Pažaislio muzikos festivalis atkeliauja į Klaipėdą

  • Teksto dydis:

Liepos 14 d., penktadienį, 19 val., Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje Pažaislio muzikos festivalis atkeliauja į Klaipėdą! Penktadienio vakare klausytojai galės mėgautis nemokamais tęstinio projekto „Skambančios  istorijos“ koncertu – Klaipėdos karilioną  prakalbins tikras savosios srities meistras, karilionierius ir vargonininkas, svečias iš Nyderlandų Gijsbert Kok.

Su specialiai parengta programa į Lietuvą atvykstantis G.Kok grojimą vargonais, bažnytinę muziką ir improvizaciją studijavo Hagos karališkoje konservatorijoje. Kariliono studijas jis baigė Nyderlandų kariliono mokykloje   vienintelėje tokio tipo įstaigoje visoje Nyderlandų karalystėje. Atlikėją lydėjo sėkmė ne viename kariljonierių konkurse. Šiuo metu jis yra Hagos, Scheveningeno ir Voorschoteno miestų kariljonierius, taip pat dėsto improvizaciją bei muzikos teoriją. Atlikėjas aktyviai koncertuoja, grodamas tiek vargonais, tiek karilionu, yra išleidęs keletą grojimui karilionu pritaikytų muzikos kūrinių albumų. Pažaislio muzikos festivalio klausytojams skirtuose koncertuose skambės įvairių epochų originalūs kūriniai varpams ir vargonams bei jų aranžuotės.

Nyderlanduose nuo senų laikų įprasta vienam muzikui derinti vargonininko ir kariolionininko specialybes. Vargonai   daugeliui pažįstamas instrumentas, kurio skleidžiamo garso nesupainiosi su jokiu kitu.

O štai karilionas pažįstamas toli gražu ne kiekvienam, juolab kad mūsų šalyje šis instrumentas ganėtinai retas ir muzikuojama juo ne taip dažnai. Karilionu vadinamas muzikos instrumentas, kurį sudaro ne mažiau nei 23 iš bronzos nulieti varpai, suderinti chromatiniu garsiaeiliu. Pats sunkiausias 74 varpų instrumentas, sveriantis net 91 toną, yra Niujorko (JAV) Rokfelerio memorialo Riverside bažnyčioje.

Trys didieji Lietuvos miestai taip pat gali didžiuotis šiais unikaliais instrumentais. Seniausias jų Belgijoje nulietas Kauno karilionas, įrengtas 1937 m. Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje esančiame bokšte.

Po restauravimo Nyderlanduose 2006 m. šis instrumentas turi 49 varpus. Antrasis Lietuvoje suskambęs šio tipo instrumentas džiugina Klaipėdos miesto gyventojus. 1987 m. pradėjęs veikti Klaipėdos centrinio pašto bokšte sumontuotas instrumentas buvo pagamintas tuometinėje rytų Vokietijoje.

Deja, instrumentas gana greitai nusidėvėjo ir 2006 m. buvo pakeistas nauju, Olandijos meistrų nulietu 48 varpų rinkiniu. Naujausias ir didžiausias Lietuvos karilionas yra Vilniuje, Šv. apaštalų Pilypo ir Jokūbo bažnyčios bokšte. Šis 61 varpą turintis Nyderlandų karalystės meistrų pagamintas instrumentas pirmą kartą suskambo prieš kone dvejus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių