Plenere „Keturi vėjai“ kalviai Klaipėdai nukals vėtrungę

Sakoma, kad kiekvienas – savo laimės kalvis. O kas per vienas tas kalvis? Kad toks amatas gyvuoja jau nuo seno, žino visi. Žinoma ir tai, kad kalviai kaustydavo arklius. O ką dar jie darydavo ir tebedaro iki šiol?  Į šiuos ir kitus klausimus bus galima gauti atsakymus jau kitą savaitgalį apsilankius Klaipėdos kruizinių laivų terminale. Ten rugpjūčio 9–10 d. vyks tradicinis tarptautinis kalvystės pleneras „Keturi vėjai 2014“.

Prie išlikusio elingo asociacija Lietuvos kalvių sąjunga sumontuos atviras kalviškas dirbtuves. Čia degs tikri kalvių žaizdrai, autentiškos dumplės paduos orą liepsnai, o priekalai skambės nuo kūjų ir kūjelių gausybės. O dar nuo dvidešimto šimtmečio vidurio veikiantis pneumatinis kūjis drebins krantinę savo galingais smūgiais.

Kalviai, susirinksiantys į tarptautinį kalvystės plenerą jau aštuntus metus, kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius pažinti kalvystės amatą „gyvai“, patraukliai ir linksmai.

Rugpjūčio 9 d. (šeštadienį) nuo 13 val. plenero „Keturi vėjai 2014“ dalyviai ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio šalių susiburs rimtam darbui. Klaipėdai paskelbus Vėtrungių metus, kalviai nusprendė nelikti nuošalyje. Jų vėtrungė stipriai skirsis nuo jau sukurtų ar buvusių senovinių vėtrungių. Kalviai dirba su metalu ir atkartoti tradicines medines kuršių krašto vėtrunges neketina.

Nuo 17 val. vyks varžytuvės tarp pačių plenero dalyvių. Be tradicinių ilgiausios vinies kalimo, metalo pratempimo bus ir naujų rungčių – meistro ir pameistrio, pasagos kalimas ir metalo kaitinimas su kniedijimu.

„Po šių rungčių pakviesime varžytis žiūrovus. Jie galės išbandyti tikro kūjo, sveriančio 25 kg, iškėlimo rungtį. Stipriausieji gal pralenks kalvius kaldami ilgiausią vinį. Moteris pakviesime „pagauti laimę“ metant pasagą. Rungtyniausime linksmai ir sąžiningai. Geriausiai pasirodžiusiųjų lauks prizai, – renginio detales atskleidė Lietuvos kalvių sąjungos pirmininkas Linas Leščiauskas.
– Stengiamės, kad mūsų renginys skirtųsi nuo mugių ir etnografinių švenčių. Mūsų plenere akcentuojame pačią kalvystę ir siekiame, kad kuo daugiau žmonių pažintų ir domėtųsi autentišku amatu, bendrautų su meistrais ir pamatytų „gyvą“ kūrybą iš metalo.“

O paskutinę plenero dieną – rugpjūčio1-ąją (sekmadienį) iki 15 val. bus galima pamatyti, kokią vėtrungę nukalė visi plenero dalyviai, dalyvauti dalyvių diplomų įteikime ir triukšmingame kalvių atsisveikinime su Klaipėdos miestu.

„Nepraleiskite progos pažinti kalvystės amatą ir geriausius jo meistrus. Renginys – nemokamas. Pasinaudokite nekasdiene proga pabūti  kalviais“, – kvietė L.Leščiauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ppp

Ppp portretas
Ir klaidas istaisykit, paskutine plenero diena bus rugpjucio 10, o ne pirmoji. Mockrusiai.

ppp

ppp portretas
tai plet kur tiksliai bus tas pleneras? ka reiskia "prie islikusie elingo""??? tiksliau vietos negalejot pasakyt? mockrusiai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių