Pianistas J. Karnavičius skambins rečitalį Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę uostamiesčio publikai bus pristatytas naujasis „Steinway“ fortepijonas, kurį neseniai įsigijo Klaipėdos koncertų salė. Šiuo instrumentu muzikuos jį išrinkęs pianistas Jurgis Karnavičius.

Trys pokalbiai

„Kiekvienas aukščiausios klasės instrumentas – būtent toks yra „Steinway & Sons“ firmos fortepijonas – tarsi išskirtinė asmenybė. Jis inspiruoja mus begalinėms tobulo garso paieškoms, žavi nepakartojamu tembru, jautriai reaguoja į subtiliausius pianisto rankų prisilietimo niuansus. Tai tarsi žmogus, su kuriuo jauti sielos bendrumą, kurį supranti iš pusės žodžio,“ – teigė pianistas J.Karnavičius, pernai Hamburge išrinkęs būtent šį instrumentą Klaipėdos koncertų salei. Ankstyvo pavasario vakarą – kovo 6 d. 18.30 val. uostamiesčio publika galės išgirsti jį skambinantį naujuoju fortepijonu. Koncertas vyks Klaipėdos koncertų salės pirmojo aukšto fojė, kuri pastaruoju metu vis dažniau atlieka kamerinės koncertinės erdvės funkcijas.

J.Karnavičius savo rečitalio programą pavadino „Pokalbiai su „Steinway“ ir į ją sudėjo trijų visai skirtingų stilistikų kompozitorių kūrinius. Skambės didžiojo Vienos klasiko Ludwigo van Beethoveno vėlyvasis opusas Šešios bagatelės op. 126, unikalaus lietuvių genijaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio asmeninių dramų atspindys – penktasis neatpažintas ciklas „Laiškai“ ir vienos iš mūsų dienų ikonų – amerikiečių kompozitoriaus minimalisto Philipo Glasso penki etiudai.

Iš muzikų dinastijos

Įdomu, kad šis atlikėjas yra garsios muzikų dinastijos atstovas, jo senelis ir tėvas taip pat buvo Jurgiai. Senelis buvo kompozitorius, operų „Gražina“, „Radvila Perkūnas“ autorius, tėvas – ilgametis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) rektorius, pianistas. Tėvo vedamą fortepijono klasę dabartinėje LMTA baigęs jauniausiasis Jurgis viename interviu yra sakęs: „Svarbiausias impulsas, kurį jie suteikė, – atsakomybės jausmas. Stengiuosi daryti viską kaip galima geriau – kiek tuo metu galiu. Visuomet žinojau, kad esu šeimos su giliomis muzikinėmis tradicijomis atstovas. Todėl buvo natūralu, kad jas turiu tęsti. Niekuomet nesusimąsčiau, kad galėčiau užsiimti kuo nors kitu, o ne muzika. Jaučiau ypač gilų ryšį su tėvu. Man jis buvo ne tik mokytojas, bet ir labai brangus žmogus.“

Jau kelerius metus J.Karnavičius yra LMTA Fortepijono katedros vedėjas, profesorius,  kurio rankose – gabiausių šalies pianistų profesinis rengimas. Jis dažnai veda interpretacijos seminarus, meistriškumo klases, dirba įvairiausių konkursų vertinimo komisijose. Pats atlikėjas yra pelnęs apdovanojimus M.K.Čiurlionio pianistų konkurse Vilniuje (1978 m. pirmoji premija) ir tarptautiniuose konkursuose Vokietijoje, Austrijoje, JAV, Italijoje.

Orientacinio sporto aistruolis

Tačiau J.Karnavičiaus tvarkaraščiuose – ne tik repeticijos, koncertai, pedagoginė veikla. Ne prasčiau kaip natas pianistas skaito žemėlapius, o visą laisvalaikį nuo 17 metų skiria orientaciniam sportui. Jam neabejingas buvo ir pianisto tėvas bei žmona – pripažinta operos solistė ir pedagogė Sigutė Stonytė. Dažnai į užsienyje vykstančias varžybas jis keliauja kartu su šeima.

„Man orientacinis sportas – gyvenimo būdas“, – sakė pianistas, kurį dažnai į Klaipėdą ir Lietuvos pajūrį atveda sportas. Tačiau šįkart jis čia atvyks koncertuoti naujuoju fortepijonu. Pasak J.Karnavičiaus, „Pokalbiai su „Steinway“ – tai trys pokalbiai, trys pasauliai; muzika, nukelianti klausytojus į kosmoso platybes, kur kiekviena nata tampa brangakmeniu, skaidrinančiu mūsų sielas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to ar?

to ar? portretas
nelabai jūs išmanote muzikos terminus ir jų prasmes. Sąvoka "koncertas" nusako du dalykus. Pirma: Koncertas – muzikos žanras: trijų dalių kūrinys simfoniniam orkestrui (arba kameriniam) ir solo instrumentui (smuikui, fortepijonu, violončelei ar kt.). Antra: koncertas kaip renginys, kuriame atliekami muzikos kūriniai. Būna rimtosios, akademinės muzikos koncertai: simfoniniai, kameriniai, instrumentiniai, vokaliniai, taip pat pop muzikos koncertai, džiazo koncertai ir t.t. J. Karnavičius surengs koncertą (rečitalį), o ne atliks Koncertą. Jo programoje Koncerto kaip žanro nebus. Jis gros solo, o Koncertas (žanras) yra su orkestru. Jis skambins Beethoveno Bagateles, Čiurlionio ciklą "Laiškai", Glasso Etiudus.Iir jokiu būdu neskambins koncerto.

argi?

argi? portretas
Rečitalis yra solinis koncertas. Koncertą galima atlikti, taigi - ir groti, griežti (pvz., smuiku), taip pat skambinti. Lietuvių kalba čia tikrai niekuo dėta.

išmokite lietuvių kalbą ir sužinokite ką reiškia žodžiai

išmokite lietuvių kalbą ir sužinokite ką reiškia žodžiai portretas
Gal J. Karnavičius skambins kūrinius, gal sonatas, gal pjeses, bet rečitalio jis skambinti negali. Joks kompozitorius dar nėra sukūręs rečitalio.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių