Parodų rūmuose – meninio stiklo švytėjimas

  • Teksto dydis:

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) Parodų rūmuose šiandien dailininkų pora iš Panevėžio – Indrė Stulgaitė-Kriukienė ir Remigijus Kriukas pristatys savo meninio stiklo parodą „Švytėjimas“.

Specifinė sritis

Stiklo menas – labai specifinė sritis, turinti daug savitų technologinių ypatybių, jau nekalbant apie tai, kad tai ypač kaprizinga medžiaga. Menininkams I.Stulgaitei-Kriukienei ir R.Kriukui viena patraukliausių yra sunkiai valdoma karšto stiklo formavimo technologija (pūtimas, liejimas, laisvas formavimas). Ne mažiau svarbi, kartu ir be galo patraukli jiems – šalto stiklo apdirbimo sritis, ypač kai kalbama apie optinį – itin skaidrų – stiklą.

Įgyvendindami savo kūrybinius sumanymus, Indrė ir Remigijus nuolat eksperimentuoja, gilinasi į technologinius ypatumus ir stengiasi optimaliai panaudoti šios išskirtinės medžiagos galimybes – optiškumą, skaidrumą, iliuziją, derindami skaidrius ir šiurkščius paviršius. Taip gimsta kūriniai, kuriuose susilieja „minkšta“ karšto stiklo plastika bei skaidrūs, šalti, tikslūs, griežtos formos stiklo deriniai.

Kadangi geriausioms stiklo savybėms atskleisti privaloma šviesa, rengdami ekspoziciją menininkai pasitelkia geriausią apšvietimo kampą, kryptį, intensyvumą ir tokiu būdu suteikia stiklo kūriniams ypatingo švytėjimo.

Simbolių kalba

„Su pasauliu kalbu simbolių kalba. Stiklo formą paversdama simboliu, užšifruoju tam tikrą žinią, mintį, emociją. Mano simboliai – dažniausiai lengvai atpažįstami, atspindintys žmogiškuosius jausmus, (ne)būtį, buitį, tam tikrus įvykius. Tokia yra mano kalba – per jausmus, išgyvenimus, estetiką. Kūrinį laikau pavykusiu, jei jis sukelia tam tikrą reakciją, diskusiją, pasvarstymus, emocijas, atgaivina prisiminimus“, – savo kūrybą pristatė I.Stulgaitė-Kriukienė.

„Stiklas – tai pati nuostabiausia medžiaga mano kūrybiniame gyvenime. Ja žaidžiau, žaidžiu ir žaisiu! Aš niekam nesakau, bet žinau – esu priklausomas nuo stiklo“, – prisipažino R.Kriukas.

Du profesionalai

I.Stulgaitė-Kriukienė Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno dailės fakultete įgijo dailės magistro laipsnį, VDA baigė meno aspirantūros studijas ir dabar yra VDA doktorantė. Nuo 2009 m. – Lietuvos dailininkų sąjungos narė.

R.Kriukas Lietuvos valstybiniame dailės institute įgijo stiklo dailininko specialybę, dirbo dizaineriu AB „Panevėžio stiklas“ meninio stiklo ceche. 2000 m. Panevėžyje įkūrė meninio stiklo studiją „Glasremis“. Lietuvos dailininkų sąjungos narys nuo 1992 m. 2014 m. už aktyvią kūrybinę veiklą, šiuolaikinio stiklo meno propagavimą Lietuvoje ir užsienyje R.Kriukui įteiktas Lietuvos dailininkų sąjungos Auksinis ženkliukas.

Abu menininkai aktyviai dalyvauja parodose bei kūrybiniuose simpoziumuose, konferencijose, seminaruose, konkursuose Lietuvoje ir užsienyje. Jų kūrinių yra įsigiję Frauenau stiklo muziejus (Vokietija), Nacionalinis Lvovo meno muziejus ir Lvovo stiklo muziejus (Ukraina), Evaldo Okas muziejus (Estija), Suomijos stiklo muziejus, Rusijos dekoratyvinio-taikomojo ir liaudies meno muziejus Maskvoje ir kiti.

Parodos „Švytėjimas“ pristatymas KKKC Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) – šiandien 18 val. Ją apžiūrėti bus galima iki lapkričio 22 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių