Romantiškosios „Nakties serenados“ Palangoje pradeda 46-ąjį sezoną

  • Teksto dydis:

Vienoje gražiausių pajūrio vietų, Palangos gintaro muziejuje, rugpjūčio pradžioje įvyks „Nakties serenadų“ festivalio 46-ojo sezono keturi koncertai.

Tai ypatingą nuotaiką skleidžiančių renginių ciklas, suartinantis klasikinės muzikos atlikėjus ir klausytojus. Lietuvos nacionalinė filharmonija šį unikalų Lietuvos kamerinio orkestro (LKO) koncertų ciklą Palangos gintaro muziejuje rengia nuo 1971-ųjų, kasmet vasaros vakarais klausytojai kviečiami gėrėtis muzika atvirame ore.   

XIX a. pabaigoje šalia Baltijos jūros pastatytos neoklasicistinio stiliaus grafų Tiškevičių rezidencijos ir garsaus kraštovaizdžio architekto Édouardo François André suprojektuoto parko romantiška aplinka nuostabiai dera su rūmų terasoje skambančia gracinga klasika ir vilioja ne tik pajūrio poilsiautojus, bet ir žymius muzikos atlikėjus.

Per 46 metus „Nakties serenadų“ scenoje su Lietuvos kameriniu orkestru koncertavo daugybė iškilių Lietuvos ir užsienio menininkų: smuikininkai Gidonas Kremeris, Sergejus Krylovas, Olegas Kaganas, Tatjana Grindenko, Susanna Yoko Henkel ir Vilhelmas Čepinskis; altininkas Maksimas Rysanovas; violončelininkai Natalija Gutman, Karina Georgian, Markas Drobinskis, Vytautas Sondeckis, Denisas Šapovalovas; fleitininkė Sefika Kutluer; klarnetininkas Eddy Vanoosthuyse’as, trimitininkas Andrejus Kavalinskis bei kiti.

Plačiai išgarsėjusį renginį inicijavo pagrindinio „Nakties serenadų“ atlikėjo – LKO vadovas ir dirigentas prof. Saulius Sondeckis. Drauge kurtas muzikos vasarų Palangoje tradicijas šiandien orkestras puoselėja su nauju meno vadovu ir dirigentu, smuikininku Sergejumi Krylovu, kuris pagarbą tradicijoms derina su novatoriškais sprendimais ir idėjomis.

Įstabaus grožio klasikinės muzikos kūriniai, pietinėje rūmų fasado pusėje LKO griežiami pasikvietus būrį ryškių solistų jau 46-ą rugpjūtį, skatina kalbėti apie seną paprotį. Tai gyva tradicijos dvasia ir pavidalas, nenustojęs autentiškumo ir auros, kurią formuoja ne tik muzika, ne tik orkestrantai, solistai, dirigentai, bet ir vieta bei publika.

Lietuvos kamerinis orkestras 46-ąjį „Nakties serenadų“ sezoną pasitinka su dirigentais Robertu Šerveniku, Adrija Čepaite ir Vilmantu Kaliūnu, žymiais Lietuvos atlikėjais – violončelininku Vytautu Sondeckiu ir sopranu Lauryna Bendžiūnaite bei šio festivalio svečiais – smuikininke Ksenija Dubrovskaja ir klarnetininku Markusu Krusche.

Lyg įsiklausydamas į neoklasicistinę grafo Tiškevičiaus rūmų architektūrą, Lietuvos kamerinis orkestras „Nakties serenadų“ cikle pristato mažosios nakties klasikos programas. Keturis vakarus skambantis festivalis – tai nuotaikinga muzikinė šventė, kurioje polifoniškai pinasi baroko, klasicizmo, romantizmo ir nūdienos kompozitorių kūryba.

Ciklo programa

Rugpjūčio 2 d., trečiadienį, 20 val. Palangos gintaro muziejaus terasoje

LIETUVOS KAMERINIS ORKESTRAS

Solistė KSENIA DUBROVSKAYA (smuikas)

Programa:

WOLFGANG AMADEUS MOZART – Serenada styginiams Nr. 13 G-dur „Mažoji nakties muzika“ (Eine kleine Nachtmusik), KV 525; ANTONIO VIVALDI – Keturi koncertai smuikui ir orkestrui „Metų laikai“, op. 8: Nr. 1 E-dur „Pavasaris“, RV 269; Nr. 2 g-moll „Vasara“, RV 315; Nr. 3 F-dur „Ruduo“, RV 293; Nr. 4 f-moll „Žiema“, RV 297

Rugpjūčio 3 d., ketvirtadienį, 20 val. Palangos gintaro muziejaus terasoje

LIETUVOS KAMERINIS ORKESTRAS

Solistas MARKUS KRUSCHE (klarnetas)

Dirigentas VILMANTAS KALIŪNAS

Programa:

CHRISTOPH WILLIBALD GLUCK – Furijų šokis iš operos „Orfėjas ir Euridikė“; CARL MARIA VON WEBER – Kvintetas klarnetui ir styginiams B-dur, op. 34; JOSEF MYSLIVEČEK – Simfonija Es-dur, ED.10:Eb6; GIOACCHINO ROSSINI – Introdukcija, tema ir variacijos klarnetui ir orkestrui B-dur

Rugpjūčio 4 d. penktadienį, 20 val. Palangos gintaro muziejaus terasoje

LIETUVOS KAMERINIS ORKESTRAS

Solistas VYTAUTAS SONDECKIS (violončelė)

Dirigentė ADRIJA ČEPAITĖ

Programa:

FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY – Simfonija styginiams Nr. 10 h-moll, MWV N 10; WOLFGANG AMADEUS MOZART – Simfonija Nr. 29 A-dur, KV 201; CAMILLE SAINT-SAËNS – Koncertas violončelei ir orkestrui Nr. 1 a-moll, op. 33

Rugpjūčio 5 d., šeštadienį, 20 val. Palangos gintaro muziejaus terasoje

LIETUVOS KAMERINIS ORKESTRAS

Solistė LAURYNA BENDŽIŪNAITĖ (sopranas)

Dirigentas ROBERTAS ŠERVENIKAS

Programa:

WOLFGANG AMADEUS MOZART – Divertismentas Nr. 2 B-dur, KV 137; arija sopranui „Alma grande e nobil core“, KV 578; Aminto arija iš operos „Karalius piemuo“, KV 208; Simfonija Nr. 24 B-dur, KV 182; arija sopranui „Bella mia fiamma, addio! Resta, oh cara“, KV 528; Kontradansas, KV 267; Despinos arija iš operos „Visos jos tokios“, KV 588; Siuzanos arija iš operos „Figaro vedybos“, KV 492; Kontradansas, KV 609



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių