Pilies teatro sezoną vainikuos nauja komiška drama

  • Teksto dydis:

Klaipėdos pilies teatras 32-ąjį kūrybinės veiklos sezoną vainikuoja dviem premjeromis. Prieš kelias savaites scenos šviesą išvydo Izraelio dramaturgo Hanocho Levino pjesė „Vienišiai ir vienišės“, o gegužės 12 ir 13 dienomis Žvejų rūmuose bus pristatytas vėlgi žydų kilmės autorės Keren Klimovsky kūrinys – komiška drama „Lopšinė suaugusiam vyrui“. Abu spektaklius režisavo Alvydas Vizgirda.

„Su K.Klimovsky pirmą kartą susitikome tarptautiniame teatrų festivalyje Biškeke Kirgizijoje 2015 m. Viename pokalbyje ji prasitarė parašiusi pjesę ir pasiūlė susipažinti su pirmuoju jos scenos kūriniu. Perskaičiau, sudomino dėstomos mintys, forma, šiuolaikiška autorės kalba. Kas atsitinka, kai meilė perauga į aistrą, o aistra – į troškimą pasiglemžti, nusavinti, turėti ir viešpatauti?.. Viešpatauti ne tik namuose ir buitiniuose reikaluose, bet ir kito žmogaus sąmonėje ir jausmuose. Apie tai – K.Klimovsky pjesė“, – pasakojo A.Vizgirda.

Spektaklio kostiumų dailininkė – Aina Zinčiukaitė, kompozitorius – Gintaras Kizevičius.

Komiškoje dramoje „Lopšinė suaugusiam vyrui“ – trys personažai. Trys mylinčios ir trokštančios meilės moterys. Herojės įstrigusios savo „pareigose“. Valdinga motina, kuri niekada nebuvo nei dukra, nei žmona. Žmona, niekaip negalinti tapti motina savo paauglei dukrai. Ir duktė, kuriai neleidžiama tapti tikra dukra – jai trūksta meilės. Ši „spalvinga“ trijulė siekia vienintelio ir to paties vyro dėmesio. Trys moterys egoistiškai siekia išsaugoti jį kiekviena sau. Savo veiksmais jos spjauna į moralės principus, praradusios savitvardą elgiasi taip, kad paskui tenka skaudžiai gailėtis. Tada turi susitaikyti su likimu, nugalėti skausmą ir bandyti atrasti gyvenimo tikslą.

Spektaklyje „Lopšinė suaugusiam vyrui“ vaidina aktorės Vida Kojelytė, Vilhelmina Jašinskaitė ir Emilija Auškalnytė.

Pjesės autorė K.Klimovsky gimė 1985 m. Maskvoje. Mama – poetė Svetlana Aksionova-Šteingrud, tėvas – režisierius, rašytojas ir vertėjas Vadimas Klimovsky’s. Kai jai buvo penkeri, šeima repatrijavo į Izraelį. K.Klimovsky vėliau vėl gyveno buvusioje Sovietų Sąjungoje (Minske ir Sankt Peterburge). 2008 m. baigė Brauno universiteto (JAV) Teatro ir Lyginamosios literatūros fakultetus bei ten pat apgynė daktaro disertaciją. Mokėsi pas amerikiečių dramaturgijos mokyklos meistrus Boni Mecgar, Aišą Rachman ir Polą Vogel. Jau nuo 15-os skelbė publikacijas Rusijos, Izraelio ir JAV periodikoje. Pjeses ir tekstus teatrui rašo rusiškai, angliškai ir ivritu. Nuo 2012 m. gyvena Malmėje (Švedija), kur kartu su muzikantu, kompozitoriumi ir aktoriumi Eliasu Faingeršu įkūrė „Teatrą KEF“. „Lopšinė suaugusiam vyrui“ 2013 m. paskelbta rusų dramaturgijos rinkinyje „Aštuonios“. Beje, K.Klimovsky iš ivrito išvertė ir H.Levino pjesę „Vienišiai ir vienišės“... Autorė atvyks į spektaklio „Lopšinė suaugusiam vyrui“ premjerą Klaipėdos pilies teatre.

Klaipėdos pilies teatro premjeros Žvejų rūmuose: „Lopšinė suaugusiam vyrui“ – gegužės 12 d. 16 val., gegužės 13 d. 19 val.; „Vienišiai ir vienišės“ – gegužės 19 d. 19 val. Bilietus platina „Tiketa.lt“ ir „Teatrai.lt“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių