Rūtų galerijoje atidaroma paroda primins tapytoją L. J. Jankų

  • Teksto dydis:

Uostamiesčio Rūtų galerijoje penktadienį 17.30 val. atidaroma dailininko, Klaipėdos universiteto Dailės katedros įkūrėjo ir ilgamečio vedėjo Lino Julijono Jankaus (1946–2014) tapybos darbų paroda „Akistata su gamta“.

Šio autoriaus darbų nebėra galerijose, liko tik privačiose kolekcijose ir muziejuose, todėl tai puiki proga pamatyti bent dalelę jo kūrybinio palikimo ir prisiminti talentingą Klaipėdos miesto dailininką. L.J.Jankus nuo 1970 m. dalyvavo parodose Lietuvoje ir užsienyje, nutapė daugiau nei 1 000 drobių, individualias parodas surengė Vilniuje, Klaipėdoje, Plungėje.

L.J.Jankus gimė Priekulėje 1946 m. birželio 29-ąją, tą pačią dieną kaip ir Justinas Vienožinskis, ir tuo labai didžiavosi. Dar vaikas būdamas sau užsibrėžė: „Kai užaugsiu, būsiu arba dailininkas arba jūreivis.“ Svajonė lyg ir pildėsi: tapo dailininku, o ir pasaulio matė skrosdamas bangas su Lietuvos dailininkų sąjungos jūrine jachta „Dailė“.

Pirmas tapybos pamokas gavo iš motinos. Jo žodžiai – „Žiūrėk, juk tos pačios spalvos yra natiurmorto rusvai žaliame ąsotyje ir obuolyje, paberk spalvas ir susirink jas, apibendrink ir išskirk“ – tapo pagrindiniais ir esminiais dailininko tapybos elementais ir net tikslais. Vienas iš pirmųjų mokytojų buvo profesorius Antanas Žmuidzinavičius. Vėliau jaunuolis įsigudrino per atostogas lankytis Vilniuje, tuomečiame Dailės institute, kur gipsinės galvos piešimo subtilybių vakarais mokė instituto studentai. Taip ir pasiruošė stojamiesiems egzaminams į institutą. 1964-aisiais baigusį Priekūlės vidurinę mokyklą ir įstojusį į Dailės institutą (dabar Vilniaus dailės akademija) jį tapybos mokė Algirdas Petrulis.

Dailininkas teigė, kad jį kaip menininką formavo tėvas, mokytojas Stanislovas Jankus, tapytojas A.Petrulis, rašytojas Viktoras Katilius. Jie būsimą dailininką globojo ir „lipdė“. 1969-aisiais jis baigė Dailės institutą, apsigindamas diplominį darbą „Drevernos prieplauka“. Drevernos motyvas persmelkė visą tapytojo kūrybą. Pirmąją personalinę parodą jis surengė 1976 m. Vilniuje, Dailės fondo salone, tais pačiais metais buvo priimtas į Lietuvos dailininkų sąjungą.

Tapyboje dailininkas pirmenybę teikė spalvai, tonąui raiškos aiškumui, viskam, kas sutelkta judesyje. O peizažas L.J.Jankui buvo motyvas, akistata su gamta: „Motyve ieškau dalelytės savęs, rakto, kuriuo galėčiau groti. Atrodo, raktą randi tame ar kitame motyve, bandai kažką užčiuopti, kažkur dingsti amžinybėje, ir vėl – realybė. Pastebi, kad esi bejėgis kažką daugiau padaryti. Kūryba – tai procesas, dėl ko kuriama, viskas yra dėl jo.“

L.J.Jankaus tapybos paroda „Akistata su gamta“ Rūtų galerijoje (Danės g. 9) vyks iki 2017 m. sausio 18 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Atsiprašau, komentavo Zenonas Priekuliškis, o ne anonimas.

Anonimas

Anonimas portretas
Su a.a. Linu Jankumi, buvau asmeniškai pažįstamas. Jo viena blogybė, kad neklausė manęs ir per vėlai metė rūkyti. Paklausė bet per vėlai.Porą savaičių prieš mirtį, aptarinėjome jo šeimos problemas mamo sodyboje. Linai, tavo nuoširdumas priekuliečiams ir tavo draugams liks įsimintinamas amžiams.. Jūratei, neliūdėk,Tu neviena. Zenonas. Mano tel . 8 662 33770.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių