„Prabangos“: novelės virto prabanga dvelkiančiu teatru

  • Teksto dydis:

Klaipėdos dramos teatro erdvėje intriguoja kamerinis ir netradicinis, savo spalvą ir aromatą turintis žanras, kurį pristato unikalus ir nenuspėjamas 2012 m. aktorės Reditos Dominaitytės sostinėje įkurtas „Knygos teatras”, kviečiantis klaipėdiečius pasinerti į ištaigingą, jautrų ir kartu ironišką spektaklį „Prabangos“ (režisierius Alius Veverskis) pagal lietuvių modernistinės krypties rašytojo Jurgio Savickio (1890–1952) noveles.

Pamatytas spektaklis – tarsi perskaityta knyga – tai vienas svarbiausių „Knygos teatro” bruožų. Neįprastos spektaklių vietos, naujos, nuolat kintančios erdvės ir naujų kūrybinių sprendimų paieškos neleidžia pastatymams išsikvėpti, sustabarėti; jie visuomet išlieka jaudinančiu, neįprastu bei žavingu reginiu.

„Prabangos” – tai į vientisą, harmoningą fabulą sujungtos rinkinyje „Ties aukštu sostu“ (1928) esančios J.Savickio novelės „Palikimas“, „Ponia Janina Sudocholskienė“ ir „Prabangos“, leidžiančios žiūrovams iš šalies, su subtiliu humoru ar net ironija pažvelgti į miestiečio problemas. Kas yra prabanga? Ar tai materialus turtas, ar prabanga virsta galimybė gyventi, mylėti ar net mirti? Gal šie klausimai neturi teisingų atsakymų?

Tragikomedijos veikėjai – tai trys vėlės, kurios J.Savickio noveles pateikia lyg savo gyvenimo istorijas. Vėlės įstrigo laike, jos negali patekti į kitą dimensiją. Jų tikslas – pakeisti materiją, ištrūkti iš esamo būvio, kuriame nebejaučia, – laižomas cukrus burnoje virsta talku ar smėliu. Istorijų, kuriose vaizduojamas autentiškas tikrų žmonių gyvenimas, pasakojimas vėlėms virsta vieninteliu pasitenkinimo šaltiniu. Tai naujas bandymas iš naujo patirti gyvenimą.

Šį kartą į prabangą nukelia ne tik akivaizdus aktorės, „Knygos teatro” vadovės R.Dominaitytės, 2015-aisiais geriausia jaunąja aktore pripažintos Virginijos Kuklytės, Eimučio Kvoščiausko ir jį dubliuojančio Šarūno Gedvilo talentas, bet ir spektaklio draminę formą pabrėžiantys įspūdingi dizainerės Jurgitos Januškevičiūtės kostiumai, specialiai šiam pastatymui sukurti Martynos Bartkutės juvelyrikos dirbiniai ir scenografija, pajusti praėjusio laiko dvelksmą leidžiantis ir nuolat spektaklio metu sklindantis antikvarinių kvepalų aromatas. „Prabangas“ kartu kūrė fotografas Deivis Lukas, vaizdo projekcijos autorius Leonas Blėdis, garso menininkė Laura Misiukevičiūtė, šviesos dailininkas Rytis Vasiliauskas, grafikos dizainerė Julija Račiūnaitė, šukuosenų meistrė Rūta Marozovienė ir asistentė Eglė Kaukėnaitė.

„Knygos teatro“ tikslas – sugrįžti prie teatro ištakų – teksto bei žodžio. Bet čia aktoriai atsiduria taip arti publikos, kad be žodžių tampa svarbi ir kiekviena grimo, kostiumo, aksesuarų detalė. Tikimasi, jog kiekvienas spektaklio žiūrovas galės pasakyti – aš perskaičiau, išgyvenau, aš buvau knygoje...

„Knygos teatras“ spektaklį „Prabangos“ Klaipėdos dramos teatre parodys balandžio 13 d. 18 val. Bilietai – nuo 9,20 Eur. Bilietus platina „Tiketa.lt“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių