužinojome apie varžybas Vilniuje. Nuvažiavusios grožėjomės: įvairaus amžiaus moterys ir vaikai šoko, kaip mes tada įsivaizdavome, pramoginius šokius, tačiau po vieną. Ir suknelės, ir muzika išties priminė pramoginių šokių konkursą. Tada pradėjau ieškoti variantų, kur būtų galima važiuoti į konkursus ir dalyvauti juose. Prisijungiau prie kolektyvo "Viena linija", kuris ruošė moteris varžyboms ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje", – prisimena R.Mažeivienė.

Šiandien 58-erių šokio aistruolė vardija apdovanojimus, kuriuos sunku suskaičiuoti. "Esu Europos, Baltijos šalių, Ispanijos, dukart Prancūzijos, Danijos šalių čempionė, pasaulio vicečempionė. Mylimiausias mano čempionatas vyksta Italijoje, Milane. Tris kartus esu jame dalyvavusi, tris kartus ir laimėjau. Turbūt italų temperamentas man yra labai priimtinas", – šypsosi linijinių šokių entuziastė.

Atgaiva po darbų

R.Mažeivienė nuo vaikystės labai mėgo baletą. "Kadaise močiutė iš užuolaidinio audinio siūdavo pūstus sijonėlius, o aš šokdavau baletą pagal bet kokią muziką. "Gulbių ežeras" buvo mano mėgstamiausias. Galbūt šie prisiminimai mane paskatino pasirinkti linijinius šokius. Man patinka jų įvairiapusiškumas, patinka smagiai leisti laiką su bendraminčiais. Po varžybų vyksta vakarėliai, groja muzika, žmonės iš skirtingų šalių šoka pagal tuos pačius žingsnelius. Tas bendrumo jausmas yra nuostabus", – pasakoja kaunietė.

"Mes šokame ir pagal populiariausią muziką – tai taip pat labai užveda. Būna, eini "Akropolyje" ir girdi dainą, nuo kurios kojos pačios kilnojasi", – šypsosi jaunatviška moteris.

R.Mažeivienė prieš trejus metus sumanė rengti linijinių šokių varžybas ir Kaune, nes kituose Lietuvos miestuose jos jau vykdavo. "Iš tiesų labiausiai norėjau, kad mane šokančią pamatytų mama, ji didžiausia mano gerbėja. Šiemet Lietuvos čempionatas vyks Garliavos kultūros centre gruodžio 2-ąją. Labai kviečiu visus susipažinti, pamatyti, kokia bendruomenė iš visos Lietuvos šoka", – sako laurus skinanti šokėja.

R.Mažeivienė kasdien kimba į itin rimtas pareigas – ji yra įmonių bankroto administratorė. "Dirbti būtina, nes šokiai – gana brangus pomėgis. Suknelės, kelionės ir dalyvių mokestis varžybose kainuoja. Mano darbas teisinis, todėl šokiai man yra tikra atgaiva – visos problemos iš galvos išgaruoja", – atvirauja ji.

Pozityvumu užkrečiančios kaunietės artimieji juokauja, kad jiems jau pabodo pirmos vietos, kurias ji nuolat laimi. "Nei sūnus, nei dukra nešoka, bet anūkė yra labai puiki ir lanksti šokėja, todėl aš labai viliuosi, kad ji perims iš manęs estafetę", – sako R.Mažeivienė.

Nusidažys vėliavos spalvomis

Tarptautinis linijinių šokių festivalis "Draugystės tiltas" pirmą kartą suorganizuotas 2006 m. Tada jame dalyvavo 250 dalyvių.

Numatoma, kad šį savaitgalį Palangoje vyksiantis tradicinis festivalis suburs apie 2 tūkst. linijinio šokio entuziastų.

Festivalyje dalyvaus ir Lietuvos, ir užsienio šokėjai – suaugusieji ir vaikai.

Šiemet festivalis "Draugystės tiltas" skirtas Lietuvos šimtmečiui paminėti. Šia proga dalyviai bus pasipuošę trijų spalvų drabužiais – Palanga nusidažys geltonai, žaliai ir raudonai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO portretas
D.GRYBĘ - MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!

Šančių bebenčiukas

Šančių bebenčiukas portretas
Puikus straipsnis , paprastas ir aiškus , puiki ir Rolanda , jinai straipsnelio dvasia ir vinis , sėkmės visiems ir šokantiems ir niurzgantiems ant šokėju , chebryte , reikia judėti , o šokis tai suteikia , tiek judesį , tiek emocija , kad tik Dievas suteiktu Rolandai ir jos pasekėjams energijos ir noro dirbti šia kryptimi !

Košmaras

Košmaras portretas
Kas čia? Mirštančio sienlaikraščio konvulsijos? "Klaipėda", "Klaipėda", štai kaip tave nuvarė visokio plauko nekilnojamojo turo vystytojai! O buvai tokia galinga ir svarbi! Štai kas atsitinka su žiniasklaida, kai ji pakliūva į letenas visokio plauko emdžiboltikams, hermio berniukams ir kitiems oligofrenams oligarchams! Subinės, pasmirdėliai! Lenktynininkai, lenktynininkės ir lenkai!
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių