„Salve Musica“: NIKO šviesos spindės sumanymų drąsa ir žadins širdis

  • Teksto dydis:

Ar esate pasiruošę muzikinėms provokacijoms? Ar esate klausęsi NIKO koncerto? Jei ne – tai nedelskite, jei taip – tai suskubkite! Kitą savaitę Klaipėdos koncertų salės festivalyje „Salve Musica“ Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO) žavės ir provokuos koncertine programa „NIKO – Šviesos“.

Lygiai prieš dešimtmetį įkurto kolektyvo meno vadovas ir dirigentas – šalies bei tarptautinių konkursų laureatas, kompozitorius Gediminas Gelgotas. Orkestro branduolį sudaro šeši jauni, talentingi ir profesionalūs stygininkai, daugelio tarptautinių konkursų laureatai. NIKO jau koncertavo daugelyje Europos šalių, taip pat Jungtinėse Amerikos Valstijose. Nuo 2012 m. NIKO reziduoja Vilniaus miesto rotušėje, o 2015 m. jis debiutavo garsiojoje Leipcigo „Gewandhaus“ salėje bei atidarė prestižinį „Vilniaus festivalį“.

Muzikavimo džiaugsmas, originalumas, drąsa ir išskirtinė atlikimo kokybė – visi šie žodžiai tinka iššūkius mėgstančiam kolektyvui apibūdinti. Manantieji, kad moderni klasikinė muzika yra kažkas nesuprantamo ar nuobodaus, išgirdę NIKO atliekamus kūrinius, tikėtina, pakeis savo nuomonę ir taps tikrais tokios muzikos entuziastais. Atlikdamas kūrinius mintinai, sujungdamas populiariosios ir klasikinės muzikos idiomas su netradicinėmis styginių instrumentų grojimo technikomis, į pasirodymą įtraukdamas dainavimą ar minimalistinę choreografiją, šis orkestras sukuria stulbinamą patirtį. Efektas – užburiantis, rezultatas – patrauklus įvairaus amžiaus ir skonio publikai.

Inovacijas mene vertinanti Norvegijos publika šiemet festivalyje „Festspillene i Elverum” vykusį lietuvių pasirodymą palydėjo griausmingais plojimais. „Tai buvo nauja, netradicinė kamerinė muzika ir... o Dieve, kokia puiki (cool) ji buvo! Tai yra muzika, atspindinti mūsų laiką ir pajėgi kreiptis į kur kas platesnę auditoriją“, – rašė Norvegijos dienraštis „Hamar Arbeiderblat”. Pasak jo, „šie išskirtinai profesionalūs muzikantai absoliučiai pasineria į minimalistinės muzikos pasaulį“. Jie „tiesiog apstulbino publiką ir suteikė nepaprastai gražių išgyvenimų“.

Į Klaipėdos koncertų salės rengiamą festivalį „Salve Musica“ NIKO sugrįš su programa „NIKO – Šviesos“. Joje skambės energija užburianti šiuolaikinė Antonio Vivaldi keturių koncertų smuikui ir orkestrui ciklo „Metų laikai“ rekompozicija, kurią padarė Maxas Richteris. Pernai NIKO atliko tik dalį, o dabar parengė visą ciklą.

Pasak atlikėjų, programos „vinis“ šį kartą bus pirmasis minimalistinis kūrinys – žymaus amerikiečių kūrėjo Terry Riley kompozicija „In C”. NIKO pasiruošęs užhipnotizuoti publiką įspūdinga ir nauja šio kūrinio interpretacija. Pats kompozitorius laiške G.Gelgotui ir NIKO rašė: „Tu turi labai unikalų ir įtikinantį kompozicinį balsą. O tai, ką darote su NI&Co, yra iš tiesų efektinga. Man patinka, kad atlikėjai groja mintinai. Man patinka jūsų muzikantų jautrus vibrato ir dėmesys garso grynumui.“ Šis garsaus kompozitoriaus įvertinimas atvėrė duris tolesnei G.Gelgoto ir jo orkestro sėkmei.

NIKO pasirodymą gruodžio 7-osios vakarą užbaigs paties G.Gelgoto muzika, kurios atlikimui šis orkestras ir buvo įkurtas. Koncerto pradžia – 18.30 val.

Savo knygoje „Gettin' Closer” G.Gelgotas rašė: „Aš niekada nesijaučiau artimas racionaliai orientuotam menui. <…> Esu tikras, tie, kurie klauso mano muzikos ar dirba drauge, žino mano polinkį į muziką, kuri ne tik domina savo struktūra ir koncepcija, bet ir kokiu nors būdu žadina klausytojų širdis.“


Šiame straipsnyje: NIKOkoncertasKlaipėdaorkestras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių