Pastatą uostamiestyje papuošė įspūdingas kūrinys

  • Teksto dydis:

 Rugsėjo 29 d. 18 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras kviečia į menininko Tado Vincaičio neofreskos pristatymą miesto visuomenei. Renginys vyks prie pastato Gulbių g. 2, Klaipėdoje.

Gatvės menininkas T. Vincaitis-Plūgas, rengdamasis šiuo metu KKKC Parodų rūmuose veikiančiai  pirmajai savo personalinei parodai „Nuo gatvės iki galerijos“, nutarė neapsiriboti vien ekspozicija galerijos viduje, bet ir palikti Klaipėdai kūrinį ant vieno iš pastatų fasadų. Juolab kad piešiniai, sukurti specialiai parodai ant KKKC Parodų rūmų salės sienų, pasibaigus eksponavimo laikui, paties autoriaus bus sunaikinti – uždažyti. Pasak menininko, tai atitinka gatvės, kaip laikino meno, koncepciją.

Rinkdamasis pastatą savo kūriniui, T. Vincaitis žvalgėsi net į devynaukščius, tačiau pamatęs nedidelį namą Gulbių g. 2 ties gatvės posūkiu, apsisprendė neofreską socialine tema piešti ant šio fasado. Pastatas itin tinkamas tokio žanro kūriniui, nes gerai matomas ir keliaujantiems Naująja Uosto, ir J. Janonio gatve. „Taip bus atspindėtas mano noras dalį ekspozicijos grąžinti atgal į gatvę, kur šis žanras, neretai laviruodamas aplink „saugią ir patogią“ tematiką, geriausiai atsiskleidžia“, – sakė menininkas.

Šis projektas yra realizuojamas bendradarbiaujant su Klaipėdos pastatų priežiūros ir administravimo įmone „Vitės valdos“.

„Pristatę menininko projektą namo gyventojams sulaukėme jų entuziastingo pritarimo, todėl jau netrukus šio nedidelio, renovacijos laukiančio daugiabučio siena virs daugiau nei 70 kv. metrų dydžio gatvės meno kūriniu. Esame tikri, kad šis spalvingas šedevras papuoš ne tik namą, bet ir greta esančią itin judrią J. Janonio gatvę, kuria kasdien pravažiuoja tūkstančiai automobilių. Šis projektas artimas ir mums, kaip būsto administratoriui, nes kasdien dirbame tam, kad klaipėdiečiai galėtų džiaugtis savo namais ir aplinka“, – teigė „Vitės valdų“ direktorius Vaidas Barakauskas.

T. Vincaičio kūrinys, kurio įgyvendinimui gauti visi reikiami leidimai, – ne pirmasis mūsų mieste. Menininko neofreską „Sapnas“, atliktą kartu su kolega klaipėdiečiu Edvardu Šepučiu ant VDA Klaipėdos fakulteto sienos Daržų g., klaipėdiečiai jau spėjo pamėgti. Vieno iš grafičių pradininkų Lietuvoje darbų galima pamatyti ant Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Rygos, Betliejaus ir kitų miestų pastatų fasadų. Paklaustas, ar tokio formato kūrinius galima vadinti gatvės menu, T. Vincaitis-Plūgas svarstė: „Gal tai jau nebe gatvės menas, o didelio mastelio legalus fasado dekoravimas. Nes gatvės menas yra žaibiškas, anonimiškas, nelegalus, taigi šiokia tokia takoskyra atsiranda. Tačiau kol nėra tikslesnio termino apibūdinti šiam žanrui, sutartinai jis vadinamas gatvės menu.“

Iki spalio 15 d. KKKC Parodų rūmuose veikiančios T. Vincaičio parodos „Nuo gatvės iki galerijos“ ekspozicijoje – keli didelio formato darbai, atlikti tiesiai ant Parodų rūmų salės sienų, iliustruojantys grafičių subkultūros įtaką autoriaus kūrybai, menininko, kaip kūrybinės asmenybės, evoliuciją ir jo santykį su supančia aplinka bei su pačiu savimi. Savo darbais autorius akcentuoja, kad naujos kartos meno kryptys – graffiti, postgraffiti ar neofreskos žanras – taip pat gali būti meninės raiškos kalba, ir nebūtinai tik socialiniame kontekste.

Paroda „Nuo gatvės iki galerijos“ veiks iki spalio 15 d.

KKKC Parodų rūmų (Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda) darbo laikas: trečiadienį-sekmadienį 11-19 val. (valstybinių švenčių dienomis nedirba).



NAUJAUSI KOMENTARAI

ha

ha portretas
Kazkoks peckelis sienas teplioja ,pakui bliauna,kad pas mus visi namai ir laiptines istepliotos.

dzonas

dzonas portretas
Sigla koks tavo reikalas.eik sieno paraveti

Jūra

Jūra portretas
Galėtumet visus miesto vaiduoklius taip papuošti, būtų labai šaunu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių