Rugsėjis į Palangos Birutės parką pasibels istoriją menančiais laiškais

  • Teksto dydis:

Pakvipus rudeniu Palangos Birutės parkas pakvies į tradicinį renginį – rugsėjo 3 d. išpuoselėtame parke vyks Birutės parko diena.

Birutės parko diena – tradicinis, jau vienuoliktasis renginys, duodantis startą rudens sezono šventėms Palangoje. Kasmet šio renginio metu, pasirinkus vis kitą temą, naujai atskleidžiamas Birutės parko grožis, o kartu lankytojai skatinami prisiminti kurorto istoriją, su Palanga susijusius literatūrinius ar kitokius įvykius ir tiesiog jaukiai praleisti laiką jaukioje Birutės parko aplinkoje.

Kiekvienais metais Birutės parko dienos tema skiriama išskirtinai Palangai – pačiam parkui, čia esantiems lankytiniems objektams, kurorte gyvenusiems ar kūrusiems menininkams. Šiemetinės Birutės parko dienos tema – laiškai.

Kodėl pasirinkta būtent tokia tema, paaiškino šio renginio sumanytoja ir režisierė, Palangos kultūros ir jaunimo centro renginių režisierė Aušra Latonienė. „Man į atmintį yra įstigęs buvusio ilgamečio Botanikos parko direktoriaus Antano Sebecko pastebėjimas, kad Palangos Birutės parkas yra vienintelis parkas Lietuvoje, kuris ribojasi su jūra. O galvojant apie jūrą, iškyla mintis apie butelį su laišku-žinute jame. Taip ir išsirutuliojo šiųmetės Birutės parko dienos tema“, – kalbėjo A. Latonienė.

Tad pirmąjį rugsėjo savaitgalį Palangos Birutės parkas pasidabins laiškais – vieni jų atsispindės parko erdves puošiančiose floristinėse kompozicijose, kiti – Birutės Mar režisuotame spektaklyje „Jis ir Ji“, pastatytame pagal rašytojo Jono Biliūno ir jo žmonos Julijos laiškus. „Be abejonės, bus pristatomi ir žymių žmonių laiškai, rašyti iš Palangos ir apie Palangą. Kalbėsime apie laiškus, kuriuos iš Palangos rašė Maironis, parko architekto Eduardo Fransua Andrė laiškus grafams Tiškevičiams ir kitus įdomius, Palangą apibūdinančius ar Palangos istoriją atspindinčius laiškus. Lankytojia ir patys galės parašyti laišką. Vėliau visi klausysimės Palangos orkestro atliekamos muzikos – parko rotondoje skambės jau paskutinysis šiais metais „Dūdų vasaros“ koncertas“, – sakė A.Latonienė.

Birutės parko diena – renginys gamtos apsuptyje, kurio metu parko lankytojai gali ne tik pasigrožėti žaliąsias erdves puošiančiomis floristinėmis kopozicijomis, bet ir pasigėrėti menine programa, sužinoti ką nors nauja apie Birutės parką, Palangos kurortą bei kurorto istoriją.

Palangos Birutės parko diena kasmet minima pirmąjį rugsėjo savaitgalį.

Birutės parko dienos programa

Rugsėjo 3 d.

LAIŠKAI

14 val. - istorijos valanda „Iš parko kūrėjų susirašinėjimo“. Gintaro muziejus.                                                                       

15 val. – Pašto alėjos „Laiškai iš Palangos“ atidarymas (Centrinis parko takas):

• Laiškai iš praeities

• Laiškai iš dabarties

• Laiškai iš ateities                                                                                          

17 val. – spektaklis „Jis ir Ji“ ( pagal J.Biliūno ir J.Janulaitytės-Biliūnienės laiškus). Režisierė Birutė Mar. Gintaro muziejus.

18.30 val. – Palangos orkestro  muzikos laiškas. Rotonda.

Laiškus  Palangai kūrė menininkai  E. ir G. Ačai, J. Ir Č.Gudžiai


Šiame straipsnyje: PalangaBirutės parkasšventė

NAUJAUSI KOMENTARAI

GAL JAU BUS GALIMA VAIKIŠČOTI IR PRIE NAUJOJO TVENKINIO?

GAL JAU BUS GALIMA VAIKIŠČOTI IR PRIE NAUJOJO TVENKINIO?  portretas
Visą vasarą per lietų, norėdami patekti į tyliąją ir pačią gražiausią parko dalį, žmonės turėjo daryti milžinišką lanką per purvynus pakraščių keliukais. Ciniški barbarai užsitvėrė pusė parko praėjimo - DU TAKKUS!!!- tvoromis ir darė ten monkės bizniuką. Tos tvoros taip ir nenuimtos šiandien. Reikia paskelbti 2016 metus IŠNIEKINTO BIRUTĖS PARKO METAIS.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių