Povandeninei fotografijai – 50 metų

Lygiai prieš 50 metų prasidėjo povandeninės fotografijos klestėjimo laikotarpis. Jam impulsą davė pradėti rengti povandeninių nuotraukų konkursai.

Po vandeniu ieškojo triumfo

Povandeninės fotografijos suklestėjimas siejamas su Didžiosios Britanijos Brightono mieste 1965 metų balandžio 16-18 dienomis surengta povandeninės fotografijos konferencija. Po jos paskelbtas pirmasis tarptautinis povandeninės fotografijos festivalis ir konkursas, kurį parėmė „Triton“ žurnalas.

Pirmajame festivalyje pasižymėjo Didžiosios Britanijos naras povandenininkas Peteris Scones. Jis pateikė nuotrauką, kurioje buvo nufotografuotas ryklio jauniklis.

„Povandeninėje fotografijoje per pusę amžiaus įvyko dideli pokyčiai. Skaitmeninės sistemos leidžia fotografui po vandeniu matyti tai, ką jis nufotografavo. Mums fotografavimas po vandeniu prieš 50 metų buvo didelis iššūkis. Mes nerdavome į vandenį turėdami 36 kadrų filmo ritinėlį. Jei jį išnaudojus pavykdavo užfiksuoti gerą vaizdą, mums tai buvo didžiulis triumfas“, – prisiminė P.Scones.

Pirmtakai – profesionalūs narai

Jis prisiminė, kad juostų ryškinimas vyko tiesiog stovyklavietėse prie vandens įkurtose kilnojamose laboratorijose. Po ryškinimo juostos būdavo plaunamos stovyklaviečių kriauklėse.

„Dauguma povandeninių fotografų buvo narai, kurie nusprendė fotografuoti, kad parodytų žmonėms, koks nuostabus yra povandeninis pasaulis. Profesionalūs fotografai į povandeninį pasaulį paniro gerokai vėliau. Jiems dar reikėjo išmokti nardyti“, – nardytojų internetiniam tinklalapiui „Divernet.com“ aiškino P.Scones.

Jis prisiminė, kad jo pirmasis povandeninis fotoaparatas buvo primityvokas. Tuomet naudotas „Nikon“ fotoaparatas veikdavo įdėtas į vandens nepraleidžiantį stiklinį kiautą. Tik vėliau pradėti gaminti specialūs fotografavimo ir filmavimo po vandeniu aparatai. 

Juodai baltas pasaulis

Kaip dabar, taip ir 1965 metais, geriausia vieta nardyti ir fotografuoti buvo itin skaidrūs Raudonosios jūros vandenys. Kaip ir dabar, taip ir prieš 50 metų, narai mėgo kurti stovyklavietės Hurgados saloje.

Raudonosios jūros povandeninio pasaulio grožį tuomečiai narai galėjo perteikti tik spalvotose fotografijose. Jų buvo, bet nedaug. 

„Keturių spalvų spalvotų fotografijų spausdinimas prieš 50 metų buvo labai brangus. Todėl pirmosios nuotraukos povandeninių nuotraukų konkursuose buvo pateiktos juodai baltos“, – aiškino P.Scones.

Prisiminta, kad kai kurios nuotraukos iš povandeninio pasaulio buvo pateiktos nepasinėrus į jį. Įsigudrinta fotografuoti akvariumuose ar net baseinuose. Tačiau nuotraukų konkursą laimėjo tie fotografai, kurie nėrė į gelmes ir ieškojo išskirtinių kadrų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių